Luonnonravintolammikon perustaminen & ylläpito : Maatalouden sivuelinkeino
Ruskeala, Jussi (2014)
Ruskeala, Jussi
Hämeen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404254893
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404254893
Tiivistelmä
2000-luvulla Suomen maatiloilla on näkynyt suuri harppaus taloudellisen tuottavuuden kehittämisen sekä erikoistumisen suhteen. Oman tilan kannattavuuden lisäämiseksi ns. sivuelinkeinot ovat nostaneet päätään, kuten esimerkiksi kalatalous ja luonnonravintolammikot.
Maatiloilla saattaa olla heikosti tuottavia maa-alueita, joiden taloudellista hyötyä voidaan parantaa tekemällä kohteista esim. luonnonravintolammikkoja. Tämän opinnäytetyön aiheena on selvittää luonnonravintolammikon perustamisen eri vaiheet sekä tutkia ensisijaisesti siian kasvatuksen taloudellisia hyötyjä maatalouden sivuelinkeinona.
Perehdyn työssäni myös luonnonravintolammikon perus periaatteisiin sekä eri vuodenaikojen työvaiheisiin. Käytän esimerkkinä Hartolassa toimivaa siian kasvatukseen erikoistunutta luonnonravintolammikkoa, jonka hartolalainen maanviljelijä on yhdessä perustanut kalatalouskeskuksen kanssa 2000-luvun alussa.
Tietokirjallisuutta aiheesta löytyi kohtalaisesti, mutta tieto oli useita vuosia vanhaa eikä niissä ollut lainkaan kuvamateriaalia. Opinnäytetyöni on nykyaikainen kuvia sisältävä tietopaketti kaikille, jotka harkitsevat luonnonravintolammikon perustamista. Kaikki käyttämäni kuvat ovat itse otettuja, paitsi kuva 4.
Työn toimeksiantaja on Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus. Opinnäytetyöni tulee toimimaan heille apuvälineenä luonnonravintolammikkojen suunnitteluun ja ylläpitoon liittyvissä tehtävissä.
Maatiloilla saattaa olla heikosti tuottavia maa-alueita, joiden taloudellista hyötyä voidaan parantaa tekemällä kohteista esim. luonnonravintolammikkoja. Tämän opinnäytetyön aiheena on selvittää luonnonravintolammikon perustamisen eri vaiheet sekä tutkia ensisijaisesti siian kasvatuksen taloudellisia hyötyjä maatalouden sivuelinkeinona.
Perehdyn työssäni myös luonnonravintolammikon perus periaatteisiin sekä eri vuodenaikojen työvaiheisiin. Käytän esimerkkinä Hartolassa toimivaa siian kasvatukseen erikoistunutta luonnonravintolammikkoa, jonka hartolalainen maanviljelijä on yhdessä perustanut kalatalouskeskuksen kanssa 2000-luvun alussa.
Tietokirjallisuutta aiheesta löytyi kohtalaisesti, mutta tieto oli useita vuosia vanhaa eikä niissä ollut lainkaan kuvamateriaalia. Opinnäytetyöni on nykyaikainen kuvia sisältävä tietopaketti kaikille, jotka harkitsevat luonnonravintolammikon perustamista. Kaikki käyttämäni kuvat ovat itse otettuja, paitsi kuva 4.
Työn toimeksiantaja on Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus. Opinnäytetyöni tulee toimimaan heille apuvälineenä luonnonravintolammikkojen suunnitteluun ja ylläpitoon liittyvissä tehtävissä.