Elämyksellisen palvelupaketin suunnittelu Rönnvikin viinitilalle
Porkka, Elina (2013)
Porkka, Elina
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060412905
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060412905
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tavoitteena oli kehittää elämyksellinen palvelupaketti Rönnvikin viinitilalle. Pakettia oli tarkoitus hyödyntää etenkin ryhmäasiakkaille suunnattavassa palvelutarjonnassa ja lisäksi elävöittäen yrityksen toimintaa ympärivuotisemmaksi. Työssä selvitettiin lisäksi oliko tuotteistettu palvelupaketti elämyksellinen ja miten elämyksellisyys lopulta toteutui.
Työssä käytettiin kvantitatiivista ja kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Palvelupakettia kehitettiin asiakaslähtöisesti ensin kyselyn avulla, kartoittaen Rönnvikin tilan asiakaskunnan tarpeita. Sähköpostikysely tehtiin syksyllä 2012 tilalla 2011 ja 2012 vierailleille ryhmäasiakkaille. Aineistoa kerättiin lisäksi mm. erilaisilla haastatteluilla ja havainnoinnilla. Kyselyn tulosten pohjalta esille nousi muutamia erityisiä asiakastarpeita. Haluttiin esim. viiniaiheisia palveluita, teemoittelua sekä historia- ja kulttuuriaiheisia aktiviteetteja. Elämyksellisyyttä toivottiin
koettavan ruoan, viinin, miljöön ja hyvän palvelun kautta.
Tulosten perusteella tuotteistettiin vanhasta viinipruuvi-tuotteesta elämyksellisempi ja kokonaisvaltaisempi palvelupaketti. Palvelupaketista rakennettiin Ruokaisa viinipruuvinki, joka sisälsi viinipruuvin, tilaesittelyn ja ruokailun. Elämyskolmion avulla tuotekehitys suuntautui teemoitteluun, vuorovaikutukselliseen ajatteluun, tuotteen esteettisyyteen, erilaisuuteen ja yksilöllisyyteen.
Lopullinen palvelupaketti jäi toimeksiantajayrityksen viimeisteltäväksi. Elämyskolmion hyödyntäminen työssä toi asiakkaiden näkökulman toimintaan. Opinnäytetyössä arvioitiin lopuksi kehitettyä palvelupakettia elämyskolmion elementtien avulla ja päädyttiin siihen, että elämyskolmion avulla saa toteutettua kokemukseltaan rikkaamman ja kokonaisvaltaisemman tuotteen. Osa elämyskolmion elementeistä vaati perusteellisempaa toteuttamista kuin toiset ja toisten elementtien toteutuminen jäi enemmän asiakkaiden tunnetilojen varaan.
Työssä käytettiin kvantitatiivista ja kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Palvelupakettia kehitettiin asiakaslähtöisesti ensin kyselyn avulla, kartoittaen Rönnvikin tilan asiakaskunnan tarpeita. Sähköpostikysely tehtiin syksyllä 2012 tilalla 2011 ja 2012 vierailleille ryhmäasiakkaille. Aineistoa kerättiin lisäksi mm. erilaisilla haastatteluilla ja havainnoinnilla. Kyselyn tulosten pohjalta esille nousi muutamia erityisiä asiakastarpeita. Haluttiin esim. viiniaiheisia palveluita, teemoittelua sekä historia- ja kulttuuriaiheisia aktiviteetteja. Elämyksellisyyttä toivottiin
koettavan ruoan, viinin, miljöön ja hyvän palvelun kautta.
Tulosten perusteella tuotteistettiin vanhasta viinipruuvi-tuotteesta elämyksellisempi ja kokonaisvaltaisempi palvelupaketti. Palvelupaketista rakennettiin Ruokaisa viinipruuvinki, joka sisälsi viinipruuvin, tilaesittelyn ja ruokailun. Elämyskolmion avulla tuotekehitys suuntautui teemoitteluun, vuorovaikutukselliseen ajatteluun, tuotteen esteettisyyteen, erilaisuuteen ja yksilöllisyyteen.
Lopullinen palvelupaketti jäi toimeksiantajayrityksen viimeisteltäväksi. Elämyskolmion hyödyntäminen työssä toi asiakkaiden näkökulman toimintaan. Opinnäytetyössä arvioitiin lopuksi kehitettyä palvelupakettia elämyskolmion elementtien avulla ja päädyttiin siihen, että elämyskolmion avulla saa toteutettua kokemukseltaan rikkaamman ja kokonaisvaltaisemman tuotteen. Osa elämyskolmion elementeistä vaati perusteellisempaa toteuttamista kuin toiset ja toisten elementtien toteutuminen jäi enemmän asiakkaiden tunnetilojen varaan.