Makujen matka etelästä pohjoiseen : - opas Etelä- ja Pohjois-Suomen matkailuyrityksille ruokaisista salaateista ja kahvileivistä
Eskola, Noora (2013)
Eskola, Noora
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060412848
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013060412848
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on tehty toimeksiantona RUOKA&MATKAILU-hankkeeseen, joka on HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun projekti. RUOKA&MATKAILU-hankkeessa analysoidaan 14 matkailuyritystä hakien malleja ruoka- ja matkailutuotteiden kehittämiseen. Projektin päätavoite on tuottaa elintarvike- ja matkailuyrittäjien- ja kehittäjien käyttöön hyviä käytäntöjä, malleja ja konkreettisia työvälineitä ruokamatkailun kehittämiseksi. Opinnäytetyön produktiosuus koostuu oppaasta, joka tulee osaksi RUOKA&MATKAILU-hankkeen työvälinesettiä.
Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää matkailuyritysten näkökulmasta realistisia ja kannattavia ideoita ruokatuotteeseen. Tarkoitus on keskittyä suolaisiin ja makeisiin kahvileipiin sekä ruokaisiin salaatteihin. Opas antaa myös vinkkejä kyseisten ruokaosioiden visuaalisesta puolesta. Rajaus perustuu RUOKA&MATKAILU-hankkeessa haastateltujen yritysten ongelmakohtiin matkailuyritysten ruokatuotteissa. Opas on suunnattu Etelä-Suomen ja
Pohjois-Suomen alueiden matkailuyrityksille.
Ruokatuotteiden kehittäminen alkoi tutustumalla alueiden raaka-aineisiin, ruoan valmistustapoihin, perinteisiin, ruokakulttuuriin sekä ruokien esillepanoon. Tuoteideat kumpusivat alueille ominaisista piirteistä ja raaka-aineista, jotka linkittyvät opinnäytetyön tietoperustaan. Tarkoituksena oli antaa alueiden oma leima kuhunkin tuotteeseen. Osa tuotteista testattiin testipäivänä, jolloin pohdittiin uuden reseptin toimivuutta, makua ja ulkonäköä. Tuotekehitystyö tapahtui HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun opetuskeittiöissä vuoden 2013 tammi- ja helmikuun välisenä aikana. Kuvaukset tehtiin vuoden 2013 maaliskuussa. Opas valmistui vuoden 2013 toukokuussa.
Produktin tuotoksiin onnistuttiin sisällyttämään Etelä-Suomen ja Pohjois-Suomen alueiden omaleimaisuus. Toimeksiantajalta saatu palaute oli positiivista ja rakentavaa. Oppaan jakelusta kohderyhmille vastaa RUOKA&MATKAILU-hanke.
Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää matkailuyritysten näkökulmasta realistisia ja kannattavia ideoita ruokatuotteeseen. Tarkoitus on keskittyä suolaisiin ja makeisiin kahvileipiin sekä ruokaisiin salaatteihin. Opas antaa myös vinkkejä kyseisten ruokaosioiden visuaalisesta puolesta. Rajaus perustuu RUOKA&MATKAILU-hankkeessa haastateltujen yritysten ongelmakohtiin matkailuyritysten ruokatuotteissa. Opas on suunnattu Etelä-Suomen ja
Pohjois-Suomen alueiden matkailuyrityksille.
Ruokatuotteiden kehittäminen alkoi tutustumalla alueiden raaka-aineisiin, ruoan valmistustapoihin, perinteisiin, ruokakulttuuriin sekä ruokien esillepanoon. Tuoteideat kumpusivat alueille ominaisista piirteistä ja raaka-aineista, jotka linkittyvät opinnäytetyön tietoperustaan. Tarkoituksena oli antaa alueiden oma leima kuhunkin tuotteeseen. Osa tuotteista testattiin testipäivänä, jolloin pohdittiin uuden reseptin toimivuutta, makua ja ulkonäköä. Tuotekehitystyö tapahtui HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun opetuskeittiöissä vuoden 2013 tammi- ja helmikuun välisenä aikana. Kuvaukset tehtiin vuoden 2013 maaliskuussa. Opas valmistui vuoden 2013 toukokuussa.
Produktin tuotoksiin onnistuttiin sisällyttämään Etelä-Suomen ja Pohjois-Suomen alueiden omaleimaisuus. Toimeksiantajalta saatu palaute oli positiivista ja rakentavaa. Oppaan jakelusta kohderyhmille vastaa RUOKA&MATKAILU-hanke.