Jokapäiväinen leipä : Työttömien ja vähävaraisten ruokailu Karvian seurakunnassa
Mäkinen, Terhi; Rämö, Marjatta (2014)
Mäkinen, Terhi
Rämö, Marjatta
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405198616
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405198616
Tiivistelmä
Suomi on yksi maailman vauraimmista maista ja silti iso osa kansalaisista joutuu turvautumaan ruoka-apuun. Ruoka-avun tarve on jatkuvaa ja se on nykyään pysyvä osa seurakuntien diakoniatyötä. Tarpeen taustatekijöinä voi olla muun muassa työttömyys, lomautukset, suuret asumiskustannukset, ylivelkaantuminen, sairaudet ja pienituloisuus. (Seurakunnat jakoivat ruoka-apua 2013.)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää työttömien ja vähävaraisten ruokailun tarpeellisuutta Karvian seurakunnassa. Lisäksi selvitettiin, miten tulevat ruokailut järjestettäisiin asiakkaiden tarpeiden mukaisesti ja seurakunnan resurssien kannalta toimivaksi.
Seurakunnassa koettiin tärkeäksi laatia selvitys työttömien ja vähävaraisten ruokailun tarpeellisuudesta, koska ruoka-avun tarve on jatkuvaa. Selvitys auttaa diakoniatyötä arvioimaan seurakunnassa järjestettävän työttömien ja vähävaraisten ruokailun tarpeellisuutta osana seurakunnan ruoka-aputoimintaa.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivista tutkimusotetta. Tutkimus toteutettiin järjestämällä työttömien ja vähävaraisten koeruokailuja Karvian seurakuntatalolla neljä kertaa tammikuussa 2014. Ruokailujen yhteydessä järjestettiin kysely, jossa selvitettiin ruokailuun osallistuneiden mielipiteitä ruokailusta, sen mahdollisesta jatkosta ja toteuttamistavasta. Koeruokailuihin osallistui yhteensä 150 henkilöä. Kyselyyn vastasi 98 henkilöä, joista miehiä oli 64 ja naisia 34.
Vastaajista suurin osa oli eläkeläisiä ja työttömiä. Ruokailun toivottiin olevan säännöllistä seurakunnan toimintaa. Edullista ateriaa sekä mahdollisuutta sosiaaliseen kanssakäymiseen pidettiin tärkeänä. Suurin osa vastaajista toivoi ruokailuja toteutettavan kerran viikossa keskiviikkoisin. Sekä vastaajat että seurakunta kokivat työttömien ja vähävaraisten ruokailut tärkeäksi.
Johtopäätöksenä tutkimuksen pohjalta voidaan todeta, että ruokailuja tulisi järjestää säännöllisesti osana diakoniatyön ruoka-aputoimintaa. Koeruokailuista muodostui toimiva perusta, jota seurakunta voi käyttää toimintamallina ruokailuiden järjestämisessä.
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää työttömien ja vähävaraisten ruokailun tarpeellisuutta Karvian seurakunnassa. Lisäksi selvitettiin, miten tulevat ruokailut järjestettäisiin asiakkaiden tarpeiden mukaisesti ja seurakunnan resurssien kannalta toimivaksi.
Seurakunnassa koettiin tärkeäksi laatia selvitys työttömien ja vähävaraisten ruokailun tarpeellisuudesta, koska ruoka-avun tarve on jatkuvaa. Selvitys auttaa diakoniatyötä arvioimaan seurakunnassa järjestettävän työttömien ja vähävaraisten ruokailun tarpeellisuutta osana seurakunnan ruoka-aputoimintaa.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivista tutkimusotetta. Tutkimus toteutettiin järjestämällä työttömien ja vähävaraisten koeruokailuja Karvian seurakuntatalolla neljä kertaa tammikuussa 2014. Ruokailujen yhteydessä järjestettiin kysely, jossa selvitettiin ruokailuun osallistuneiden mielipiteitä ruokailusta, sen mahdollisesta jatkosta ja toteuttamistavasta. Koeruokailuihin osallistui yhteensä 150 henkilöä. Kyselyyn vastasi 98 henkilöä, joista miehiä oli 64 ja naisia 34.
Vastaajista suurin osa oli eläkeläisiä ja työttömiä. Ruokailun toivottiin olevan säännöllistä seurakunnan toimintaa. Edullista ateriaa sekä mahdollisuutta sosiaaliseen kanssakäymiseen pidettiin tärkeänä. Suurin osa vastaajista toivoi ruokailuja toteutettavan kerran viikossa keskiviikkoisin. Sekä vastaajat että seurakunta kokivat työttömien ja vähävaraisten ruokailut tärkeäksi.
Johtopäätöksenä tutkimuksen pohjalta voidaan todeta, että ruokailuja tulisi järjestää säännöllisesti osana diakoniatyön ruoka-aputoimintaa. Koeruokailuista muodostui toimiva perusta, jota seurakunta voi käyttää toimintamallina ruokailuiden järjestämisessä.