Maaseutuyrityksen laatukäsikirjan edellyttämien asioiden kartoittaminen Hurstin maitotilalla
Jousmäki, Maija (2013)
Jousmäki, Maija
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013053112105
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013053112105
Tiivistelmä
Suomalainen maidontuotanto perustuu maidontuottajan ja meijerin väliseen tuotantosopimukseen. Raakamaidon laatu taataan edellä mainittujen tahojen solmimalla laatusopimuksella. Maaseutuyrityksen laatukäsikirja on kokonaisvaltainen tilan laatutyöstä kertova kirjallinen työ, minkä tekemistä Valio-ryhmä tukee yhdessä neuvontajärjestö ProAgrian kanssa.
Tämä opinnäytetyö on kehittämistyö pirkanmaalaiselle Hurstin maitotilalle. Työssä kartoitettiin Maaseutuyrityksen laatukäsikirjaan kirjattavia asioita Hurstin tilalla ja poimittiin tärkeimmät ja kiireisimmät kehittämiskohteet. Löydettyihin kehittämiskohteisiin kartoitettiin mahdollisia kehittämistoimenpiteitä olemassa olevan tutkimustiedon, teorialähteiden ja sidosryhmien yhteistyön sekä oman käytännön kokemuksen kautta.
Hurstin maitotilan kiireisimmät kehittämistoimenpiteet ovat työohjeiden laatiminen, kotoisten rehujen analysointi ja määrien kartoittaminen, tilojen puhtaanapito-ohjeiden laatiminen ja navetan vuosisiivouksen organisointi, vasikan alkuhoidon parantaminen, kirjallisen omavalvontakuvauksen päivittäminen, utareterveyden parantaminen ja lypsyrutiinien tarkistaminen, nuorkarjan olosuhteiden parantaminen ja hiehojen keskipoikimaiän alentaminen, haittaeläinten torjunnan tehostaminen ja jätehuollon organisointi, maitohuoneen ilmastoinnin koneellistaminen sekä tilan konekaluston huoltojen suunnittelu.
Kehittämistoimenpiteisiin tarttumalla tila täyttää lainsäädännön maidontuotannolle asettamat vaatimukset. Tämän opinnäytetyö mahdollistaa tulevaisuudessa Maaseutuyrityksen laatukäsikirjan tekemisen Hurstille. Maaseutuyrityksen laatukäsikirjan laatiminen vahvistaa Hurstin tilan ammattiosaamista sekä kertoo tilalla tehtävästä laatutyöstä.
Tämä opinnäytetyö on kehittämistyö pirkanmaalaiselle Hurstin maitotilalle. Työssä kartoitettiin Maaseutuyrityksen laatukäsikirjaan kirjattavia asioita Hurstin tilalla ja poimittiin tärkeimmät ja kiireisimmät kehittämiskohteet. Löydettyihin kehittämiskohteisiin kartoitettiin mahdollisia kehittämistoimenpiteitä olemassa olevan tutkimustiedon, teorialähteiden ja sidosryhmien yhteistyön sekä oman käytännön kokemuksen kautta.
Hurstin maitotilan kiireisimmät kehittämistoimenpiteet ovat työohjeiden laatiminen, kotoisten rehujen analysointi ja määrien kartoittaminen, tilojen puhtaanapito-ohjeiden laatiminen ja navetan vuosisiivouksen organisointi, vasikan alkuhoidon parantaminen, kirjallisen omavalvontakuvauksen päivittäminen, utareterveyden parantaminen ja lypsyrutiinien tarkistaminen, nuorkarjan olosuhteiden parantaminen ja hiehojen keskipoikimaiän alentaminen, haittaeläinten torjunnan tehostaminen ja jätehuollon organisointi, maitohuoneen ilmastoinnin koneellistaminen sekä tilan konekaluston huoltojen suunnittelu.
Kehittämistoimenpiteisiin tarttumalla tila täyttää lainsäädännön maidontuotannolle asettamat vaatimukset. Tämän opinnäytetyö mahdollistaa tulevaisuudessa Maaseutuyrityksen laatukäsikirjan tekemisen Hurstille. Maaseutuyrityksen laatukäsikirjan laatiminen vahvistaa Hurstin tilan ammattiosaamista sekä kertoo tilalla tehtävästä laatutyöstä.