Kahvilan toimintatapa kulttuuriympäristössä : Kahvila Lilly ja Hugo
Sievälä, Marjatta (2013)
Sievälä, Marjatta
Lahden ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120420015
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120420015
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni taustalla on puhelinsoitto 5.3.2013 ”kyläpäälliköltä” koskien mahdollista kiinnostustani alkaa pitää kylämme kartanon yhteydessä olevaa kahvilaa. Haaveeni oman kahvilan pitämisestä tarjoutui yllättäen enkä halunnut kieltäytyä tarjouksesta. Urajärven kartanon oltua suljettuna neljä vuotta se avattaisiin kesäkuun ensimmäinen päivä 2013 ja Museovirasto halusi ulkoistetun kahvilatoiminnan museotoiminnan lisäpalveluksi.
Tietoperustaosiossa tarkastelen kulttuurihistoriallista toimintaympäristöä, Urajärven kartanoaluetta, hiukan kulttuurimatkailua, verkostoitumista ja projektimaisuutta. Näillä kaikilla on merkitystä kyseessä olevan kahvilan, Lilly ja Hugon, toimintatapaan.
Toiminnallisessa opinnäytetyössäni haluan kuvata menestyvän kahvilan toimintatapaa kulttuurihistoriallisessa toimintaympäristössä. Käyn läpi asioita, joita pitää ottaa huomioon viranomaisten, yhteistyökumppaneiden ja toimintaympäristön suhteen. Kuvaan työssäni avaamani kesäkahvilan toimintatapaa strategisesta suunnittelusta ja valmisteluista jatkaen arjen toimintamalliin; kahvila oli projekti, joka sisälsi uudelle yrittäjälle sekä ennakkoon arvattavia että arvaamattomia haasteita. Suunnittelu, yrittäjän päätökset sekä arjen kulku vie opinnäytetyön kohti johtopäätöksiä ja reflektointia.
Lopuksi tueksi omalle yrittämiselle haastattelen kahta vastaavassa toimintaympäristössä toimivaa kahvilan pitäjää ja vertaan niitä omaan toimintaan.
Tietoperustaosiossa tarkastelen kulttuurihistoriallista toimintaympäristöä, Urajärven kartanoaluetta, hiukan kulttuurimatkailua, verkostoitumista ja projektimaisuutta. Näillä kaikilla on merkitystä kyseessä olevan kahvilan, Lilly ja Hugon, toimintatapaan.
Toiminnallisessa opinnäytetyössäni haluan kuvata menestyvän kahvilan toimintatapaa kulttuurihistoriallisessa toimintaympäristössä. Käyn läpi asioita, joita pitää ottaa huomioon viranomaisten, yhteistyökumppaneiden ja toimintaympäristön suhteen. Kuvaan työssäni avaamani kesäkahvilan toimintatapaa strategisesta suunnittelusta ja valmisteluista jatkaen arjen toimintamalliin; kahvila oli projekti, joka sisälsi uudelle yrittäjälle sekä ennakkoon arvattavia että arvaamattomia haasteita. Suunnittelu, yrittäjän päätökset sekä arjen kulku vie opinnäytetyön kohti johtopäätöksiä ja reflektointia.
Lopuksi tueksi omalle yrittämiselle haastattelen kahta vastaavassa toimintaympäristössä toimivaa kahvilan pitäjää ja vertaan niitä omaan toimintaan.