Eväitä elämään - ravitsemusaiheiset tuokiot Hakametsän päiväkodin esikouluikäisille
Ahtiainen, Marika (2014)
Ahtiainen, Marika
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201403273559
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201403273559
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli ravitsemusaiheiset tuokiot Hakametsän päiväkodin esikouluikäisille. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Uudessakaupungissa sijaitsevan Hakametsän päiväkodin kanssa. Tämä opinnäytetyö toteutettiin projektina, jonka tarkoituksena oli järjestää Hakametsän päiväkotiin Eväitä elämään - ravitsemusaiheisia tuokioita. Tuokioiden kohderyhmänä olivat päiväkodin esikouluikäiset lapset. Tavoitteena oli, että lasten tietämys ruoasta, ruoan alkuperästä ja ruoka-annoksen koostamisesta lautasmallin mukaan lisääntyisi erilaisten menetelmien avulla. Terveydenhoitajaopiskelijan henkilökohtaisia tavoitteita oli osata suunnitella, toteuttaa ja arvioida projektia sekä kehittää omaa ammatillista osaamista esikouluikäisen ravitsemuksesta, ravitsemuskasvatuksesta ja ravitsemuskasvatuksen toteuttamisesta opinnäytetyössä käytettävien menetelmien keinoin.
Opinnäytetyöntekijä järjesti päiväkodin esikouluikäisille lapsille ravitsemusaiheisia tuokioita, joissa lapset pääsivät tutustumaan ruoan alkuperään, ravitsemussuosituksiin ja ruoka-annoksen koostamiseen lautasmallin mukaan. Tuokioita järjestettiin yhteensä kolme. Jokaisella tuokiolla oli oma teemansa, jotka olivat: maito, kasvikset, hedelmät ja marjat sekä lautasmalli. Tuokioissa ravitsemuskasvatusta toteutettiin erilaisten menetelmien avulla. Menetelminä käytettiin muun muassa leikkejä, videota, keskusteluja, askartelua, satua ja loruja.
Tuokioihin osallistuneet päiväkodin henkilökunnan jäsenet arvioivat projektin onnistumista ja tavoitteiden saavuttamista arviointilomakkeen avulla. Opinnäytetyöntekijä arvioi tavoitteiden saavuttamista myös lapsien kanssa luetun aukkotarinan avulla, jossa kerrattiin tuokioiden aikana käsiteltyjä asioita. Tavoitteiden saavuttamista arvioitiin myös opinnäytetyöntekijän omien havaintojen ja aikataulussa pysymisen pohjalta. Henkilökunnalta saadun palautteen mukaan projekti edisti lasten tietämystä ruoasta, ruoan alkuperästä ja ruoka-annoksen koostamisesta lautasmallin mukaan. Palautteen mukaan aihe oli kohderyhmän lapsille tärkeä, merkityksellinen ja kiinnostava. Henkilökunta koki, että käytetyt menetelmät olivat toimivia lasten ravitsemuskasvatuksessa. Aukkotarinan avulla opinnäytetyöntekijä huomasi, että lapset muistivat hyvin tuokioiden aikana käsiteltyjä asioita ja tiesivät paljon esimerkiksi ruoan alkuperästä ja lautasmallinmukaisesta aterian koostamisesta. Omien havaintojen ja saadun palautteen perusteella tuokiot toteutuivat hyvin ja tavoitteet saavutettiin. Samantapaisia projekteja olisi hyvä tehdä jatkossa myös muihin päiväkoteihin. Tässä projektissa käytetyt menetelmät ja raportti jäivät kohdeorganisaation käyttöön. Menetelmät voisivat jatkossa toimia yhtenä työkaluna ravitsemuskasvatuksessa.
Opinnäytetyöntekijä järjesti päiväkodin esikouluikäisille lapsille ravitsemusaiheisia tuokioita, joissa lapset pääsivät tutustumaan ruoan alkuperään, ravitsemussuosituksiin ja ruoka-annoksen koostamiseen lautasmallin mukaan. Tuokioita järjestettiin yhteensä kolme. Jokaisella tuokiolla oli oma teemansa, jotka olivat: maito, kasvikset, hedelmät ja marjat sekä lautasmalli. Tuokioissa ravitsemuskasvatusta toteutettiin erilaisten menetelmien avulla. Menetelminä käytettiin muun muassa leikkejä, videota, keskusteluja, askartelua, satua ja loruja.
Tuokioihin osallistuneet päiväkodin henkilökunnan jäsenet arvioivat projektin onnistumista ja tavoitteiden saavuttamista arviointilomakkeen avulla. Opinnäytetyöntekijä arvioi tavoitteiden saavuttamista myös lapsien kanssa luetun aukkotarinan avulla, jossa kerrattiin tuokioiden aikana käsiteltyjä asioita. Tavoitteiden saavuttamista arvioitiin myös opinnäytetyöntekijän omien havaintojen ja aikataulussa pysymisen pohjalta. Henkilökunnalta saadun palautteen mukaan projekti edisti lasten tietämystä ruoasta, ruoan alkuperästä ja ruoka-annoksen koostamisesta lautasmallin mukaan. Palautteen mukaan aihe oli kohderyhmän lapsille tärkeä, merkityksellinen ja kiinnostava. Henkilökunta koki, että käytetyt menetelmät olivat toimivia lasten ravitsemuskasvatuksessa. Aukkotarinan avulla opinnäytetyöntekijä huomasi, että lapset muistivat hyvin tuokioiden aikana käsiteltyjä asioita ja tiesivät paljon esimerkiksi ruoan alkuperästä ja lautasmallinmukaisesta aterian koostamisesta. Omien havaintojen ja saadun palautteen perusteella tuokiot toteutuivat hyvin ja tavoitteet saavutettiin. Samantapaisia projekteja olisi hyvä tehdä jatkossa myös muihin päiväkoteihin. Tässä projektissa käytetyt menetelmät ja raportti jäivät kohdeorganisaation käyttöön. Menetelmät voisivat jatkossa toimia yhtenä työkaluna ravitsemuskasvatuksessa.