Selvitystyö: Pohjois-Karjalan Aterioiden kuljetukset -valvontahanke
Könönen, Sirpa (2014)
Könönen, Sirpa
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405198604
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405198604
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Pohjois-Karjalan ateriakuljetuksiin osallistuvien keskuskeittiöiden toimintaa. Opinnäytetyö toteutettiin osana Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden vuonna 2011 aloittamaa Aterioiden kuljetukset -valvontahanketta. Opinnäytetyön tavoitteena oli osallistua osaan valvontahankkeessa suunnitelluista tarkastuskäynneistä, analysoida kaikki tulokset ja laatia hankkeen loppuraportti, lehdistötiedote ja ohjeistus ateriankuljetuksiin osallistuville tahoille. Tarkoituksena oli myös pohtia valvontahankkeen tavoitteiden toteutumista sekä kehitysideoita keittiöiden toimintaan.
Valvontahankkeessa tarkastus tehtiin 19 keskuskeittiössä Pohjois-Karjalassa (lämpötilamittaukset, elintarvike- ja pintapuhtaustutkimukset, tarkastuskertomus). Lisäksi aterioiden mikrobiologiset näytteet tutkittiin kolmesta jakelukeittiöstä. Pohjois-Karjalassa keskuskeittiöiden suurimpia haasteita olivat erityisesti kylmä- ja pakkaustilojen riittämättömyys, ahtaus sekä yksittäispakattujen aterioiden lämpötilojen lasku tai nousu vaaravyöhykkeelle kuljetusten aikana. Lisäksi lämpötilaseurannassa ja omavalvontasuunnitelmissa oli puutteita eivätkä käytännön toimet vastanneet niissä mainittuja työskentelytapoja. Valvontahanke yhtenäisti Pohjois-Karjalassa kuntarajojen yli tapahtuvaa elintarvikevalvontaa ja auttoi kartoittamaan tulevaisuudessa mahdollisesti ilmeneviä ongelmia. Tuloksia voidaan käyttää jatkossa tulevien valvontahankkeiden toteuttamisen sekä uusien suurkeittiöiden rakenteellisen suunnittelun apuna.
Valvontahankkeessa tarkastus tehtiin 19 keskuskeittiössä Pohjois-Karjalassa (lämpötilamittaukset, elintarvike- ja pintapuhtaustutkimukset, tarkastuskertomus). Lisäksi aterioiden mikrobiologiset näytteet tutkittiin kolmesta jakelukeittiöstä. Pohjois-Karjalassa keskuskeittiöiden suurimpia haasteita olivat erityisesti kylmä- ja pakkaustilojen riittämättömyys, ahtaus sekä yksittäispakattujen aterioiden lämpötilojen lasku tai nousu vaaravyöhykkeelle kuljetusten aikana. Lisäksi lämpötilaseurannassa ja omavalvontasuunnitelmissa oli puutteita eivätkä käytännön toimet vastanneet niissä mainittuja työskentelytapoja. Valvontahanke yhtenäisti Pohjois-Karjalassa kuntarajojen yli tapahtuvaa elintarvikevalvontaa ja auttoi kartoittamaan tulevaisuudessa mahdollisesti ilmeneviä ongelmia. Tuloksia voidaan käyttää jatkossa tulevien valvontahankkeiden toteuttamisen sekä uusien suurkeittiöiden rakenteellisen suunnittelun apuna.