Ikäihmisen hyvän ravitsemuksen toteutuminen laitoshoidossa : osastotunti Learning Cafe -menetelmällä
Hilska, Heidi; Valli, Maiju (2014)
Hilska, Heidi
Valli, Maiju
Turun ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405147936
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405147936
Tiivistelmä
Virhe- ja aliravitsemus on yleistä laitoshoidossa. Tutkimuksen mukaan hyvä ravitsemustila oli vain 0-16 prosentilla vanhainkodeissa ja sairaaloissa asuvilla ikääntyneillä ja hoitajista vain 26,7 prosenttia tunnisti aliravitsemuksen. (Suominen 2007, 11.)
Opinnäytetyön aihe perustui työelämästä nousseisiin ikääntyneen ravitsemukseen liittyviin kysymyksiin, joihin hoitohenkilökunta tarvitsi vastauksia. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli hoitohenkilökunnan ravitsemusosaamista lisäämällä turvata ikääntyneiden laitoshoidossa olevien hyvä ravitsemus. Opinnäytetyön kirjallisuuskatsaus perustui laitoshoidossa olevien ikääntyneiden ravitsemukseen liittyviin tutkimuksiin ja kirjallisuuteen. Opinnäytetyön toiminnallinen osuus toteutettiin Uudenkaupungin terveyspalvelujen Kultasiipi ja Hopeasiipi hoivaosastojen hoitohenkilökunnalle osastotuntina.
Osastotunnin alussa johdateltiin hoitohenkilökunta aiheeseen Powerpoint -esityksellä, jossa tutustuttiin muun muassa uusiin ravitsemussuosituksiin, fysiologisiin vaikutuksiin ikääntyneen ravitsemuksessa, virheravitsemukseen, nestetasapainoon ja kerrottiin Learning Café -menetelmästä. Osallistujat jaettiin pöytäkuntiin, jossa Learning Café -menetelmää käyttämällä pystyttiin hyödyntämään hoitohenkilökunnan omia kokemuksia. Pöytäkunnat työskentelivät oman aiheensa ympärillä pyrkimyksenä kehittää olemassa olevia käytäntöjä. Pöytien aiheina olivat ravitsemukseen liittyvät ongelmat, virheravitsemus ja ravintoaineiden ja nesteiden riittävän saannin turvaaminen. Kustakin pöytäkunnasta valittiin yksi aihe, jonka työstämistä jatketaan työyhteisössä pöytäkunnan vastuulla. Aiheiksi valittiin, dementian aiheuttamat oireet, riittävä nesteytys ja suun hoito.
Osastotunnin jälkeen kerättiin palaute, jonka perusteella osastotunti koettiin tarpeelliseksi ja tärkeäksi, vaikka aihe oli jo ennestään tuttu. Lisäksi osastotunti toi uusia näkökulmia asiaan ja nosti asian osaksi arjen hoitotyötä. Hyvällä ravitsemuksella voidaan vähentää ikääntyneiden palveluntarpeen ja hoitajien työtaakan lisääntymistä
Opinnäytetyön aihe perustui työelämästä nousseisiin ikääntyneen ravitsemukseen liittyviin kysymyksiin, joihin hoitohenkilökunta tarvitsi vastauksia. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli hoitohenkilökunnan ravitsemusosaamista lisäämällä turvata ikääntyneiden laitoshoidossa olevien hyvä ravitsemus. Opinnäytetyön kirjallisuuskatsaus perustui laitoshoidossa olevien ikääntyneiden ravitsemukseen liittyviin tutkimuksiin ja kirjallisuuteen. Opinnäytetyön toiminnallinen osuus toteutettiin Uudenkaupungin terveyspalvelujen Kultasiipi ja Hopeasiipi hoivaosastojen hoitohenkilökunnalle osastotuntina.
Osastotunnin alussa johdateltiin hoitohenkilökunta aiheeseen Powerpoint -esityksellä, jossa tutustuttiin muun muassa uusiin ravitsemussuosituksiin, fysiologisiin vaikutuksiin ikääntyneen ravitsemuksessa, virheravitsemukseen, nestetasapainoon ja kerrottiin Learning Café -menetelmästä. Osallistujat jaettiin pöytäkuntiin, jossa Learning Café -menetelmää käyttämällä pystyttiin hyödyntämään hoitohenkilökunnan omia kokemuksia. Pöytäkunnat työskentelivät oman aiheensa ympärillä pyrkimyksenä kehittää olemassa olevia käytäntöjä. Pöytien aiheina olivat ravitsemukseen liittyvät ongelmat, virheravitsemus ja ravintoaineiden ja nesteiden riittävän saannin turvaaminen. Kustakin pöytäkunnasta valittiin yksi aihe, jonka työstämistä jatketaan työyhteisössä pöytäkunnan vastuulla. Aiheiksi valittiin, dementian aiheuttamat oireet, riittävä nesteytys ja suun hoito.
Osastotunnin jälkeen kerättiin palaute, jonka perusteella osastotunti koettiin tarpeelliseksi ja tärkeäksi, vaikka aihe oli jo ennestään tuttu. Lisäksi osastotunti toi uusia näkökulmia asiaan ja nosti asian osaksi arjen hoitotyötä. Hyvällä ravitsemuksella voidaan vähentää ikääntyneiden palveluntarpeen ja hoitajien työtaakan lisääntymistä