Maatilojen puurakentamisen tulevaisuus : Elintarvikeklusterin ennakointi
Future of wood construction on farms : Food industry future foresight
Sorama, Kirsti; Anttila, Terhi; Kettunen, Salla; Holma, Heikki (2013)
Sorama, Kirsti
Anttila, Terhi
Kettunen, Salla
Holma, Heikki
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2013
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201401171465
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201401171465
Tiivistelmä
Tämä maatilojen puurakentamista tulevaisuudessa kartoittava tutkimus on osa Palvelevat Puuyritykset -toimialahanketta, jota on rahoitettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Kyseessä on Suomen metsäkeskus, Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueyksikön ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhdessä toteuttama puutuotealan kehittämishanke.
Tämän tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää maatilojen tulevaisuuden puurakentamista ennakoimalla elintarvikeklusterissa tapahtuvia muutoksia seuraavan 10 vuoden aikana. Tutkimuksessa käytettiin laadullisia ennakointimenetelmiä ja informantteina olivat vertikaalisen klusterin toimijat kuluttajasta alkutuottajiin ja rakennusyrittäjiin. Tarkastelemalla klusteria toimialan sijaan kyetään löytämään monia sellaisia muutosajureita, joilla on vaikutusta toimialaan, mutta jotka eivät löydy keskittymällä pelkästään yhden toimialan ennakointiin.
Tutkimuksessa haastateltiin kaikkiaan 31 klusterin toimijaa. Ensimmäiseen vaiheeseen, teemahaastatteluihin osallistui 13 toimijaa. Seuraavassa vaiheessa ryhmähaastatteluihin osallistui 12 toimijaa ja viimeisenä toteutettuun työpajaan osallistui kuusi (6) toimijaa. Osallistujat edustivat kauppaa, elintarviketeollisuutta, alkutuottajia, rakentajia sekä eri tahojen julkisia toimijoita.
Elintarvikeklusterilla on pitkät perinteet ja tämä näkyy eräänlaisena muutosjäykkyytenä tulevaisuuden ennakoinnissa. Toimijoiden on vaikea irrottautua ajattelemaan tulevaisuutta totutusta poikkeavasti. Kuitenkin maailma ja erityisesti kuluttajat muuttuvat merkittävästi ja nämä muutokset tulisi huomioida jo alkutuotannossa – tuottajien tulisi nähdä asiakkaanaan nimenomaan kuluttaja, eikä vain teollisuus tai kauppa.
Kun myös alkutuotannossa ymmärretään kuluttajia ja ruuan kuluttamisessa tapahtuvia muutoksia, kyetään näkemään uusia mahdollisuuksia. Yksi merkittävin huomio on, että klusterin toiminta monimuotoistuu tulevaisuudessa ja myös maatilojen toiminta monimuotoistuu. Tämä tulee vaikuttamaan myös tulevaisuuden maatilarakentamiseen ja puurakentamisen uusiin mahdollisuuksiin. Perinteisesti ajatellaan maatilarakentamisessa kotieläinsuojia, varastoja ja konehalleja asuinrakennusten lisäksi. Tulevaisuudessa maatiloilla tarvitaan tiloja myös tuotteiden jalostamiseen, käsittelyyn ja varastointiin entistä enemmän. Lisäksi tarvitaan tilamyymälöitä kuluttajakaupan monimuotoistuessa. Nämä voivat olla joko yhden tilan yhteydessä tai 2 useamman tilan yhteisiä, jopa lähempänä kuluttajaa kuin alkutuotantoa. Tällaiset tilatarpeet luovat kysyntää erikokoisille rakennusratkaisuille.
Monet maatilojen puurakentamiseen liittyvät esteet ovat enemminkin asenteissa ja uskomuksissa kuin varsinaisesti tietoon perustuvia. Puurakentamisen paloturvallisuus ja hygieenisyys ovat tekijöitä, joita käytetään perusteina sille, ettei puu olisi sopiva materiaali. Nämä ovat kuitenkin monilla uusilla puurakentamisen teknologioilla korjattavissa. Tarvitaan vain lisää tutkimusta, jotta kyettäisiin perustelemaan puun käytön sopivuus maatilarakentamiseen.
Tämän tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää maatilojen tulevaisuuden puurakentamista ennakoimalla elintarvikeklusterissa tapahtuvia muutoksia seuraavan 10 vuoden aikana. Tutkimuksessa käytettiin laadullisia ennakointimenetelmiä ja informantteina olivat vertikaalisen klusterin toimijat kuluttajasta alkutuottajiin ja rakennusyrittäjiin. Tarkastelemalla klusteria toimialan sijaan kyetään löytämään monia sellaisia muutosajureita, joilla on vaikutusta toimialaan, mutta jotka eivät löydy keskittymällä pelkästään yhden toimialan ennakointiin.
Tutkimuksessa haastateltiin kaikkiaan 31 klusterin toimijaa. Ensimmäiseen vaiheeseen, teemahaastatteluihin osallistui 13 toimijaa. Seuraavassa vaiheessa ryhmähaastatteluihin osallistui 12 toimijaa ja viimeisenä toteutettuun työpajaan osallistui kuusi (6) toimijaa. Osallistujat edustivat kauppaa, elintarviketeollisuutta, alkutuottajia, rakentajia sekä eri tahojen julkisia toimijoita.
Elintarvikeklusterilla on pitkät perinteet ja tämä näkyy eräänlaisena muutosjäykkyytenä tulevaisuuden ennakoinnissa. Toimijoiden on vaikea irrottautua ajattelemaan tulevaisuutta totutusta poikkeavasti. Kuitenkin maailma ja erityisesti kuluttajat muuttuvat merkittävästi ja nämä muutokset tulisi huomioida jo alkutuotannossa – tuottajien tulisi nähdä asiakkaanaan nimenomaan kuluttaja, eikä vain teollisuus tai kauppa.
Kun myös alkutuotannossa ymmärretään kuluttajia ja ruuan kuluttamisessa tapahtuvia muutoksia, kyetään näkemään uusia mahdollisuuksia. Yksi merkittävin huomio on, että klusterin toiminta monimuotoistuu tulevaisuudessa ja myös maatilojen toiminta monimuotoistuu. Tämä tulee vaikuttamaan myös tulevaisuuden maatilarakentamiseen ja puurakentamisen uusiin mahdollisuuksiin. Perinteisesti ajatellaan maatilarakentamisessa kotieläinsuojia, varastoja ja konehalleja asuinrakennusten lisäksi. Tulevaisuudessa maatiloilla tarvitaan tiloja myös tuotteiden jalostamiseen, käsittelyyn ja varastointiin entistä enemmän. Lisäksi tarvitaan tilamyymälöitä kuluttajakaupan monimuotoistuessa. Nämä voivat olla joko yhden tilan yhteydessä tai 2 useamman tilan yhteisiä, jopa lähempänä kuluttajaa kuin alkutuotantoa. Tällaiset tilatarpeet luovat kysyntää erikokoisille rakennusratkaisuille.
Monet maatilojen puurakentamiseen liittyvät esteet ovat enemminkin asenteissa ja uskomuksissa kuin varsinaisesti tietoon perustuvia. Puurakentamisen paloturvallisuus ja hygieenisyys ovat tekijöitä, joita käytetään perusteina sille, ettei puu olisi sopiva materiaali. Nämä ovat kuitenkin monilla uusilla puurakentamisen teknologioilla korjattavissa. Tarvitaan vain lisää tutkimusta, jotta kyettäisiin perustelemaan puun käytön sopivuus maatilarakentamiseen.