Pienriistan käsittely
Latvala, Matti (2014)
Latvala, Matti
Turun ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052910903
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052910903
Tiivistelmä
Suomalaiset pienriistan metsästäjät saavat vuosittain tuhansittain erilaisia pienriistasaaliita. Joskus pieni osa saaliista menee hukkaan, pahimmillaan koko saalis menee hukkaan vääränlaisen käsittelyn seurauksena. Oikeat riistan käsittelyprosessit takaavat huippulaatuisen lihan, joka voidaan myydä vaikkapa lähimpään ravintolaan. Metsästäjien tiedot ja taidot periytyvät usein vanhemmilta metsästäjiltä nuoremmille ja vanhoissa käsittelytavoissa voi olla nykykäsityksen mukaan riistasaaliille haitallisia käsittelytapoja. Metsästäjäntutkinnossa ei erikseen käydä läpi mitä lihassa tapahtuu kuoleman jälkeen, joten monelle metsästäjälle on täysin epäselvää mitä lihalle tehdään ja miksi. Tässä opinnäytetyössä selvitetään mikä on parasta riistan käsittelyä nykytiedon mukaan.
Vuonna 2011 muuttunut elintarvikelaki on monelle metsästäjälle vieras. Metsästys tulkitaan nykyisin alkutuotannoksi mutta metsästykseen ei sovelleta yhtä tiukkaa elintarvikelakia kuin muuhun alkutuotantoon. Lakimuutoksen tarkoituksena on ollut helpottaa riistasaaliin myymistä mutta lakimuutoksen seurauksena monelle metsästäjälle on jäänyt epäselväksi mikä on laillista ja mikä ei. Koska riistan myynti on mahdollista helpommin kuin ennen on tärkeää että myyty liha on varmasti niin hyvälaatuista kuin mahdollista. Tekstissä käydään lävitse miten metsästäjä saa hyödyntää riistasaalista rahallisesti ja laillisesti.
Vuonna 2011 muuttunut elintarvikelaki on monelle metsästäjälle vieras. Metsästys tulkitaan nykyisin alkutuotannoksi mutta metsästykseen ei sovelleta yhtä tiukkaa elintarvikelakia kuin muuhun alkutuotantoon. Lakimuutoksen tarkoituksena on ollut helpottaa riistasaaliin myymistä mutta lakimuutoksen seurauksena monelle metsästäjälle on jäänyt epäselväksi mikä on laillista ja mikä ei. Koska riistan myynti on mahdollista helpommin kuin ennen on tärkeää että myyty liha on varmasti niin hyvälaatuista kuin mahdollista. Tekstissä käydään lävitse miten metsästäjä saa hyödyntää riistasaalista rahallisesti ja laillisesti.