Lähiruoan osuuden kasvattaminen Ikaalisten kaupungilla
Lepistö, Maarit (2014)
Lepistö, Maarit
Tampereen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405147958
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405147958
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli tehdä selvitys siitä, mitä Ikaalisten kaupungilla on tehty lähi-ruoan osuuden lisäämiseksi kaupungin elintarvikehankinnoissa. Yhtenä tavoitteena oli tehdä nykytila -analyysi lähiruoan käytöstä Ikaalisten kaupungilla pohjautuen vuoden 2012 elintarvikehankintoihin. Sitä käytettiin pohjana laadittaessa elintarvikehankinta-strategia Ikaalisten kaupungille. Lisäksi tavoitteena oli selvittää niitä keinoja, joita on jo käytetty lähiruoan osuuden lisäämiseksi sekä visioida lähiruoan käyttöä tulevaisuudessa. Opinnäytetyöhön liittyy myös kyselytutkimus, jossa selvitettiin kaupungin ruoanvalmistuskeittiöissä hankinnoista vastaavien näkemyksiä lähiruoan käytöstä tällä hetkellä. Opinnäytetyön tarkoitus on olla apuna tulevaisuuden hankinnoissa ja käytännön toiminnassa myös muille, jotka tavoittelevat lähiruoan lisäämistä hankinnoissaan.
Ikaalisten kaupunginhallitus hyväksyi toukokuussa 2013 elintarvikehankintastrategian vuosille 2014-2018. Sen tavoitteena on, että 20 % Ikaalisten kaupungin elintarvikehankinnoista on paikallista lähiruokaa vuoteen 2017 mennessä. Ikaalisten kaupunki ja Hämeenkyrön kunta laativat yhteistyössä Parasta pöytään Pirkanmaalta - hankkeessa yhteisen elintarvikehankintapyynnön. Neuvottelumenettelyä käyttäen ja sallimalla osatarjoukset saatiin pienetkin tuottajat tarjouskilpailuun mukaan. Tätä kautta saatiin sopimustoimittajat, joiden on mahdollista toimittaa lähiruokaelintarvikkeita. Säännöllisesti pidettävät yhteiset lähiruokapäivät kaikissa kaupungin ruoanvalmistusyksiköissä lisäävät luontevasti lähiruokaelintarvikkeiden käyttöä sekä helpottavat paikallisilta tuottajilta tilaamista keskitetysti. Lähiruokapäivät ovat lisänneet erityisesti paikallisen lihan käyttöä. Lisäksi Ikaalisissa kehitettiin kaupungin omissa tilaisuuksissa käytettävä lähileivonnaissarja, jonka reseptiikassa on hyödynnetty lähiraaka-aineita.
Kyselytutkimus osoitti, ettei elintarvikehankintastrategia ole vielä aivan täysin tunnettu keittiöhenkilökunnan keskuudessa. Sen johdosta voidaan todeta, että edelleen tulee panostaa strategian jalkauttamiseksi käytäntöön sekä tiedottaa hankintaohjeistuksesta ja hankintasopimustuotteista. Tulevaisuudessa lähiruoan käytön lisäämiseksi voidaan ruokalistaa ja reseptiikkaa kehittää entisestään sesonkituotteita suosivampaan suuntaan kasvisten osuutta lisäämällä. Teemaviikoilla voidaan tutustua oman paikkakunnan ja maakunnan perinneruokiin. Tuottajien tuote- esittelyillä keittiöille ja yhteisen tuotekehittelyn kautta saadaan omia tarpeita vastaavia tuotteita. Paikallisista tuottajista laaditaan listat keittiöiden käyttöön. Vuorovaikutusta asiakkaiden kanssa lisätään tiedottamalla ruoan alkuperästä asiakkaille. Koululaiset voidaan ottaa mukaan yhteistyöhön laatimaan ruokasaleihin tietoiskuja paikallisista tuottajista ja tuotteista. Lähiruoan tuoman lisäarvon mukana voidaan koko julkisen ruokapalvelun arvostusta nostaa.
Ikaalisten kaupunginhallitus hyväksyi toukokuussa 2013 elintarvikehankintastrategian vuosille 2014-2018. Sen tavoitteena on, että 20 % Ikaalisten kaupungin elintarvikehankinnoista on paikallista lähiruokaa vuoteen 2017 mennessä. Ikaalisten kaupunki ja Hämeenkyrön kunta laativat yhteistyössä Parasta pöytään Pirkanmaalta - hankkeessa yhteisen elintarvikehankintapyynnön. Neuvottelumenettelyä käyttäen ja sallimalla osatarjoukset saatiin pienetkin tuottajat tarjouskilpailuun mukaan. Tätä kautta saatiin sopimustoimittajat, joiden on mahdollista toimittaa lähiruokaelintarvikkeita. Säännöllisesti pidettävät yhteiset lähiruokapäivät kaikissa kaupungin ruoanvalmistusyksiköissä lisäävät luontevasti lähiruokaelintarvikkeiden käyttöä sekä helpottavat paikallisilta tuottajilta tilaamista keskitetysti. Lähiruokapäivät ovat lisänneet erityisesti paikallisen lihan käyttöä. Lisäksi Ikaalisissa kehitettiin kaupungin omissa tilaisuuksissa käytettävä lähileivonnaissarja, jonka reseptiikassa on hyödynnetty lähiraaka-aineita.
Kyselytutkimus osoitti, ettei elintarvikehankintastrategia ole vielä aivan täysin tunnettu keittiöhenkilökunnan keskuudessa. Sen johdosta voidaan todeta, että edelleen tulee panostaa strategian jalkauttamiseksi käytäntöön sekä tiedottaa hankintaohjeistuksesta ja hankintasopimustuotteista. Tulevaisuudessa lähiruoan käytön lisäämiseksi voidaan ruokalistaa ja reseptiikkaa kehittää entisestään sesonkituotteita suosivampaan suuntaan kasvisten osuutta lisäämällä. Teemaviikoilla voidaan tutustua oman paikkakunnan ja maakunnan perinneruokiin. Tuottajien tuote- esittelyillä keittiöille ja yhteisen tuotekehittelyn kautta saadaan omia tarpeita vastaavia tuotteita. Paikallisista tuottajista laaditaan listat keittiöiden käyttöön. Vuorovaikutusta asiakkaiden kanssa lisätään tiedottamalla ruoan alkuperästä asiakkaille. Koululaiset voidaan ottaa mukaan yhteistyöhön laatimaan ruokasaleihin tietoiskuja paikallisista tuottajista ja tuotteista. Lähiruoan tuoman lisäarvon mukana voidaan koko julkisen ruokapalvelun arvostusta nostaa.