Dieetin vaikutus S-5-HIAA-pitoisuuteen
Johansson, Anna (2013)
Johansson, Anna
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404295327
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404295327
Tiivistelmä
Tämän työn tarkoituksena oli tutkia dieetin vaikutusta seerumin 5-HIAA-pitoisuuteen. Aikaisemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että serotoniinipitoiset ruoka-aineet nostavat 5-HIAA-pitoisuutta merkittävästi virtsassa. Tavoitteena oli tarvittaessa uudistaa näytteenottoon liittyvä ohjeistus dieetin osalta. Tutkimus suoritettiin HUSLAB:n Naistenklinikan laboratoriossa. Tutkimukseen osallistuvat henkilöt välttivät serotoniinipitoisia ruoka-aineita kolmen vuorokauden ajan. Tämän jälkeen tutkimushenkilöiltä (ryhmät A ja B) otettiin verinäyte, jonka jälkeen he söivät yhden serotoniinipitoisen ruoka-aineen päivän tai vastaavasti tunnin kuluessa. Tutkittavat ruoka-aineet olivat banaani, ananas, kiivi, tomaatti ja saksanpähkinä. Tämän jälkeen heistä otettiin verinäyte vuorokauden välein kolmen vuorokauden ajan. Lisäksi ryhmältä B otettiin näytteitä ensimmäisen vuorokauden aikana tiheämmin. Tulokset mitattiin nestekromatografia-tandemmassaspektrometrialla käyttäen AB SCIEX 4000 QTRAP® -laitteistoa. Tämän jälkeen saaduista seerumin 5-HIAA-pitoisuuksista piirrettiin ruoka-ainekohtaiset käyrät ajan funktiona Microsoft® Excel-taulukkolaskentaohjelmassa ja laskettiin parillisen t-testin avulla, eroavatko tulokset eri ajankohtina merkittävästi toisistaan. Tuloksista kävi ilmi, etteivät seerumin 5-HIAA-pitoisuudet eroa toisistaan merkittävästi verrattaessa lähtöarvoa 24, 48 ja 72 tunnin pitoisuuksiin. Sen sijaan seerumin 5-HIAA-pitoisuus nousee jo muutamassa tunnissa ruoka-aineen syömisen jälkeen. Kun ruoka-aineen syömisestä on kulunut vuorokausi, eroa ei enää ole havaittavissa. Näin S-5-HIAA-määrityksen näytteenotto-ohjeistusta voidaan muuttaa siten, että serotoniinipitoisia ruoka-aineita tulee välttää vain näytteenottopäivänä eikä kolmivuorokautista dieettiä tarvita.