Maitotilojen välinen yhteistyö kasvintuotannossa
Harju, Ella; Koivukoski, Jarno (2014)
Harju, Ella
Koivukoski, Jarno
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404023787
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404023787
Tiivistelmä
Suomessa maatalouden rakennemuutos on ollut viime vuosina nopeaa. Suomi on sitoutunut Euroopan unionin maatalouspolitiikkaan ja maailmanmarkkinoiden tapahtumat vaikuttavat entistä enemmän Suomen maatalousmarkkinoihin. Muuttuvassa toimintaympäristössä suomalaisen maidontuottajan on jatkuvasti etsittävä uusia keinoja tilansa kannattavuuden parantamiseksi ja säilyttämiseksi. Yhteistyön tekeminen on yksi keino parantaa maitotilan kilpailukykyä.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaista yhteistyötä maidontuottajat tekevät kasvintuotannon prosesseissa. Tutkimuksessa selvitettiin yhteistyön tavoitteet ja organisointitavat. Lisäksi tarkasteltiin yhteistyön onnistumista, mahdollisia ongel-makohtia ja toimivan yhteistyön edellytyksiä. Tutkimusaineisto kerättiin teema-haastatteluilla. Haastatelluista yrittäjistä kuusi oli maidontuottajia, yksi naudanli-hantuottaja ja yksi urakoitsija.
Kaikki yrittäjät tavoittelivat yhteistyöllä pienempiä yksikkökustannuksia. Haastatel-tujen muut yhteistyön tavoitteet määrittelivät sen, miten yhteistyö oli organisoitu. Kaikki yrittäjät olivat tyytyväisiä yhteistyöhön ja kokivat saavuttaneensa asetetut tavoitteet. Yhteistyö oli sujunut hyvin, ja ongelmatilanteet oli pääosin kyetty selvit-tämään puhumalla. Yhteistyön onnistumisen edellytyksenä nähtiin yhteistyökumppaneiden välinen luottamus ja yrittäjien yhteistyökyky. Joustavuus ja suuripiirteisyys mahdollistivat yhteistyön toiminnan. Haastatellut yrittäjät olivat valmiita tinkimään omista tavoitteistaan liittyen esimerkiksi säilörehunteon ajankohtaan. Kirjalliset sopimukset nähtiin tarpeellisiksi urakoitsijoiden kanssa ja tilanteissa, joissa yhteistyökumppanit eivät tunteneet toisiaan entuudestaan.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaista yhteistyötä maidontuottajat tekevät kasvintuotannon prosesseissa. Tutkimuksessa selvitettiin yhteistyön tavoitteet ja organisointitavat. Lisäksi tarkasteltiin yhteistyön onnistumista, mahdollisia ongel-makohtia ja toimivan yhteistyön edellytyksiä. Tutkimusaineisto kerättiin teema-haastatteluilla. Haastatelluista yrittäjistä kuusi oli maidontuottajia, yksi naudanli-hantuottaja ja yksi urakoitsija.
Kaikki yrittäjät tavoittelivat yhteistyöllä pienempiä yksikkökustannuksia. Haastatel-tujen muut yhteistyön tavoitteet määrittelivät sen, miten yhteistyö oli organisoitu. Kaikki yrittäjät olivat tyytyväisiä yhteistyöhön ja kokivat saavuttaneensa asetetut tavoitteet. Yhteistyö oli sujunut hyvin, ja ongelmatilanteet oli pääosin kyetty selvit-tämään puhumalla. Yhteistyön onnistumisen edellytyksenä nähtiin yhteistyökumppaneiden välinen luottamus ja yrittäjien yhteistyökyky. Joustavuus ja suuripiirteisyys mahdollistivat yhteistyön toiminnan. Haastatellut yrittäjät olivat valmiita tinkimään omista tavoitteistaan liittyen esimerkiksi säilörehunteon ajankohtaan. Kirjalliset sopimukset nähtiin tarpeellisiksi urakoitsijoiden kanssa ja tilanteissa, joissa yhteistyökumppanit eivät tunteneet toisiaan entuudestaan.