Kestävää ruokaa ruokapalveluista
Rautakoski, Kaisa (2014)
Rautakoski, Kaisa
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404144311
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404144311
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, mitä on kestävä ruoka ja kuinka voidaan tuottaa kestävämpiä ruokapalveluita. Samalla selvitettiin, mitkä asiat ovat esteenä kestävän ruoan käytölle ja millaisena ruokapalvelualan toimijat näkevät kestävän ruoan tulevaisuuden.
Opinnäytetyössä käytettiin laadullista menetelmää. Tiedonkeruumenetelmäksi valittiin teemahaastattelu, joka muodostui kolmesta teemasta: 1) Kestävä ruoka, 2) Kestävä ruoka organisaatiossa ja 3) Kestävän ruoan tulevaisuus. Haastattelut kattoivat maantieteellisesti koko Suomen. Haastateltavat olivat ruokapalveluista vastaavia henkilöitä sekä kaupalliselta että julkiselta sektorilta. Haastattelut tehtiin seitsemälle henkilölle kuudessa organisaatiossa. Saatu aineisto analysoitiin sisällönanalyysiä käyttäen. Analyysin myötä tuloksista saatiin kuusi, haastatteluteemoista poikkeavaa teemaa, joiden pohjalle tulokset rakentuivat. Tulosten perusteella määriteltiin myös termi kestävä ruoka.
Opinnäytetyön tulosten mukaan kestävä ruoka oli kotimaista, sesonkien mukaista lähiruokaa, joka tukee lähi- ja pientuotantoa. Kestävän ruoan keskeisiä termejä olivat myös ruoan alkuperä ja jäljitettävyys sekä elinkaariajattelu niin ruoan tuotannossa kuin kulutuksessa. Määritelmän mukaan kestävään ruokaan kuuluivat kaikki kestävän kehityksen ulottuvuudet. Kestävämpiä ruokapalveluita tuotettaessa tuli huomioida ruoan lisäksi toiminnan ennakointi ja kehittäminen, yhteistyö sidosryhmien välillä sekä kestävä kehitys. Sitoutuminen kestävyysajatteluun oli kaiken perusta. Suurimmat ongelmat liittyivät ruoan saatavuuteen, hintaan, poliittiseen yhteistyöhön sekä kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen. Kestävään ruokaan suhtauduttiin positiivisesti, mutta tulevaisuus nähtiin haasteellisena.
Tuloksien perusteella monipuolinen kestävän ruoan käyttö mahdollistaa tulevaisuudessa ruokapalvelujen kestävämmän toiminnan.
Opinnäytetyössä käytettiin laadullista menetelmää. Tiedonkeruumenetelmäksi valittiin teemahaastattelu, joka muodostui kolmesta teemasta: 1) Kestävä ruoka, 2) Kestävä ruoka organisaatiossa ja 3) Kestävän ruoan tulevaisuus. Haastattelut kattoivat maantieteellisesti koko Suomen. Haastateltavat olivat ruokapalveluista vastaavia henkilöitä sekä kaupalliselta että julkiselta sektorilta. Haastattelut tehtiin seitsemälle henkilölle kuudessa organisaatiossa. Saatu aineisto analysoitiin sisällönanalyysiä käyttäen. Analyysin myötä tuloksista saatiin kuusi, haastatteluteemoista poikkeavaa teemaa, joiden pohjalle tulokset rakentuivat. Tulosten perusteella määriteltiin myös termi kestävä ruoka.
Opinnäytetyön tulosten mukaan kestävä ruoka oli kotimaista, sesonkien mukaista lähiruokaa, joka tukee lähi- ja pientuotantoa. Kestävän ruoan keskeisiä termejä olivat myös ruoan alkuperä ja jäljitettävyys sekä elinkaariajattelu niin ruoan tuotannossa kuin kulutuksessa. Määritelmän mukaan kestävään ruokaan kuuluivat kaikki kestävän kehityksen ulottuvuudet. Kestävämpiä ruokapalveluita tuotettaessa tuli huomioida ruoan lisäksi toiminnan ennakointi ja kehittäminen, yhteistyö sidosryhmien välillä sekä kestävä kehitys. Sitoutuminen kestävyysajatteluun oli kaiken perusta. Suurimmat ongelmat liittyivät ruoan saatavuuteen, hintaan, poliittiseen yhteistyöhön sekä kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen. Kestävään ruokaan suhtauduttiin positiivisesti, mutta tulevaisuus nähtiin haasteellisena.
Tuloksien perusteella monipuolinen kestävän ruoan käyttö mahdollistaa tulevaisuudessa ruokapalvelujen kestävämmän toiminnan.