bioMérieux TEMPO-menetelmän validointi : Valion maitotuotteet
Korte, Mikael (2014)
Korte, Mikael
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2014
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052610179
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052610179
Tiivistelmä
Insinöörityössä tutkittiin, kuinka hyvin bioMérieux TEMPOn mikrobimääritysten tulokset vastaavat standardimenetelmän tuloksia. TEMPO-menetelmässä automatisoidaan useita työvaiheita, jolloin suurien näytemäärien analysoimiseksi tarvitaan vähemmän työtä kuin perinteisessä maljavalulmenetelmässä. Näytematriiseiksi valittiin viisi erilaista maitotuotetta ja vesi.
Osa näytteistä kontaminoitiin erilaisilla Escherichia coli -bakteeria sisältävillä liuoksilla. Niiden solupitoisuus vaihteli siten, että 0...104 pmy/g -välinen mittausalue tuli tutkituksi. TEMPO-menetelmällä tehtiin TVC-kokonaisbakteerimääritys ja EB-enterobakteerimääritys. Niiden tuloksia verrattiin perinteisiin maljavalutuloksiin, jotka toteutettiin vastaavasti MPCA- ja VRBG-kasvatusalustoilla. Tuloksiin sovitettiin lineaarinen regressiomalli, jossa huomioitiin maljatulosten mittausepävarmuus.
Tulosten luotettavuus vaihteli selvästi, mutta mitään selkeää matriisista riippuvaa johdonmukaisuutta ei ollut havaittavissa. Parhaimmat tulokset saatiin kevytkerman TVC-testissä, jolloin lineaarisen mallin kulmakerroin oli 0,9915 ja R2 0,9480. Täysin päinvastaisia tuloksia saatiin useammallakin matriisilla, joista huonoin oli rasvattoman maidon TVC-testi, Sen regressioanalyysin tulokset eivät olleet lainkaan tilastollisesti merkitseviä, ja kulmakerroinkin oli epärealistisen pieni.
Yleisesti ottaen tulokset eivät vastanneet toisiaan riittävän hyvin, jotta tämän menetelmän käyttöönottoa olisi voitu suositella Valion laadunvalvontalaboratoriolle, jossa sillä olisi tutkittu rutiininomaisesti useiden eri maitotuotteiden mikrobiologista puhtautta. TEMPO-menetelmää voidaan käyttää luotettavasti vain tiettyjen näytematriisien mikrobipitoisuuksia tutkiessa, mutta se ei kykene kokonaan korvaamaan standardimenetelmää. Parhaimmillaan se tuottaa luotettavia tuloksia vaivattomasti, mutta sen järkevä käyttö edellyttää näytematriisien ja testien huolellista valintaa. Valio olisi halunnut korvata sillä työlään standardimenetelmän, mutta näissä olosuhteissa uuteen menetelmään investointi ei olisi kannattanut.
Osa näytteistä kontaminoitiin erilaisilla Escherichia coli -bakteeria sisältävillä liuoksilla. Niiden solupitoisuus vaihteli siten, että 0...104 pmy/g -välinen mittausalue tuli tutkituksi. TEMPO-menetelmällä tehtiin TVC-kokonaisbakteerimääritys ja EB-enterobakteerimääritys. Niiden tuloksia verrattiin perinteisiin maljavalutuloksiin, jotka toteutettiin vastaavasti MPCA- ja VRBG-kasvatusalustoilla. Tuloksiin sovitettiin lineaarinen regressiomalli, jossa huomioitiin maljatulosten mittausepävarmuus.
Tulosten luotettavuus vaihteli selvästi, mutta mitään selkeää matriisista riippuvaa johdonmukaisuutta ei ollut havaittavissa. Parhaimmat tulokset saatiin kevytkerman TVC-testissä, jolloin lineaarisen mallin kulmakerroin oli 0,9915 ja R2 0,9480. Täysin päinvastaisia tuloksia saatiin useammallakin matriisilla, joista huonoin oli rasvattoman maidon TVC-testi, Sen regressioanalyysin tulokset eivät olleet lainkaan tilastollisesti merkitseviä, ja kulmakerroinkin oli epärealistisen pieni.
Yleisesti ottaen tulokset eivät vastanneet toisiaan riittävän hyvin, jotta tämän menetelmän käyttöönottoa olisi voitu suositella Valion laadunvalvontalaboratoriolle, jossa sillä olisi tutkittu rutiininomaisesti useiden eri maitotuotteiden mikrobiologista puhtautta. TEMPO-menetelmää voidaan käyttää luotettavasti vain tiettyjen näytematriisien mikrobipitoisuuksia tutkiessa, mutta se ei kykene kokonaan korvaamaan standardimenetelmää. Parhaimmillaan se tuottaa luotettavia tuloksia vaivattomasti, mutta sen järkevä käyttö edellyttää näytematriisien ja testien huolellista valintaa. Valio olisi halunnut korvata sillä työlään standardimenetelmän, mutta näissä olosuhteissa uuteen menetelmään investointi ei olisi kannattanut.