Ravintolan perustaminen Leville : Kilpailija-analyysi, tarvekartoitus ja ravintolan perustamisen lähtökohdat
Liimatainen, Nita; Hanhivaara, Heidi (2014)
Liimatainen, Nita
Hanhivaara, Heidi
Lapin ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405086664
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405086664
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin helpottamaan ja tukemaan kirjoittajien oman ravintolan perustamista. Työn tavoitteena oli selvittää, mitä ravintolapalveluita Levin hiihtokeskuksen alueella on ja mitkä näistä voisivat olla tulevaisuudessa perustettavan ravintolan kilpailijoita. Tavoitteena oli myös tutkia, millaiselle ravintolalle alueella on kysyntää sekä kuinka ravintolan perustaminen lähtökohtaisesti tapahtuu.
Opinnäytetyön teoriaosuus rakentui pääosin ravintolan perustamiseen sekä kilpailija-analyysiin liittyvästä teoriasta. Ensimmäisessä teoriaosuudessa kerrotaan lyhyesti mutta kattavasti liikeideasta, liiketoimintasuunnitelman tekemisestä, eri yhtiömuodoista, rahoitusmahdollisuuksista sekä ravintolan perustamiseen liittyvistä luvista ja tehtävistä ilmoituksista. Toisessa teoriaosuudessa kerrotaan markkinoista ja kilpailusta sekä kilpailija-analyysin tekemisestä. Teoriaosuuden tarkoituksena on kertoa tärkeimmät asiat, mihin yrityksen perustamisessa tulee kiinnittää huomiota.
Teorian tueksi tehtiin tutkimus, jonka avulla haluttiin selvittää paikallisten ja alueella työskentelevien ravintolakäyttäytymistä. Tutkimus toteutettiin sähköisesti Webropol- ohjelman avulla ja julkaistiin Facebookissa Leviläiset-ryhmässä, keräten tietoa pääasiassa paikallisilta ja alueella työskenteleviltä. Kysely suunnattiin paikallisille ja alueella työskenteleville, koska tarkoituksena on perustaa ravintola joka toimisi kannattavasti ympäri vuoden. Tutkimusaineisto kerättiin määrällistä tutkimusmenetelmää apuna käyttäen. Kyselyn lisäksi Levin alueen ravintoloista tehtiin kilpailija-analyysi, johon valittiin kuusi kirjoittajien mielestä alueen suurinta kilpailijaa. Ravintolapalveluita analysoitiin vapaan havainnoinnin sekä kirjoittajien omien kokemuksien avulla.
Kyselyn tuloksista selvisi kattavasti tietoa Levin ravintolapalveluista sekä potentiaalisten asiakkaiden toiveista. Eniten kannatusta saaneet, ja kirjoittajien mielestä kannattavimmat olivat yökerho ja lounasravintola, ja myös yöruokamahdollisuutta toivottiin. Ravintolalta toivottiin niin edullista hintaa kuin myös viihtyvyyttä. Ruokatoiveista itämainen ja BBQ-/grillausruoka saivat eniten kannatusta. Anniskeluravintolalta toivottiin korkeampaa ikärajaa sekä halpaa hintaa. Kirjoittajat voivat hyödyntää saatuja tutkimustuloksia sekä kilpailija-analyysin tietoja omaa ravintolaa perustettaessa ja niiden perusteella kartoitettiin myös opinnäytetyössä tulevan perustettavan ravintolan menestystekijöitä.
Opinnäytetyön teoriaosuus rakentui pääosin ravintolan perustamiseen sekä kilpailija-analyysiin liittyvästä teoriasta. Ensimmäisessä teoriaosuudessa kerrotaan lyhyesti mutta kattavasti liikeideasta, liiketoimintasuunnitelman tekemisestä, eri yhtiömuodoista, rahoitusmahdollisuuksista sekä ravintolan perustamiseen liittyvistä luvista ja tehtävistä ilmoituksista. Toisessa teoriaosuudessa kerrotaan markkinoista ja kilpailusta sekä kilpailija-analyysin tekemisestä. Teoriaosuuden tarkoituksena on kertoa tärkeimmät asiat, mihin yrityksen perustamisessa tulee kiinnittää huomiota.
Teorian tueksi tehtiin tutkimus, jonka avulla haluttiin selvittää paikallisten ja alueella työskentelevien ravintolakäyttäytymistä. Tutkimus toteutettiin sähköisesti Webropol- ohjelman avulla ja julkaistiin Facebookissa Leviläiset-ryhmässä, keräten tietoa pääasiassa paikallisilta ja alueella työskenteleviltä. Kysely suunnattiin paikallisille ja alueella työskenteleville, koska tarkoituksena on perustaa ravintola joka toimisi kannattavasti ympäri vuoden. Tutkimusaineisto kerättiin määrällistä tutkimusmenetelmää apuna käyttäen. Kyselyn lisäksi Levin alueen ravintoloista tehtiin kilpailija-analyysi, johon valittiin kuusi kirjoittajien mielestä alueen suurinta kilpailijaa. Ravintolapalveluita analysoitiin vapaan havainnoinnin sekä kirjoittajien omien kokemuksien avulla.
Kyselyn tuloksista selvisi kattavasti tietoa Levin ravintolapalveluista sekä potentiaalisten asiakkaiden toiveista. Eniten kannatusta saaneet, ja kirjoittajien mielestä kannattavimmat olivat yökerho ja lounasravintola, ja myös yöruokamahdollisuutta toivottiin. Ravintolalta toivottiin niin edullista hintaa kuin myös viihtyvyyttä. Ruokatoiveista itämainen ja BBQ-/grillausruoka saivat eniten kannatusta. Anniskeluravintolalta toivottiin korkeampaa ikärajaa sekä halpaa hintaa. Kirjoittajat voivat hyödyntää saatuja tutkimustuloksia sekä kilpailija-analyysin tietoja omaa ravintolaa perustettaessa ja niiden perusteella kartoitettiin myös opinnäytetyössä tulevan perustettavan ravintolan menestystekijöitä.