Monipuolisen ravinnon merkitys nuoren hyvinvoinnille : toiminnalliset teemapäivät Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoille
Elomaa-Antila, Siru; Lehtinen, Senni; Mäntymäki, Tanja (2014)
Elomaa-Antila, Siru
Lehtinen, Senni
Mäntymäki, Tanja
Lahden ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201403223408
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201403223408
Tiivistelmä
Ammattikouluikäisten ravitsemustottumukset ovat paranemaan päin, mutta edelleen löytyy korjattavaa. Tutkimusten mukaan toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien nuorten terveyskäyttäytyminen ja ravitsemustottumukset ovat keskimäärin heikompia kuin lukiossa opiskelevilla samanikäisillä nuorilla. Erityisesti runsas virvoitusjuomien kulutus on nuorten keskuudessa ollut kasvussa jo jonkin aikaa.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää toiminnalliset teemapäivät, joiden pääaiheena oli ammattikouluikäisten ravitsemus. Keskeisiä muita aiheita olivat välipala, suun terveys ja lisäaineet.
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Koulutuskeskus Salpaus Lahdessa. Teemapäivät toteutettiin kahtena eri päivänä puolitoista tuntia kerrallaan kuudelle eri opiskelijaryhmälle. Kävijöitä teemapäivillä oli yhteensä 94 opiskelijaa ja kuusi opettajaa. Päivät pidettiin toukokuussa 2013. Opiskelijat osallistuivat oman ryhmänsä kanssa yhteen toteutukseen, joka sisälsi teoria- ja toiminnallisen osuuden. Molemmat olivat kestoltaan 45 minuuttia. Luennoilla käsiteltiin nuorille kohdistettuja teemoja liittyen ravinnon merkitykseen nuoren terveydessä. Toiminnallisessa osuudessa pohdittiin ravintoaineiden sisältämiä lisäaineita pelin avulla, mitattiin verenpaineita, tutustuttiin terveellisen ravinnon hintoihin ja pelattiin suun terveyteen liittyvää peliä.
Opiskelijoilta kerätyn kirjallisen palautteen perusteella teemapäivät otettiin vastaan positiivisesti. Palautteen antaneista opiskelijoista suurin osa antoi numeerisella yhdestä kolmeen asteikolla sekä teoriaosuuden että rastien arvosanaksi kolme. Palautteiden perusteella superfood ja suun huolto-osuus nousivat mielenkiintoisimmiksi aiheiksi.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää toiminnalliset teemapäivät, joiden pääaiheena oli ammattikouluikäisten ravitsemus. Keskeisiä muita aiheita olivat välipala, suun terveys ja lisäaineet.
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Koulutuskeskus Salpaus Lahdessa. Teemapäivät toteutettiin kahtena eri päivänä puolitoista tuntia kerrallaan kuudelle eri opiskelijaryhmälle. Kävijöitä teemapäivillä oli yhteensä 94 opiskelijaa ja kuusi opettajaa. Päivät pidettiin toukokuussa 2013. Opiskelijat osallistuivat oman ryhmänsä kanssa yhteen toteutukseen, joka sisälsi teoria- ja toiminnallisen osuuden. Molemmat olivat kestoltaan 45 minuuttia. Luennoilla käsiteltiin nuorille kohdistettuja teemoja liittyen ravinnon merkitykseen nuoren terveydessä. Toiminnallisessa osuudessa pohdittiin ravintoaineiden sisältämiä lisäaineita pelin avulla, mitattiin verenpaineita, tutustuttiin terveellisen ravinnon hintoihin ja pelattiin suun terveyteen liittyvää peliä.
Opiskelijoilta kerätyn kirjallisen palautteen perusteella teemapäivät otettiin vastaan positiivisesti. Palautteen antaneista opiskelijoista suurin osa antoi numeerisella yhdestä kolmeen asteikolla sekä teoriaosuuden että rastien arvosanaksi kolme. Palautteiden perusteella superfood ja suun huolto-osuus nousivat mielenkiintoisimmiksi aiheiksi.