Vuorotyötä tekevän hoitohenkilökunnan kokemuksia ravitsemuksestaan työaikana
Pigg, Mari; Simuna, Reeta (2014)
Pigg, Mari
Simuna, Reeta
Oulun ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405045687
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405045687
Tiivistelmä
Oulun ammattikorkeakoulu
Hoitotyön koulutusohjelma, Sairaanhoitaja ja Kätilö (AMK)
Tekijät: Mari Pigg ja Reeta Simuna
Opinnäytetyön nimi: Vuorotyötä tekevän hoitohenkilökunnan kokemuksia ravitsemuksestaan työaikana
Työn ohjaajat: Pia Mäenpää ja Tuula Nissinen
Työn valmistumislukukausi ja – vuosi: Kevät 2014
Sivumäärä: 33 + 10
Opinnäytetyömme tarkoituksena oli kuvailla vuorotyötä tekevän hoitohenkilökunnan ravitsemuksen toteutumisesta työaikana. Tavoitteena oli saada tietoa hoitohenkilökunnan ravitsemuksesta, miten he toteuttavat ravitsemuksen työaikana, ja miten he kokevat ruokailut työpaikalla. Opinnäytetyön tiedonantajina toimi Oulun kaupunginsairaalan neljän osaston hoitohenkilökunta.
Opinnäytetyö toteutettiin metodologisena triangulaationa, eli siinä käytettiin laadullisia ja määrällisiä tutkimusotteita yhtäaikaisesti. Laadullista tutkimusotetta käytettiin ensisijaisena. Aineistonkeruu toteutettiin paperisella kyselylomakkeella vuoden 2014 maaliskuussa. Lomakkeessa oli yhteensä 13 kysymystä. Kyselyt vietiin opinnäytetyön tekijöiden toimesta osastoille, yhteensä 80 kpl. Vastauksia tuli yhteensä 67. Aineiston analyysimenetelminä oli deduktiivinen sisällönanalyysi sekä määrällinen analyysi Excel-taulukon avulla.
Opinnäytetyön tuloksista voidaan arvioida vuorotyön vaikuttavan hoitajien työaikaiseen ravitsemukseen ja ruokailuun monella tavalla. Tuloksista ilmeni erityisesti työn luonteen ja kiireen tuovan ravitsemuksen toteuttamiselle suuria haasteita. Moni haluaisi syödä työaikana monipuolisesti ja säännöllisesti, mutta työn luonteesta johtuen siihen on harvoin mahdollisuutta. Ruokailuhetkiin liittyy usein häiriötekijöitä, jotka vaikuttavat ruokarauhaan. Hoitajaresurssit koettiin työmäärään nähden laajalti puutteellisiksi aiheuttaen kiirettä ja ajan puutetta.
Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää vuorotyötä tekevien hoitajien ravitsemuksen informaatiossa ja suunnittelussa. Myös kussakin yksikössä tunnistettaviin mahdollisiin epäkohtiin puuttumalla, voidaan vaikuttaa hoitajien työhyvinvointiin ja työtehokkuuteen. Tutkimukseen osallistuneet osastot saavat tietoa siitä, miten heidän omassa yksikössään hoitajat kokevat ruokailujen ja ravitsemuksen toteutuvan työaikana. He voivat opinnäytetyön tulosten perusteella pohtia omaa työaikaista ravitsemustaan ja puuttua mahdollisiin ongelmakohtiin.
Asiasanat: vuorotyö, ravitsemus, ruokailu, hoitohenkilökunnan kokemukset, työaika
Hoitotyön koulutusohjelma, Sairaanhoitaja ja Kätilö (AMK)
Tekijät: Mari Pigg ja Reeta Simuna
Opinnäytetyön nimi: Vuorotyötä tekevän hoitohenkilökunnan kokemuksia ravitsemuksestaan työaikana
Työn ohjaajat: Pia Mäenpää ja Tuula Nissinen
Työn valmistumislukukausi ja – vuosi: Kevät 2014
Sivumäärä: 33 + 10
Opinnäytetyömme tarkoituksena oli kuvailla vuorotyötä tekevän hoitohenkilökunnan ravitsemuksen toteutumisesta työaikana. Tavoitteena oli saada tietoa hoitohenkilökunnan ravitsemuksesta, miten he toteuttavat ravitsemuksen työaikana, ja miten he kokevat ruokailut työpaikalla. Opinnäytetyön tiedonantajina toimi Oulun kaupunginsairaalan neljän osaston hoitohenkilökunta.
Opinnäytetyö toteutettiin metodologisena triangulaationa, eli siinä käytettiin laadullisia ja määrällisiä tutkimusotteita yhtäaikaisesti. Laadullista tutkimusotetta käytettiin ensisijaisena. Aineistonkeruu toteutettiin paperisella kyselylomakkeella vuoden 2014 maaliskuussa. Lomakkeessa oli yhteensä 13 kysymystä. Kyselyt vietiin opinnäytetyön tekijöiden toimesta osastoille, yhteensä 80 kpl. Vastauksia tuli yhteensä 67. Aineiston analyysimenetelminä oli deduktiivinen sisällönanalyysi sekä määrällinen analyysi Excel-taulukon avulla.
Opinnäytetyön tuloksista voidaan arvioida vuorotyön vaikuttavan hoitajien työaikaiseen ravitsemukseen ja ruokailuun monella tavalla. Tuloksista ilmeni erityisesti työn luonteen ja kiireen tuovan ravitsemuksen toteuttamiselle suuria haasteita. Moni haluaisi syödä työaikana monipuolisesti ja säännöllisesti, mutta työn luonteesta johtuen siihen on harvoin mahdollisuutta. Ruokailuhetkiin liittyy usein häiriötekijöitä, jotka vaikuttavat ruokarauhaan. Hoitajaresurssit koettiin työmäärään nähden laajalti puutteellisiksi aiheuttaen kiirettä ja ajan puutetta.
Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää vuorotyötä tekevien hoitajien ravitsemuksen informaatiossa ja suunnittelussa. Myös kussakin yksikössä tunnistettaviin mahdollisiin epäkohtiin puuttumalla, voidaan vaikuttaa hoitajien työhyvinvointiin ja työtehokkuuteen. Tutkimukseen osallistuneet osastot saavat tietoa siitä, miten heidän omassa yksikössään hoitajat kokevat ruokailujen ja ravitsemuksen toteutuvan työaikana. He voivat opinnäytetyön tulosten perusteella pohtia omaa työaikaista ravitsemustaan ja puuttua mahdollisiin ongelmakohtiin.
Asiasanat: vuorotyö, ravitsemus, ruokailu, hoitohenkilökunnan kokemukset, työaika