Viikinkiteemaisten kasvisruokien kehittäminen : case Viikinkiravintola Harald, Kuopio
Korhonen, Mirja (2014)
Korhonen, Mirja
Savonia-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060111238
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060111238
Tiivistelmä
Kasvisruokavalion eri muodot ovat yhä suositumpia. Taustalla ovat usein eettiset syyt, mutta kasvavissa määrin ihmiset noudattavat kasvisruokavaliota myös terveydellisistä syistä. Kasvisruokiin kiinnitetään yhä enemmän huo-miota myös ravintoloiden ruokatuotekehityksessä, koska kysyntä kasvaa koko ajan. Kasvisruokavalion eri muotoja on useita, eikä kasvisruokavalio tarkoita ainoastaan lihan poisjättämistä ruokavaliosta. Kasvisruokien suunnittelu onkin usein haastavinta ruokalistakokonaisuutta suunnitellessa. Viikinkiteema antaa kasvisruokien annossuunnittelulle lisäksi omat haasteensa, koska keskiaikaiseen ruokakulttuuriin mielletään usein monipuoliset liharuoat.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tutustua keski- ja viikinkiaikaiseen ruokakulttuuriin, yhdistäen teemaa kasvisruokavalion ja ruokatuotekehityksen perusteita. Opinnäytetyöni avaa keskiaikaista ruokakulttuuria ja teemaruokien tuotekehitystä. Ruokatuotekehitys kulkee työni punaisena lankana, yhdistäen opinnäytetyöni teemat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Opinnäytetyöni tavoitteena oli luoda erilaisia, teemaan sopivia, ravitsemukseltaan ja maultaan sopivia annoksia kahteen erilaiseen tarpeeseen: kaksi terveellisempää ja edullisempaa kasvisruokaa lou-naalle ja kaksi herkutteluun sopivaa annosta à la carte -listalle. Ruokatuotteiden ideat ja taustat on ammennettu historiasta ja ainekset nykyaikaisista trendeistä. Suunnitellut ruokatuotteet testattiin Kuopiossa Viikinkiravintola Haraldin keittiössä maaliskuussa 2014, ja lounasruoat olivat myös asiakkaiden maisteltavina.
Toimeksiantajana opinnäytetyölläni toimii Kuopion Viikinkiravintola Harald. Toimeksiantajallani oli toiveissa saada lisää uusia ideoita kasvisruokien suunnitteluun. Opinnäytetyöni tuloksina syntyneet uudet ruokaideat sekä valmiit annoskortit ja reseptiikat ovat apuna, kun uusia ruokalistoja suunnitellaan ravintolaketjun ruokaryhmän kesken. Kokoamani materiaali jää Viikinkiravintola Haraldin käyttöön.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tutustua keski- ja viikinkiaikaiseen ruokakulttuuriin, yhdistäen teemaa kasvisruokavalion ja ruokatuotekehityksen perusteita. Opinnäytetyöni avaa keskiaikaista ruokakulttuuria ja teemaruokien tuotekehitystä. Ruokatuotekehitys kulkee työni punaisena lankana, yhdistäen opinnäytetyöni teemat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Opinnäytetyöni tavoitteena oli luoda erilaisia, teemaan sopivia, ravitsemukseltaan ja maultaan sopivia annoksia kahteen erilaiseen tarpeeseen: kaksi terveellisempää ja edullisempaa kasvisruokaa lou-naalle ja kaksi herkutteluun sopivaa annosta à la carte -listalle. Ruokatuotteiden ideat ja taustat on ammennettu historiasta ja ainekset nykyaikaisista trendeistä. Suunnitellut ruokatuotteet testattiin Kuopiossa Viikinkiravintola Haraldin keittiössä maaliskuussa 2014, ja lounasruoat olivat myös asiakkaiden maisteltavina.
Toimeksiantajana opinnäytetyölläni toimii Kuopion Viikinkiravintola Harald. Toimeksiantajallani oli toiveissa saada lisää uusia ideoita kasvisruokien suunnitteluun. Opinnäytetyöni tuloksina syntyneet uudet ruokaideat sekä valmiit annoskortit ja reseptiikat ovat apuna, kun uusia ruokalistoja suunnitellaan ravintolaketjun ruokaryhmän kesken. Kokoamani materiaali jää Viikinkiravintola Haraldin käyttöön.