Proteiinirikkaan tuotekonseptin kehittäminen
Ranta, Milla (2014)
Ranta, Milla
Turun ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405168253
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405168253
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää aktiivisille liikkujille suunnattu proteiinirikas tuotekonsepti. Konseptin ominaisuuksissa haluttiin kiinnittää erityistä huomiota terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, sekä tuotteen luonnollisuuteen ja soveltuvuuteen mahdollisimman laajalle kuluttajaryhmälle, sillä proteiinirikkaiden tuotteiden kysyntä markkinoilla on kasvanut nopeasti viime vuosina.
Käytännön toteutuksessa perehdyttiin erityisesti nykyaikaisen teknologian tuomiin mahdollisuuksiin innovatiivisten ja hyvinvointia edistävien tuotteiden kehityksessä. Elintarviketeollisuudessa paljon käytetyn lämpökäsittelyn korvaamismahdollisuutta tutkittiin käsittelemällä kehitettyjä tuotteita HPP-menetelmällä (High Pressure Processing) ja testaamalla niitä aistinvaraisin ja mikrobiologisin menetelmin.
Käytännön kokeet osoittivat HPP-menetelmän olevan potentiaalinen vaihtoehto lämpökäsittelylle kehitetyn konseptin tuotteilla. Menetelmän etuihin kuuluu tuotteen tuotantokustannusten pienenemisen lisäksi muun muassa aistinvaraisten ominaisuuksien paraneminen, sillä tuoreus ja aromit eivät tuhoudu kuten lämpökäsittelyssä, sekä säilyvyyden paraneminen, mikä mahdollistaa lisäaineiden käytön vähentämisen.
Työn tuloksena oli tavoitteet täyttävä tuotekonsepti, johon kehitettiin kaksi erimakuista reseptiä. Molemmilla resepteillä voidaan valmistaa ravintosisällöltään ja kustannuksiltaan kilpailukykyisiä, aktiivisille liikkujille suunnattuja välipalajuomia, jotka soveltuvat käytettäväksi myös palautusjuomaksi harjoittelun jälkeen. Ajan rajallisuuden vuoksi säilyvyys varmistetaan lisäaineilla, mutta HPP-menetelmän testauksessa saatuja tuloksia käytetään tuotteen jatkokehityksessä ja uusien tuotantolaitteiden investointiharkinnoissa.
Käytännön toteutuksessa perehdyttiin erityisesti nykyaikaisen teknologian tuomiin mahdollisuuksiin innovatiivisten ja hyvinvointia edistävien tuotteiden kehityksessä. Elintarviketeollisuudessa paljon käytetyn lämpökäsittelyn korvaamismahdollisuutta tutkittiin käsittelemällä kehitettyjä tuotteita HPP-menetelmällä (High Pressure Processing) ja testaamalla niitä aistinvaraisin ja mikrobiologisin menetelmin.
Käytännön kokeet osoittivat HPP-menetelmän olevan potentiaalinen vaihtoehto lämpökäsittelylle kehitetyn konseptin tuotteilla. Menetelmän etuihin kuuluu tuotteen tuotantokustannusten pienenemisen lisäksi muun muassa aistinvaraisten ominaisuuksien paraneminen, sillä tuoreus ja aromit eivät tuhoudu kuten lämpökäsittelyssä, sekä säilyvyyden paraneminen, mikä mahdollistaa lisäaineiden käytön vähentämisen.
Työn tuloksena oli tavoitteet täyttävä tuotekonsepti, johon kehitettiin kaksi erimakuista reseptiä. Molemmilla resepteillä voidaan valmistaa ravintosisällöltään ja kustannuksiltaan kilpailukykyisiä, aktiivisille liikkujille suunnattuja välipalajuomia, jotka soveltuvat käytettäväksi myös palautusjuomaksi harjoittelun jälkeen. Ajan rajallisuuden vuoksi säilyvyys varmistetaan lisäaineilla, mutta HPP-menetelmän testauksessa saatuja tuloksia käytetään tuotteen jatkokehityksessä ja uusien tuotantolaitteiden investointiharkinnoissa.