Lihasmassan kasvua tukeva ruokavalio : Case: Parempaa valmisruokaa urheilijoille
Heinonen, Ira; Jalava, Jenniina (2013)
Heinonen, Ira
Jalava, Jenniina
Savonia-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013082214748
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013082214748
Tiivistelmä
Työ käsitteli liikuntaravitsemusta lihasmassan kasvatuksen näkökulmasta. Tavoitteena oli kehittää kirjallisuusosion pohjalta neljästä viiteen kuntosaliharjoittelijalle sopivaa valmisruokaa. Jotta lihaskehitystä pystyy tapahtumaan, urheilijan tulee oikeaoppisen harjoittelun lisäksi huolehtia ruokavaliostaan. Tuotekehityksen tuotevaatimukset pohjautuivat optimaalisen ruokavalion vaatimuksiin: runsaasti proteiineja ja kohtuudella sekä hyviä hiilihydraatin että rasvojen lähteitä.
Työnteko aloitettiin kirjallisuusosiolla, jota aloittelevat kuntosaliharjoittelijat voisivat pitää eräänlaisena ravitsemusoppaana. Kirjallisuusosion jälkeen aloitettiin ideointi, jonka tarkoituksena oli luoda pohjaa tuotekehitykselle. Tuotteiden halutut ominaisuudet tavoitettiin koekeittiökokeiluilla, josta pidettiin päiväkirjaa.
Kehitetyille tuotteille järjestettiin aistinvarainen arviointi, jota oli suorittamassa yhdeksän hengen raati. Aistinvaraisessa arvioinnissa käytettiin enimmäkseen parivertailua sekä yhden tuotteen kohdalla käytettiin 5-portaista luokka-asteikkoa. Arvioinnin avulla saatiin selville ne tuotteet, jotka olivat kuluttajien mieleen: Jerk-kana, Sitruunaruoholohi, Chili Con Tofu, Sweet & chili-naudanlihawokki sekä erikseen testattu kalkkunapihvit kukkakaalimuusilla. Kyseiset tuotteet valittiin työn lopputuotoksiksi.
Aikataulutuksen takia aistinvaraisia arviointeja ei ehditty järjestämään yhtä arviointikertaa enempää. Tämän takia arvioinneista saatavat tiedot ja mieltymykset jäivät vähänlaisiksi. Vähäisiksi jääneet ariviointikerrat luovat pohjaa työn jatkokehitykselle. Työtä voisi kehittää järjestämällä useampia aistinvaraisia arviointeja, joissa testattaisiin laajemmin tuotteiden aistittavaa laatua. Näin tuotteiden mausteisuutta, rakennetta ja ateriakokonaisuutta pystyttäisiin kehittämään paremmin halutulle tasolle. Myöhemmässä vaiheessa tuotteita voitaisiin tarjota valmisruokavalmistajille, jolloin saataisiin tietoa siitä, olisiko kehitetyillä tuotteilla mahdollisuutta päästä oikeille valmisruokamarkkinoille.
Työnteko aloitettiin kirjallisuusosiolla, jota aloittelevat kuntosaliharjoittelijat voisivat pitää eräänlaisena ravitsemusoppaana. Kirjallisuusosion jälkeen aloitettiin ideointi, jonka tarkoituksena oli luoda pohjaa tuotekehitykselle. Tuotteiden halutut ominaisuudet tavoitettiin koekeittiökokeiluilla, josta pidettiin päiväkirjaa.
Kehitetyille tuotteille järjestettiin aistinvarainen arviointi, jota oli suorittamassa yhdeksän hengen raati. Aistinvaraisessa arvioinnissa käytettiin enimmäkseen parivertailua sekä yhden tuotteen kohdalla käytettiin 5-portaista luokka-asteikkoa. Arvioinnin avulla saatiin selville ne tuotteet, jotka olivat kuluttajien mieleen: Jerk-kana, Sitruunaruoholohi, Chili Con Tofu, Sweet & chili-naudanlihawokki sekä erikseen testattu kalkkunapihvit kukkakaalimuusilla. Kyseiset tuotteet valittiin työn lopputuotoksiksi.
Aikataulutuksen takia aistinvaraisia arviointeja ei ehditty järjestämään yhtä arviointikertaa enempää. Tämän takia arvioinneista saatavat tiedot ja mieltymykset jäivät vähänlaisiksi. Vähäisiksi jääneet ariviointikerrat luovat pohjaa työn jatkokehitykselle. Työtä voisi kehittää järjestämällä useampia aistinvaraisia arviointeja, joissa testattaisiin laajemmin tuotteiden aistittavaa laatua. Näin tuotteiden mausteisuutta, rakennetta ja ateriakokonaisuutta pystyttäisiin kehittämään paremmin halutulle tasolle. Myöhemmässä vaiheessa tuotteita voitaisiin tarjota valmisruokavalmistajille, jolloin saataisiin tietoa siitä, olisiko kehitetyillä tuotteilla mahdollisuutta päästä oikeille valmisruokamarkkinoille.