Pölyn hallinta Valio Oy:n Turengin tehtaan massanvalmistusosastolla
Kiviranta, Juho (2014)
Kiviranta, Juho
Hämeen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405055801
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405055801
Tiivistelmä
Pölysaaste on yksi yleisimmistä ammattitaudin aiheuttajista Suomessa. Erityisesti leipomot ja muut jauheiden kanssa työskentelevät altistuvat työpäivänsä aikana orgaaniselle jauhopölylle, joka aiheuttaa ammatillisia hengityselinallergioita ja – ihotauteja.
Työn toimeksiantaja on Valio Oy:n Turengin tehdas, jonka massanvalmistusosasto kärsii jauhopölyn aiheuttamista ongelmista, johtuen kasvavasta tuotevalikoimasta. Tehtaalla suoritettiin 7.2.2013 työterveyslaitoksen asi-antuntijoiden suorittamia mittauksia orgaanisen pölyn pitoisuuksien lähtö-tason selvittämiseksi.
Työn tarkoituksena on parantaa massavalmistusosastolla työskentelevien työntekijöiden työturvallisuutta ja olosuhteita, käymällä läpi massanvalmistusolosuhteita, toimintamalleja ja työtapoja, lisäksi tehtaan valmistusprosessin kustannustehokkuutta ja siisteyttä halutaan parantaa.
Työn tutkimusosiossa pölysaasteen määrän kehittymistä tutkittiin analysoimalla sameusmittarilla maljoja, joita asetettiin massanvalmistus osas-tolle määräajaksi ja seuraamalla pölynpoistossa käytettävän imulaitteiston hävikin määrää viikoittain.
Työssä käytetään hyväksi pölynhallintaan suunniteltua työturvallisuuskes-kuksen lanseeraamaa ”Pölyt pois yhteistyöllä”-opasta, joka tarjoaa erilaisia työkaluja jauhepölyn määrän vähentämiseksi työpisteellä.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että pölysaasteen määrä ei olisi vähentynyt prosessiin tehdyistä parannuksista huolimatta.
Tutkimustuloksiin tulee kuitenkin suhtautua kriittisesti ja työn pääasiallinen tarkoitus oli tuottaa mahdollisimman toteuttamiskelpoisia ratkaisueh-dotuksia pölysaasteen määrän vähentämiseksi, koska tarkemmat tiedon pölysaasteen oikeasta tilasta saadaan, kun TTL:n asiantuntijat suorittavat pölytilanteesta uusintamittaukset.
Työn teoriaosiossa käsitellään eri pölytyyppejä, pölyn alkuperää ja niiden vaikutuksia ihmisen terveyteen, sekä käsitellään ”Pölyt pois yhteistyöllä”-oppaan sisältöä, sekä viranomaisten asettamien asetusten, kuten HTP-arvon sisältämiä vaatimuksia.
Työn toimeksiantaja on Valio Oy:n Turengin tehdas, jonka massanvalmistusosasto kärsii jauhopölyn aiheuttamista ongelmista, johtuen kasvavasta tuotevalikoimasta. Tehtaalla suoritettiin 7.2.2013 työterveyslaitoksen asi-antuntijoiden suorittamia mittauksia orgaanisen pölyn pitoisuuksien lähtö-tason selvittämiseksi.
Työn tarkoituksena on parantaa massavalmistusosastolla työskentelevien työntekijöiden työturvallisuutta ja olosuhteita, käymällä läpi massanvalmistusolosuhteita, toimintamalleja ja työtapoja, lisäksi tehtaan valmistusprosessin kustannustehokkuutta ja siisteyttä halutaan parantaa.
Työn tutkimusosiossa pölysaasteen määrän kehittymistä tutkittiin analysoimalla sameusmittarilla maljoja, joita asetettiin massanvalmistus osas-tolle määräajaksi ja seuraamalla pölynpoistossa käytettävän imulaitteiston hävikin määrää viikoittain.
Työssä käytetään hyväksi pölynhallintaan suunniteltua työturvallisuuskes-kuksen lanseeraamaa ”Pölyt pois yhteistyöllä”-opasta, joka tarjoaa erilaisia työkaluja jauhepölyn määrän vähentämiseksi työpisteellä.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että pölysaasteen määrä ei olisi vähentynyt prosessiin tehdyistä parannuksista huolimatta.
Tutkimustuloksiin tulee kuitenkin suhtautua kriittisesti ja työn pääasiallinen tarkoitus oli tuottaa mahdollisimman toteuttamiskelpoisia ratkaisueh-dotuksia pölysaasteen määrän vähentämiseksi, koska tarkemmat tiedon pölysaasteen oikeasta tilasta saadaan, kun TTL:n asiantuntijat suorittavat pölytilanteesta uusintamittaukset.
Työn teoriaosiossa käsitellään eri pölytyyppejä, pölyn alkuperää ja niiden vaikutuksia ihmisen terveyteen, sekä käsitellään ”Pölyt pois yhteistyöllä”-oppaan sisältöä, sekä viranomaisten asettamien asetusten, kuten HTP-arvon sisältämiä vaatimuksia.