Features of Slow Philosophy in Kajaani: Slow Tourism as a Tool in Destination Development in the Land of Hunger
Svärd, Verna (2013)
Svärd, Verna
Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112117699
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013112117699
Tiivistelmä
Hitaan ruoan liike, Slow Food Movement, sai alkunsa vuonna 1986 Carlo Petrinin johdolla pienessä pohjoisitalialaisessa kylässä nimeltä Bra. Sittemmin Hitausliike on laajentunut ruoasta suuremmaksi kokonaisuudeksi, joka on saanut jalansijaa etenkin Euroopassa ja se onkin jalostunut moneksi liikehaaraksi, joista yksi uusimmista on ns. hidas matkustaminen.
Tämä opinnäytetyö on selvitys kajaanilaisten matkailualan edustajien ja ravintolayrittäjien hitaus-käsityksistä sekä tämänhetkisistä hitausliikkeelle ominaisista piirteistä Kajaanissa. Vaikka opinnäytetyössä käsitellään matkailua, ravintolayrittäjien näkemykset olivat tärkeitä, sillä hitaassa matkailussa painotetaan ruoan tärkeyttä. Opinnäytetyön tavoite oli selvittää, onko Kajaanissa jo olemassa hitaita piirteitä ja voisiko Kajaani profiloitua hitaaksi matkailukohteeksi. Opinnäytetyössä käsitellään myös kehitysideoita liittyen Kajaanin edistämiseen hitaana matkailukohteena.
Hitaan matkailun filosofisen luonteen vuoksi opinnäytetyössä käytettiin kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Yhteensä kuudelle kajaanilaiselle matkailu- ja ravintola-alan henkilölle toteutettiin puolistrukturoitu teemahaastattelu joka koostui kahdesta osasta. Ensimmäisen osan tarkoitus oli selvittää henkilöiden henkilökohtaisia näkemyksiä hitaudesta. Toinen osa koostui kysymyksistä liittyen Kajaanin kaupunkiin matkailukohteena sekä kainuulaisen ruoan näkymiseen kajaanilaisissa ravintoloissa.
Haastattelusta saatu aineisto analysoitiin aineistopohjaisen sisällönanalyysin avulla. Kootut teemat järjestettiin SWOT-analyysiin, pohjautuen Slow-filosofiaan. Selvitys osoitti, että Kajaanin matkailu- ja ravintola-alalla on piirteitä Slow-filosofiasta ja Kajaani voisi kehittyä hitaana matkailukohteena. Hitaaksi matkailukohteeksi profiloituminen edellyttää kuitenkin lisätutkimuksia muiden Kajaanin palvelusektoreiden alueilla. Tulokset osoittivat myös haasteita yritysten välisissä kanssakäymisissä, mikä jarruttaa matkailun kehitystä.
Tämä opinnäytetyö on selvitys kajaanilaisten matkailualan edustajien ja ravintolayrittäjien hitaus-käsityksistä sekä tämänhetkisistä hitausliikkeelle ominaisista piirteistä Kajaanissa. Vaikka opinnäytetyössä käsitellään matkailua, ravintolayrittäjien näkemykset olivat tärkeitä, sillä hitaassa matkailussa painotetaan ruoan tärkeyttä. Opinnäytetyön tavoite oli selvittää, onko Kajaanissa jo olemassa hitaita piirteitä ja voisiko Kajaani profiloitua hitaaksi matkailukohteeksi. Opinnäytetyössä käsitellään myös kehitysideoita liittyen Kajaanin edistämiseen hitaana matkailukohteena.
Hitaan matkailun filosofisen luonteen vuoksi opinnäytetyössä käytettiin kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Yhteensä kuudelle kajaanilaiselle matkailu- ja ravintola-alan henkilölle toteutettiin puolistrukturoitu teemahaastattelu joka koostui kahdesta osasta. Ensimmäisen osan tarkoitus oli selvittää henkilöiden henkilökohtaisia näkemyksiä hitaudesta. Toinen osa koostui kysymyksistä liittyen Kajaanin kaupunkiin matkailukohteena sekä kainuulaisen ruoan näkymiseen kajaanilaisissa ravintoloissa.
Haastattelusta saatu aineisto analysoitiin aineistopohjaisen sisällönanalyysin avulla. Kootut teemat järjestettiin SWOT-analyysiin, pohjautuen Slow-filosofiaan. Selvitys osoitti, että Kajaanin matkailu- ja ravintola-alalla on piirteitä Slow-filosofiasta ja Kajaani voisi kehittyä hitaana matkailukohteena. Hitaaksi matkailukohteeksi profiloituminen edellyttää kuitenkin lisätutkimuksia muiden Kajaanin palvelusektoreiden alueilla. Tulokset osoittivat myös haasteita yritysten välisissä kanssakäymisissä, mikä jarruttaa matkailun kehitystä.