Vuorotyötä tekevän painonhallintaa ja vireyttä tukeva ravitsemus - ohjemateriaali Oma Napa-verkkoalustalle
Viljanen, Kati (2013)
Viljanen, Kati
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120419963
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120419963
Tiivistelmä
Tämän projektina toteutetun opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda Satakunnan Sy-dänpiirin Oma Napa- painonhallintakurssille ravitsemusohjeet. Moodle- verkkopoh-jaan tuleva ohjemateriaali on tarkoitettu ihmisille, jotka eivät pysty syömään säännöl-lisesti esimerkiksi vuorotyön takia.
Opinnäytetyön tavoitteena oli, että Oma napa- painonhallintakurssin jäsenille muo-dostuu kuva siitä, millainen ravinto auttaa jaksamaan ja pysymään virkeänä, erityisesti yötyössä. Jaksaminen taas on erityisen tärkeää vuorotyössä, sillä vuorotyö on itsessään kuluttavampaa, kuin säännöllinen arkityö. Toinen tavoite oli, että ravitse-musohjeiden käyttäjien tiedot ravitsemuksesta kehittyvät niin, että he löytävät ter-veellisen tavan syödä.
Ravitsemusohjeista pyrittiin tekemään selkeät ja helposti ymmärrettävät. Ohjeissa käsitellään sitä, miten ruoalla pystytään vaikuttamaan vireyteen työssä ja mitkä ruoat edistävät terveyttä sekä mitkä huonontavat sitä. Lisäksi kerrotaan siitä, minkälainen ravitsemus auttaa jaksamaan ja miten ruokailu kannattaa rytmittää vuorotyössä. Oh-jeissa on myös Satakunnan Sydänpiirin toiveesta kuvia erilaisista ruoista. Kuvat oh-jaavat valitsemaan oikeanlaista ja terveellistä ruokaa. Verkkokurssin ohjemateriaali koottiin muun muassa eri asiantuntijoiden kirjallisuudesta, työterveyslaitoksen jul-kaisuista ja lehtiartikkeleista.
Opinnäytetyön tavoitteena oli, että Oma napa- painonhallintakurssin jäsenille muo-dostuu kuva siitä, millainen ravinto auttaa jaksamaan ja pysymään virkeänä, erityisesti yötyössä. Jaksaminen taas on erityisen tärkeää vuorotyössä, sillä vuorotyö on itsessään kuluttavampaa, kuin säännöllinen arkityö. Toinen tavoite oli, että ravitse-musohjeiden käyttäjien tiedot ravitsemuksesta kehittyvät niin, että he löytävät ter-veellisen tavan syödä.
Ravitsemusohjeista pyrittiin tekemään selkeät ja helposti ymmärrettävät. Ohjeissa käsitellään sitä, miten ruoalla pystytään vaikuttamaan vireyteen työssä ja mitkä ruoat edistävät terveyttä sekä mitkä huonontavat sitä. Lisäksi kerrotaan siitä, minkälainen ravitsemus auttaa jaksamaan ja miten ruokailu kannattaa rytmittää vuorotyössä. Oh-jeissa on myös Satakunnan Sydänpiirin toiveesta kuvia erilaisista ruoista. Kuvat oh-jaavat valitsemaan oikeanlaista ja terveellistä ruokaa. Verkkokurssin ohjemateriaali koottiin muun muassa eri asiantuntijoiden kirjallisuudesta, työterveyslaitoksen jul-kaisuista ja lehtiartikkeleista.