Kaupan kylmäkalusteiden ovittamisen vaikutus energiankulutukseen ja tuotteiden laatuun
Niemelä, Jasmine (2014)
Niemelä, Jasmine
Hämeen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405198468
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405198468
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitettiin eri tekijöiden vaikutusta kaupan kylmäkalusteiden energiankulutukseen ja tuotteiden laatuun. Tarkasteltavia muuttujia olivat muun muassa kylmäkalusteiden täyttöaste, asiakasmäärä ja ulkolämpötila. Työn toimeksiantajana oli Osuuskauppa Hämeenmaa.
Työssä vertailtiin kahta myymälää, joista toisessa kylmät olivat avonaisia, toisessa ovitettuja. Työn tarkastelujaksona oli tammi-maaliskuu 2014. Elintarvikkeiden laatua tarkasteltiin tekemällä eri tuoteryhmien lämpötilamittauksia kummastakin yksiköstä viikoittain. Myös molempien yksiköiden energiankulutusta seurattiin tarkastelujakson ajan. Energiankulutusta ja mitattuja lämpötiloja verrattiin eri tekijöihin, joiden tulosten pohjalta pohdittiin, kumpi ratkaisu on energiataloudellisempi ja parempi tuotteiden laadun kannalta.
Työ osoitti, että kylmien kansittaminen ja ovittaminen on energiatehokas ratkaisu, kuten oli myös oletuksena. Kansitetuissa/ovitetuissa kylmissä eri tekijöiden vaikutukset näkyvät selkeämmin energiankulutuksessa kuin avoimissa kylmäkalusteissa. Esimerkiksi ulkolämpötilalla oli suurempi vaikutus kylmäkalusteiden energiankulutukseen yksikössä, jonka kylmät olivat ovitettuja. Myytävien elintarvikkeiden lämpötilat olivat kuitenkin korkeammat ovitetuissa kuin avoimissa kalusteissa. Ovitettujen kalusteiden lämpötilaerot kalusteiden eri kohdissa olivat myös suurempia kuin avonaisissa kylmäkalusteissa.
Kylmien ovittaminen ja kansittaminen on etenkin energiankulutuksen suhteen hyvä ratkaisu, mutta käytännössä on tarve kiinnittää huomiota kalusteiden sisäisten lämpötilojen parempaan hallintaan. Lämpötilat olisi hyvä saada pysymään alempina ja tasaisimpina. Tällöin asiakkaalle voidaan tarjota turvallisia sekä ennen kaikkea laadukkaita elintarvikkeita.
Työssä vertailtiin kahta myymälää, joista toisessa kylmät olivat avonaisia, toisessa ovitettuja. Työn tarkastelujaksona oli tammi-maaliskuu 2014. Elintarvikkeiden laatua tarkasteltiin tekemällä eri tuoteryhmien lämpötilamittauksia kummastakin yksiköstä viikoittain. Myös molempien yksiköiden energiankulutusta seurattiin tarkastelujakson ajan. Energiankulutusta ja mitattuja lämpötiloja verrattiin eri tekijöihin, joiden tulosten pohjalta pohdittiin, kumpi ratkaisu on energiataloudellisempi ja parempi tuotteiden laadun kannalta.
Työ osoitti, että kylmien kansittaminen ja ovittaminen on energiatehokas ratkaisu, kuten oli myös oletuksena. Kansitetuissa/ovitetuissa kylmissä eri tekijöiden vaikutukset näkyvät selkeämmin energiankulutuksessa kuin avoimissa kylmäkalusteissa. Esimerkiksi ulkolämpötilalla oli suurempi vaikutus kylmäkalusteiden energiankulutukseen yksikössä, jonka kylmät olivat ovitettuja. Myytävien elintarvikkeiden lämpötilat olivat kuitenkin korkeammat ovitetuissa kuin avoimissa kalusteissa. Ovitettujen kalusteiden lämpötilaerot kalusteiden eri kohdissa olivat myös suurempia kuin avonaisissa kylmäkalusteissa.
Kylmien ovittaminen ja kansittaminen on etenkin energiankulutuksen suhteen hyvä ratkaisu, mutta käytännössä on tarve kiinnittää huomiota kalusteiden sisäisten lämpötilojen parempaan hallintaan. Lämpötilat olisi hyvä saada pysymään alempina ja tasaisimpina. Tällöin asiakkaalle voidaan tarjota turvallisia sekä ennen kaikkea laadukkaita elintarvikkeita.