ATOPr -ohjelmiston käyttöönotto Kangasalan ateriapalvelussa : Uhat ja mahdollisuudet
Karvinen, Tuija (2013)
Karvinen, Tuija
Tampereen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013110416568
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013110416568
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli laatia ATOPr -työmäärämitoitusohjelmiston käyttöönottosuunnitelma Kangasalan ateriapalvelun keittiöiden mitoitusta varten. Opinnäytetyössä selvitettiin mitä ATOPr -ohjelmiston käyttöönotto Kangasalan ateriapalvelussa vaatii sekä kartoitettiin voidaanko ohjelmiston käyttöönotossa hyödyntää keittiöiden luokittelua keittiötyypeittäin. Tutkimuksessa pyrittiin tunnistamaan ATOPr -ohjelmiston käyttöönottoon liittyvät uhat ja mahdollisuudet. Opinnäytetyö tehtiin osana kangasalan ateria- ja siivouspalvelun sisäistä projektia, jonka tavoitteena on ammattikeittiöiden työmäärien tarkastaminen sekä ateria- ja siivoushenkilöstön yhteistyön lisääminen. Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastatteluja. Haastatteluja toteutettiin yhteensä kolme. Haastatteluun osallistui kaksi ATOPr -ohjelmiston pääkäyttäjää eri organisaatioista sekä ATOPr -ohjelmistoasiantuntija. Opinnäytetyö pohjautuu työntutkimuksesta, keittiötyön kehittämisestä sekä projektin johtamisesta koottuun teoriaan.
Tutkimuksessa selvisi, että ATOPr- ohjelmiston avulla voidaan mitoittaa lähes kaikkien Kangasalan ateriapalvelun keittiöiden työmäärä. Tulokset osoittavat, että keittiöiden luokittelu keittiötyypeittäin nopeuttaa työmäärälaskennan suorittamista. Mitoitustyön aloittaminen vaatii Kangasalan ateriapalvelussa toimintatapojen yhtenäistämistä ja perustietojen määrittämistä laskentaan. Merkittävin uhkatekijä ATOPr -ohjelmiston käyttöönotossa ovat ohjelmiston osittain puutteelliset menetelmäajat. Kangasalan ateriapalvelun näkökulmasta merkittävä uhkatekijä on myös ohjelmiston soveltumattomuus annosmäärältään alle sata ja yli tuhat annosta valmistavien keittiöiden mitoittamiseen. ATOPr -ohjelmistoa voidaan kehittää Kangasalan ateriapalvelun tarpeita vastaavaksi hyödyn-tämällä yhteistyömahdollisuuksia Atop-Tieto Oy:n asiantuntijoiden kanssa. Työstä selviää, että sisäisen kehitysprojektin läpivienti edellyttää projektijohtamisen osaamista, avointa viestintää sekä riittävien resurssien suuntaamista projektin toteuttamiseen.
Tutkimuksessa selvisi, että ATOPr- ohjelmiston avulla voidaan mitoittaa lähes kaikkien Kangasalan ateriapalvelun keittiöiden työmäärä. Tulokset osoittavat, että keittiöiden luokittelu keittiötyypeittäin nopeuttaa työmäärälaskennan suorittamista. Mitoitustyön aloittaminen vaatii Kangasalan ateriapalvelussa toimintatapojen yhtenäistämistä ja perustietojen määrittämistä laskentaan. Merkittävin uhkatekijä ATOPr -ohjelmiston käyttöönotossa ovat ohjelmiston osittain puutteelliset menetelmäajat. Kangasalan ateriapalvelun näkökulmasta merkittävä uhkatekijä on myös ohjelmiston soveltumattomuus annosmäärältään alle sata ja yli tuhat annosta valmistavien keittiöiden mitoittamiseen. ATOPr -ohjelmistoa voidaan kehittää Kangasalan ateriapalvelun tarpeita vastaavaksi hyödyn-tämällä yhteistyömahdollisuuksia Atop-Tieto Oy:n asiantuntijoiden kanssa. Työstä selviää, että sisäisen kehitysprojektin läpivienti edellyttää projektijohtamisen osaamista, avointa viestintää sekä riittävien resurssien suuntaamista projektin toteuttamiseen.