Urheiluravitsemuksen mukainen ruokailu suurtapahtumassa : case Valio Oy & WMA 2012
Pasanen, Eliisa; Torniainen, Outi (2013)
Pasanen, Eliisa
Torniainen, Outi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061414136
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061414136
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa viikon ajan urheiluravitsemuksen mukainen lounasruokailu World Master Athletic´s 2012 (WMA2012)- tapahtumassa Jyväskylässä. Työ toimii Valio Oy:n apuna sen osallistuessa yhteystyökumppanina vastaavanlaisien tapahtumien järjestämiseen. Opinnäytetyön yhteistyökumppaneina toimivat Jyväskylän kaupunki ja Kylänkattaus.
Työ haluttiin pitää asiakaslähtöisenä, joten alussa kohderyhmän toiveita ja tarpeita tarjottavan ruoan osalta yritettiin kartuttaa mahdollisimman laajasti. Urheilijat saivat jättää toiveita Internetissä olevalla keskustelupalstalla, jotka kaikki pyrittiin toteuttamaan ruokalistaa suunniteltaessa. Ennen ruokalistan laatimista selvitettiin veteraaniurheilijan ravitsemukselliset tarpeet, jotka loivat pohjan tarjottavalle ruoalle. Ruokalistan kaikki ruoat valmistettiin ennen tapahtuma viikkoa ja huomioiden pohjalta tehtiin tarvittavat muutokset ruokalistaan. Yhden päivän ruoat valmistettiin myös Keski-Suomen pelastuslaitoksen työntekijöille ravintola Dynamon-tiloissa. Pelastuslaitoksen työntekijöiltä kerättiin palautetta ruokailusta, jota hyödynnettiin lopullisen ruokalistan suunnittelussa.
Ruokailu järjestettiin Monitoimitalon liikuntasalissa, jonne ruokailutila suunniteltiin osana opinnäytetyötä. Ruoat valmistettiin Kylän kattauksen keittiötiloissa Keljossa, josta ne kuljetettiin tapahtumapaikalle. Opinnäytetyön tekijät työskentelivät koko tapahtuman ajan työnjohtajina ruokailutilassa. Työtunteja kertyi viikon aikana noin 65 tuntia.
Tapahtumapaikalta kerättiin asiakaspalautetta, jota saatiin 26:lta eri maan edustajalta. Palautetta saatiin myös suullisesti urheilijoilta tapahtumapaikalla. Palautteesta käy ilmi, että urheilijat arvostavat terveellistä ruokaa urheilutapahtumissa. Asiakaspalautteen avulla on tehty kehitysehdotuksia tulevia tapahtumia varten. Työn pohjalta on tehty kaavio, jota voidaan käyttää pohjana kun suunnitellaan vastaavanlaisia tapahtumia.
Työ haluttiin pitää asiakaslähtöisenä, joten alussa kohderyhmän toiveita ja tarpeita tarjottavan ruoan osalta yritettiin kartuttaa mahdollisimman laajasti. Urheilijat saivat jättää toiveita Internetissä olevalla keskustelupalstalla, jotka kaikki pyrittiin toteuttamaan ruokalistaa suunniteltaessa. Ennen ruokalistan laatimista selvitettiin veteraaniurheilijan ravitsemukselliset tarpeet, jotka loivat pohjan tarjottavalle ruoalle. Ruokalistan kaikki ruoat valmistettiin ennen tapahtuma viikkoa ja huomioiden pohjalta tehtiin tarvittavat muutokset ruokalistaan. Yhden päivän ruoat valmistettiin myös Keski-Suomen pelastuslaitoksen työntekijöille ravintola Dynamon-tiloissa. Pelastuslaitoksen työntekijöiltä kerättiin palautetta ruokailusta, jota hyödynnettiin lopullisen ruokalistan suunnittelussa.
Ruokailu järjestettiin Monitoimitalon liikuntasalissa, jonne ruokailutila suunniteltiin osana opinnäytetyötä. Ruoat valmistettiin Kylän kattauksen keittiötiloissa Keljossa, josta ne kuljetettiin tapahtumapaikalle. Opinnäytetyön tekijät työskentelivät koko tapahtuman ajan työnjohtajina ruokailutilassa. Työtunteja kertyi viikon aikana noin 65 tuntia.
Tapahtumapaikalta kerättiin asiakaspalautetta, jota saatiin 26:lta eri maan edustajalta. Palautetta saatiin myös suullisesti urheilijoilta tapahtumapaikalla. Palautteesta käy ilmi, että urheilijat arvostavat terveellistä ruokaa urheilutapahtumissa. Asiakaspalautteen avulla on tehty kehitysehdotuksia tulevia tapahtumia varten. Työn pohjalta on tehty kaavio, jota voidaan käyttää pohjana kun suunnitellaan vastaavanlaisia tapahtumia.