Logistinen, ekologinen ja taloudellinen näkökulma elintarvikkeiden tukkutoimittajien kilpailutuksessa
Jakala, Tero (2014)
Jakala, Tero
Hämeen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201403313702
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201403313702
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Salon kaupunki. Tutkimus tehtiin pääosin vuoden 2013 aikana. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kannattaisiko kaikki elintarvikkeet hankkia yhdestä tukusta. Kannattavuuteen vaikuttivat taloudellisuus, lähiruoan saanti tukusta sekä logistiset haasteet.
Teoriaosuudessa keskityttiin ostotoimintaan, julkisiin hankintoihin, lähiruokaan ja jakeluun. Lisäksi tutustuttiin elintarviketukkujen ja muiden tavarantoimittajien erityispiirteisiin. Tutkimuksen käytännön osuus toteutettiin varjotarjouskyselyllä suostumuksensa antaneille kahdelle tukulle. Kysely koostui kirjallisista kysymyksistä ja tuoteluetteloista. Kirjallisissa kysymyksissä pyydettiin tukuilta mielipiteitä kokonaistarjouksen antamisesta, lähiruoasta, tavarantoimituksiin liittyvistä mahdollisista haasteista ja Salon elintarvikehankintojen nykytilanteesta. Tuoteluettelot pohjautuivat viime kilpailutuksessa olleisiin tuotteisiin. Kyselyn ohella haastateltiin elintarvikehankintojen ja ruokapalvelujen parissa työskenteleviä henkilöitä kahdessa kunnassa ja kolmessa Salon kaupungin keittiössä. Lopuksi tutkimuksessa saatuja vastauksia vertailtiin Salon kaupungin elintarvikekilpailutuksen tarjousten kanssa alkuvuodesta 2014.
Tutkimuksessa päädyttiin siihen, että kannattavuuteen vaikuttaa useita eri tekijöitä eikä sitä voida etukäteen määrittää. Valinta tehdään kilpailutuksessa. Tukun käytössä ainoana tavarantoimittajana on sekä etuja että haittoja. Tutkimukseen vastanneilla tukuilla oli mahdollisuus antaa kokonaistarjous eli tarjota kaikkia pyydettyjä tuotteita kaupungin elintarvikkeiden kilpailutuksessa. Ainoana tavarantoimittajana tukun on esimerkiksi helpompi suunnitella kuormakokoja. Tilaaja pystyy hallinnoimaan kokonaisuutta paremmin yhden toimittajan kanssa. Tavaran tilaajan on tosin haasteellisempaa vastaanottaa isoja toimituksia tilaongelmien vuoksi. Yhden toimittajan käyttö voi muodostua myös riskiksi toimitusvarmuuden kannalta. Tutkimuksessa selvisi lisäksi, että lähiruokaa saa tukuista vaihtelevasti.
Teoriaosuudessa keskityttiin ostotoimintaan, julkisiin hankintoihin, lähiruokaan ja jakeluun. Lisäksi tutustuttiin elintarviketukkujen ja muiden tavarantoimittajien erityispiirteisiin. Tutkimuksen käytännön osuus toteutettiin varjotarjouskyselyllä suostumuksensa antaneille kahdelle tukulle. Kysely koostui kirjallisista kysymyksistä ja tuoteluetteloista. Kirjallisissa kysymyksissä pyydettiin tukuilta mielipiteitä kokonaistarjouksen antamisesta, lähiruoasta, tavarantoimituksiin liittyvistä mahdollisista haasteista ja Salon elintarvikehankintojen nykytilanteesta. Tuoteluettelot pohjautuivat viime kilpailutuksessa olleisiin tuotteisiin. Kyselyn ohella haastateltiin elintarvikehankintojen ja ruokapalvelujen parissa työskenteleviä henkilöitä kahdessa kunnassa ja kolmessa Salon kaupungin keittiössä. Lopuksi tutkimuksessa saatuja vastauksia vertailtiin Salon kaupungin elintarvikekilpailutuksen tarjousten kanssa alkuvuodesta 2014.
Tutkimuksessa päädyttiin siihen, että kannattavuuteen vaikuttaa useita eri tekijöitä eikä sitä voida etukäteen määrittää. Valinta tehdään kilpailutuksessa. Tukun käytössä ainoana tavarantoimittajana on sekä etuja että haittoja. Tutkimukseen vastanneilla tukuilla oli mahdollisuus antaa kokonaistarjous eli tarjota kaikkia pyydettyjä tuotteita kaupungin elintarvikkeiden kilpailutuksessa. Ainoana tavarantoimittajana tukun on esimerkiksi helpompi suunnitella kuormakokoja. Tilaaja pystyy hallinnoimaan kokonaisuutta paremmin yhden toimittajan kanssa. Tavaran tilaajan on tosin haasteellisempaa vastaanottaa isoja toimituksia tilaongelmien vuoksi. Yhden toimittajan käyttö voi muodostua myös riskiksi toimitusvarmuuden kannalta. Tutkimuksessa selvisi lisäksi, että lähiruokaa saa tukuista vaihtelevasti.