Reseptikohtaisen saannon selvittäminen ja suunnitelma sen vakioimiseksi keittoprosessissa
Kivikoski, Tommi (2014)
Kivikoski, Tommi
Turun ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201403253508
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201403253508
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää reseptikohtaisesti tuotteiden kattilasaanto sekä tölkityssaanto ja luoda saatujen tulosten pohjalta suunnitelma saantojen vakioimiseksi. Lisäksi työn aikana selvitettiin tölkityksen aikana syntyvä tuotantohävikki. Opinnäytetyö suoritettiin Suomen Nestlé Oy:n Turun tehtaalla, jossa valmistetaan lastenruokia erikokoisiin lasipurkkeihin.
Lastenruoat kuuluvat erityisruokavaliovalmisteisiin ja ne ovat seuratuimpia sekä tutkituimpia elintarvikkeita Suomessa. Varsinkin imeväisikäisten ravitsemus ja ensimmäisinä kiinteinä ruokina annettavien raaka-aineiden terveellisyys on tärkeää. EU:n lainsäädäntö sekä Suomen elintarvikelaki ja säädökset asettavat lastenruoille vaatimuksia, joita ruokia valmistavien yritysten on noudatettava. Nestlé on maailman johtava elintarvikealan yritys ja sille on hyvin tärkeää, että sen tuotteet ovat ravitsevia, terveellisiä sekä laadukkaita. Tämän vuoksi Nestlé pyrkii parantamaan tuotteidensa laatua ja kehittämään tuotantoaan jatkuvasti.
Työssä seurattiin tuotteiden valmistusta ja tölkitystä sekä kiinnitettiin huomiota kaikkiin valmistukseen vaikuttaviin menetelmiin ja työskentelytapoihin. Tuotteiden saantoa selvitettiin reseptikohtaisesti mittaamalla kattilaerittäin valmiin tuotteen määrää kattilassa sekä tölkitettyä tuotemäärää. Tulosten perusteella saatiin tietää reseptikohtaisesti kuinka paljon tuotteita todellisuudessa valmistettiin ja tölkitettiin. Tuotannosta saatujen tietojen avulla luotiin suunnitelma, jonka avulla saannot saataisiin muutettua haluttuun arvoon ja niiden vaihtelua pienennettyä. Saantojen selvittämisen lisäksi mitattiin keittovaiheen ja tölkitysvaiheen aikana syntyvää tuotantohävikkiä. Hävikki laskettiin selvittämällä ensin kaikki hävikkipisteet ja mittaamalla sen jälkeen kyseisistä kohteista aiheutuva hävikki.
Lastenruoat kuuluvat erityisruokavaliovalmisteisiin ja ne ovat seuratuimpia sekä tutkituimpia elintarvikkeita Suomessa. Varsinkin imeväisikäisten ravitsemus ja ensimmäisinä kiinteinä ruokina annettavien raaka-aineiden terveellisyys on tärkeää. EU:n lainsäädäntö sekä Suomen elintarvikelaki ja säädökset asettavat lastenruoille vaatimuksia, joita ruokia valmistavien yritysten on noudatettava. Nestlé on maailman johtava elintarvikealan yritys ja sille on hyvin tärkeää, että sen tuotteet ovat ravitsevia, terveellisiä sekä laadukkaita. Tämän vuoksi Nestlé pyrkii parantamaan tuotteidensa laatua ja kehittämään tuotantoaan jatkuvasti.
Työssä seurattiin tuotteiden valmistusta ja tölkitystä sekä kiinnitettiin huomiota kaikkiin valmistukseen vaikuttaviin menetelmiin ja työskentelytapoihin. Tuotteiden saantoa selvitettiin reseptikohtaisesti mittaamalla kattilaerittäin valmiin tuotteen määrää kattilassa sekä tölkitettyä tuotemäärää. Tulosten perusteella saatiin tietää reseptikohtaisesti kuinka paljon tuotteita todellisuudessa valmistettiin ja tölkitettiin. Tuotannosta saatujen tietojen avulla luotiin suunnitelma, jonka avulla saannot saataisiin muutettua haluttuun arvoon ja niiden vaihtelua pienennettyä. Saantojen selvittämisen lisäksi mitattiin keittovaiheen ja tölkitysvaiheen aikana syntyvää tuotantohävikkiä. Hävikki laskettiin selvittämällä ensin kaikki hävikkipisteet ja mittaamalla sen jälkeen kyseisistä kohteista aiheutuva hävikki.