Uppgörande av dryckeslista för alkoholhaltiga drycker
Heim, Ida (2013)
Heim, Ida
Vaasan ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121020778
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121020778
Tiivistelmä
För mitt lärdomsprov har jag skapat en dryckeslista för alkoholhaltiga drycker till Café Arken. Jag har gått igenom hur en lista skall se ut fysiskt och vad som skall finnas i skrift i listan. Då har jag också studerat vad olika färger betyder och hur människan upplever dem. Jag går också igenom människans grundsmaker och hur de påverkar valet av mat och dryck. Då gick jag också igenom Arkens matlista och vilka mat- och dryckeskombinationer som fungerar bäst vid Arken. I samband med grundsmakerna studerade jag då också kombinationer av mat och vin; då vad som fungerar och vad som inte fungerar, då främst vilka råvaror som inte lämpar sig för vin utan kanske mera för öl eller cider. Jag har avslutningsvis kommit fram till vissa förbättringsförslag och tips för restauranger om vinlistor, hur man kan få en bättre vinförsäljning och ett exempel på hur en vinprovning kan gå till. For my thesis, I have created a beverage list of alcoholic drinks at Café Arken. I have gone through how the list should look physically and what there should be written in the list. I have also studied what different colors mean and how people perceive them. I also have gone through the basic human tastes and how they affect the choice of foods and drinks. I have gone through Arkens meny and the food- and beverage combinations that work best at Arken. In conjunction with the basic tastes, I also studied combinations of food and wine, what works and what doesn’t work, mainly the raw materials that’s not suitable for wine but perhaps more suitable for beer or cider. I have finally come up with some improvement suggestions and tips for restau-rants on wine lists, how to get a better wine sales and an example of how a wine tasting can be done.