Emmental-suolaamon uudistus
Vatanen, Hannu (2013)
Vatanen, Hannu
Savonia-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061013759
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061013759
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli Valio Oy Lapinlahden tehtaan emmental-suolaamoprojektin suolavesien ajotapa-suunnittelu, laitteistojen layout-suunnittelu ja prosessisuunnittelu. Nykyinen suolaamo on käyttöikänsä loppupuolella ja se soveltuu ainoastaan yhdenlaisen juustotyypin suolaukseen.
Työn tavoitteena oli suunnitella prosessilaitteille fyysiset sijainnit käyttäen suunnittelun pohjana layout-suunnittelua ja ajotapasuunnittelua. Suolavesien ajotavoista oli tarkoitus valita optimaaliset ajotavat.
Työ suoritettiin Lapinlahden Valiolla projektiluontoisesti. Projektin edetessä nopeasti oli otettava huomioon monia asioita opinnäytetyön ja projektin onnistumisen kannalta. Aluksi perehdyttiin nykyiseen suolavesikierron ajo- ja toi-mintatapoihin, mikä antoi kokonaiskuvan juuston suolausprosessista. Tältä pohjalta ideoitiin ja kehitettiin suolavesien ajotapa- ja layout-suunnittelua. Layout-suunnittelulla voidaan todentaa uusille laitteistoille ja putkistoille loogiset sijainnit tuotannon kannalta. Prosessisuunnittelulla tarkoitetaan tuotantolaitteistojen ja putkistojen hygieenista ja toimintavarmaa rakennustapaa.
Työn tuloksena syntyi molempien suolavesikiertojen loogiset suolavesikierrot sekä prosessilaitteiden sopivat sijainnit.
Työn tavoitteena oli suunnitella prosessilaitteille fyysiset sijainnit käyttäen suunnittelun pohjana layout-suunnittelua ja ajotapasuunnittelua. Suolavesien ajotavoista oli tarkoitus valita optimaaliset ajotavat.
Työ suoritettiin Lapinlahden Valiolla projektiluontoisesti. Projektin edetessä nopeasti oli otettava huomioon monia asioita opinnäytetyön ja projektin onnistumisen kannalta. Aluksi perehdyttiin nykyiseen suolavesikierron ajo- ja toi-mintatapoihin, mikä antoi kokonaiskuvan juuston suolausprosessista. Tältä pohjalta ideoitiin ja kehitettiin suolavesien ajotapa- ja layout-suunnittelua. Layout-suunnittelulla voidaan todentaa uusille laitteistoille ja putkistoille loogiset sijainnit tuotannon kannalta. Prosessisuunnittelulla tarkoitetaan tuotantolaitteistojen ja putkistojen hygieenista ja toimintavarmaa rakennustapaa.
Työn tuloksena syntyi molempien suolavesikiertojen loogiset suolavesikierrot sekä prosessilaitteiden sopivat sijainnit.