Ravitsemusohjauksen ja säännöllisen ohjatun liikunnan vaikutus elintapoihin ja painoon : Case: Ulvilan liikuntatoimi
Koivisto, Teija (2013)
Koivisto, Teija
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052811226
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052811226
Tiivistelmä
Painonhallinta vaatii elämäntapojen pysyvän muuttamisen, mikä vaatii aikaa ja tapahtuu asteittain. Tarvitaan tietoa energiatasapainon muuttamismahdollisuuksista ja kykyä soveltaa ne itselle sopiviksi. Ohjauksen tarkoitus olisi saada osallistujat itse miettimään erilaisia muutosvaihtoehtoja ja kokeilemaan niitä käytännössä. (Mustajoki & Lappalainen 2001, 14, 21.) Energiatasapaino ylläpitää normaalia painoa ja edistää terveyttä. Terveellinen ravinto ja fyysinen aktiivisuus ehkäisevät useita sairauksia. Suorituskyvyn parantumisella on myös taloudelliset vaikutukset yhteiskuntaan. (Sosiaali- ja terveysministeriö 2008.)
Opinnäytetyön tavoitteena oli toimia painonhallintaryhmän ravitsemusohjaajana ja tarkastella saavutettuja tuloksia. Ryhmä järjestettiin osallistujille kilpailuna, mikä aloitettiin 12.1.2011 ja se päättyi 11.9.2011. Ryhmän toimintaan osallistui kevään aikana 30 henkilöä. Syksyn loppupunnituksessa kävi 12 henkilöä. Ruokavalion laadun tarkkailuun käytettiin neljän päivän ruokapäiväkirjoja. Ruokapäiväkirjat käytiin läpi laadullisin menetelmin Excelin taulukko-ohjelmaa apuna käyttäen, laskematta tarkkaa ravintoainesisältöä. Ruokapäiväkirjojen laadullisen tarkkailun perusteella osallistujat jaettiin pienryhmiin ja heille annettiin ravitsemusohjausta motivoivan ohjauksen periaatteella. Ruokapäiväkirjojen uudelleen täyttämisen jälkeen tarkasteltiin ravitsemusohjauksen vaikutusta ateriarytmiin, annoskokoon, rasvan laatuun, kasvisten käyttöön ja kuidun saantiin. Lisäksi selvitettiin ravitsemusohjauksen ja säännöllisen liikunnan vaikutusta antropometrisiin mittauksiin ja liikunnan vaikutusta lihaskuntoon.
Ateriarytmissä tapahtui muutoksia säännöllisempään suuntaan. Piilorasvan käyttö oli edelleen runsasta juustojen, einesten ja makkaroiden kohdalla. Leivälle levitettävän rasvan ja jogurtin tai viilin käytössä onnistuttiin tekemään laadullisia muutoksia. Kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö oli vähäistä. Kuidun saanti oli niukkaa. Kevään aikana ohjatun säännöllisen liikunnan ja ravitsemusohjauksen avulla painonpudotuksessa onnistui 93 % osallistujista. Säännöllinen ohjattu liikunta ja kotona suoritetut tehtävät lisäsivät osallistujien lihaskuntoa. Painon pudottaminen tai saavutetun painon ylläpitäminen tuotti vaikeuksia kesän aikana ilman ryhmän ja ohjaajien tukea.
Opinnäytetyön tavoitteena oli toimia painonhallintaryhmän ravitsemusohjaajana ja tarkastella saavutettuja tuloksia. Ryhmä järjestettiin osallistujille kilpailuna, mikä aloitettiin 12.1.2011 ja se päättyi 11.9.2011. Ryhmän toimintaan osallistui kevään aikana 30 henkilöä. Syksyn loppupunnituksessa kävi 12 henkilöä. Ruokavalion laadun tarkkailuun käytettiin neljän päivän ruokapäiväkirjoja. Ruokapäiväkirjat käytiin läpi laadullisin menetelmin Excelin taulukko-ohjelmaa apuna käyttäen, laskematta tarkkaa ravintoainesisältöä. Ruokapäiväkirjojen laadullisen tarkkailun perusteella osallistujat jaettiin pienryhmiin ja heille annettiin ravitsemusohjausta motivoivan ohjauksen periaatteella. Ruokapäiväkirjojen uudelleen täyttämisen jälkeen tarkasteltiin ravitsemusohjauksen vaikutusta ateriarytmiin, annoskokoon, rasvan laatuun, kasvisten käyttöön ja kuidun saantiin. Lisäksi selvitettiin ravitsemusohjauksen ja säännöllisen liikunnan vaikutusta antropometrisiin mittauksiin ja liikunnan vaikutusta lihaskuntoon.
Ateriarytmissä tapahtui muutoksia säännöllisempään suuntaan. Piilorasvan käyttö oli edelleen runsasta juustojen, einesten ja makkaroiden kohdalla. Leivälle levitettävän rasvan ja jogurtin tai viilin käytössä onnistuttiin tekemään laadullisia muutoksia. Kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö oli vähäistä. Kuidun saanti oli niukkaa. Kevään aikana ohjatun säännöllisen liikunnan ja ravitsemusohjauksen avulla painonpudotuksessa onnistui 93 % osallistujista. Säännöllinen ohjattu liikunta ja kotona suoritetut tehtävät lisäsivät osallistujien lihaskuntoa. Painon pudottaminen tai saavutetun painon ylläpitäminen tuotti vaikeuksia kesän aikana ilman ryhmän ja ohjaajien tukea.