Jäätehdas : käyttötarkoituksen muutos ja tilasuunnitelma Helsingin Tukkutorin Teurastamo-alueen entiseen konekeskukseen
Airila, Kreetta (2013)
Airila, Kreetta
Lahden ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052811155
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052811155
Tiivistelmä
Sörnäisten ja Kalasataman kupeessa sijaitseva, alun perin Helsingin kaupungin teurastamolaitoksen tarpeisiin rakennuttu Teurastamo-alue on kokenut historiansa aikana useita mullistuksia. Rakennushetkellään moderni lihantuotannon laitos on toiminut alkuperäisen toimintansa jälkeen erilaisten elintarvike- ja kukka-alan yrityksien keskittymänä. Vuonna 2013 80 vuoden ihailtavan iän saavuttava Teurastamo-alue on muuttumassa uudentyyppiseksi ruokakulttuurikeskittymäksi. Potentiaalia tuoreelle kaupunkikulttuurin ilmentymispaikalle tarjoaa ympärille rakentuva Kalasataman kaupunginosa, joten Teurastamon suojeltu kokonaisuus haluttiin avata kaikille avoimena kauppa- ja ravintolakeskittymänä. Teurastamon tilojen kehittämisestä ja vuokraamisesta vastaa Helsingin kaupungin Tukkutori.
Jäätehdas, joka on suunniteltu alun perin konekeskukseksi, on yksi Teurastamon piha-alueen alkuperäisistä vuonna 1933 rakennetuista punatiilisistä rakennuksista. Tällä hetkellä rakennus on jaettu kolmelle eri toimijalle: Helsingin Tukkutorin Tekniselle palveluyksikölle ja kahdelle elintarvikealan yritykselle. Rakennuksen sisätilat eivät ole alkuperäisessä kunnossa, vaan niitä on vuosien varrella muutettu vastaamaan vaihtuvien yritysten tarpeita. Helsingin Tukkutorin tavoitteena on tulevaisuudessa vuokrata tilat pienpanimolle, jonka yhteydessä olisi panimoravintola ja -puoti, sekä leipomolle, johon kuuluisi myös leipomo-kahvila. Toimeksiantonani Helsingin Tukkutorille on luoda konseptuaalinen tilasuunnitelma rakennukseen kuvitteellisille toimijoille. Opinnäytetyöni pääpainona on koko rakennuksen tilaohjelman hahmottamisessa ja erityishuomio on suunnattu pienpanimotilojen suunnitteluun.
Lopputuloksena esittelen rakennuksen tilaohjelman. Koska tilan loppukäyttäjät eivät ole vielä tiedossa, otan työssäni kantaa viitteellisesti materiaaleihin, kalusteisiin, valaistukseen ja akustiikkaan. Esittelen suunnitelmani pohjapiirustusten, leikkauksien ja 3D-mallinnusten avulla.
Opinnäytetyöni tulos tukee Jäätehtaaseen kaavailtua uutta käyttötarkoitusta. Se tuo myös lisäarvoa Helsingin Tukkutorin ja mahdollisten, uusien vuokralaisten väliseen keskusteluun ja vuorovaikutukseen.
Jäätehdas, joka on suunniteltu alun perin konekeskukseksi, on yksi Teurastamon piha-alueen alkuperäisistä vuonna 1933 rakennetuista punatiilisistä rakennuksista. Tällä hetkellä rakennus on jaettu kolmelle eri toimijalle: Helsingin Tukkutorin Tekniselle palveluyksikölle ja kahdelle elintarvikealan yritykselle. Rakennuksen sisätilat eivät ole alkuperäisessä kunnossa, vaan niitä on vuosien varrella muutettu vastaamaan vaihtuvien yritysten tarpeita. Helsingin Tukkutorin tavoitteena on tulevaisuudessa vuokrata tilat pienpanimolle, jonka yhteydessä olisi panimoravintola ja -puoti, sekä leipomolle, johon kuuluisi myös leipomo-kahvila. Toimeksiantonani Helsingin Tukkutorille on luoda konseptuaalinen tilasuunnitelma rakennukseen kuvitteellisille toimijoille. Opinnäytetyöni pääpainona on koko rakennuksen tilaohjelman hahmottamisessa ja erityishuomio on suunnattu pienpanimotilojen suunnitteluun.
Lopputuloksena esittelen rakennuksen tilaohjelman. Koska tilan loppukäyttäjät eivät ole vielä tiedossa, otan työssäni kantaa viitteellisesti materiaaleihin, kalusteisiin, valaistukseen ja akustiikkaan. Esittelen suunnitelmani pohjapiirustusten, leikkauksien ja 3D-mallinnusten avulla.
Opinnäytetyöni tulos tukee Jäätehtaaseen kaavailtua uutta käyttötarkoitusta. Se tuo myös lisäarvoa Helsingin Tukkutorin ja mahdollisten, uusien vuokralaisten väliseen keskusteluun ja vuorovaikutukseen.