Nuoren ravitsemuksen merkitys terveyteen ja diabeteksen ennaltaehkäisyyn : Oppitunti kahdeksasluokkalaisille
Muotio, Saara; Myöhänen, Soile (2014)
Muotio, Saara
Myöhänen, Soile
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052610036
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052610036
Tiivistelmä
Suomalaisnuorten ylipaino on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Myös tyypin 2 diabetes on lisääntynyt nuorten keskuudessa. Nuorten tulisi kasvuiässä saada mahdollisimman monipuolista tietoa oikeanlaisesta ravitsemuksesta, millä on suuri yhteys heidän kasvuunsa ja kehitykseensä sekä elinikäiseen toimintakykyynsä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli pitää Nurmon yläasteen 8. -luokkalaisille terveystiedon oppitunti ravitsemuksesta sekä sen merkityksestä terveyteen. Opinnäytetyön tavoitteena oli antaa nuorille tietoa terveellisestä ruokavaliosta ja sen merkityksestä diabeteksen ennaltaehkäisyssä sekä kehittää tietämystä ammatin kannalta. Tavoitteena oli myös, että nuoret saavat tärkeää tietoa oikeanlaisesta ravitsemuksesta, ateriarytmistä sekä terveyden merkityksestä elinikäiseen toimintakykyyn. Lisäksi haluttiin, että nuoret heräisivät ajattelemaan ravitsemustottumuksiaan sekä elintapojaan saamansa tiedon pohjalta.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä, jonka produkti oli oppitunti kahdeksasluokkalaisille. Oppitunnilla käsiteltiin teoriatietoa nuoren ravitsemuksesta sekä sen merkityksestä terveyteen. Lisäksi käsiteltiin tyypin 2 diabetesta. Teoriaperustan jälkeen oli toiminnallinen osuus, jossa nuorille esiteltiin PowerPoint -esityksellä tuttuja ruokia ja juomia, joiden ravintoarvoja heidän piti arvailla.
Opinnäytetyö on osa Etelä – Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen Lasten ja nuorten terveyden edistämisen tutkimushanketta.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli pitää Nurmon yläasteen 8. -luokkalaisille terveystiedon oppitunti ravitsemuksesta sekä sen merkityksestä terveyteen. Opinnäytetyön tavoitteena oli antaa nuorille tietoa terveellisestä ruokavaliosta ja sen merkityksestä diabeteksen ennaltaehkäisyssä sekä kehittää tietämystä ammatin kannalta. Tavoitteena oli myös, että nuoret saavat tärkeää tietoa oikeanlaisesta ravitsemuksesta, ateriarytmistä sekä terveyden merkityksestä elinikäiseen toimintakykyyn. Lisäksi haluttiin, että nuoret heräisivät ajattelemaan ravitsemustottumuksiaan sekä elintapojaan saamansa tiedon pohjalta.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä, jonka produkti oli oppitunti kahdeksasluokkalaisille. Oppitunnilla käsiteltiin teoriatietoa nuoren ravitsemuksesta sekä sen merkityksestä terveyteen. Lisäksi käsiteltiin tyypin 2 diabetesta. Teoriaperustan jälkeen oli toiminnallinen osuus, jossa nuorille esiteltiin PowerPoint -esityksellä tuttuja ruokia ja juomia, joiden ravintoarvoja heidän piti arvailla.
Opinnäytetyö on osa Etelä – Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen Lasten ja nuorten terveyden edistämisen tutkimushanketta.