Tilaus-toimitusketjun ongelmakohdat. Case: Helsingin Lihaexpertit Oy
Vaissero, Olga (2013)
Vaissero, Olga
Laurea-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052310401
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052310401
Tiivistelmä
Elintarviketeollisuus on ollut jatkuvassa kasvussa. Viimeisten kymmenen vuoden aikana lihatuotteiden kysyntä on kaksinkertaistunut. Monet liha-alan tuotantoyritykset ovat laajentaneet toimintaansa kansainvälisille markkinoille. Liha-alaan luokitellaan teurastamoita sekä isoja, että pieniä leikkaamo-, jalostus-, tai myymäläyrityksiä. Yritysverkostoon kuuluvat myös yhteistyökumppanit ja asiakkaat. Yritystoiminta on prosessien yhdistämistä, kokoamista, hahmottamista ja optimointia. Onnistunut tilaus-toimitusketjun hallinta tuottaa yritykselle menestystä, liikevoittoa, tunnettavuutta ja uusia yhteistyökumppaneita.
Kohdeyritykseni on Helsingin Lihaexpertit Oy, joka on liha-alan yritys. Tutkimuksessa on tutkittu Helsingin Lihaexpertit Oy:n tilaus-toimitusketjua, sekä tilaus-toimitusketjun ongelmakohtia. Helsingin Lihaexpertit Oy:n toimesta tutkimuksessa on keskitytty kolmeen tilaus-toimitusketjun osa-alueeseen: myynti, tuotanto ja kuljetukset. Työssä on kuvattu mahdollisemman tarkasti yrityksen tilaus-toimitusketjun prosesseja. Tämän jälkeen prosessien yhteenliittymiä on tarkasteltu ja selvitelty prosessien toimintoja. Näiden pohjalta kolmessa osa-alueessa on tarkasteltu ongelmakohtia ja pyritty löytämään niihin tehokkuutta parantavia kehitysehdotuksia.
Myynti on yrityksen toimielin, joka lähinnä pitää yhteyttä asiakkaisiin tarjoamalla heille tuotteita. Myyntiprosessia on tarkasteltu opinnäytetyössä ja ehdotettu uusia malleja toimintaan. Tuotantopuolta on tarkasteltu varaston näkökulmasta, koska itse tuotannon kehittäminen on vaikeaa, sillä tuotantoon liittyvät lihanleikkuuja ruhojen paloitteluprosessit eivät ole niin tuttuja. Tuotanto on yrityksen ydinprosessi ja prosessiajattelun näkökulmasta yrityksen on keskityttävä ydinosaamiseen.
Työn lopussa on arvioitu omaa työpanosta ja projektihankkeen etenemistä sekä projektihankkeen päättämistä. Lisäksi työssä on esitetty mahdollisia jatkotutkimusaiheita ja kehitysehdotuksia kohdeyritykselle.
Kohdeyritykseni on Helsingin Lihaexpertit Oy, joka on liha-alan yritys. Tutkimuksessa on tutkittu Helsingin Lihaexpertit Oy:n tilaus-toimitusketjua, sekä tilaus-toimitusketjun ongelmakohtia. Helsingin Lihaexpertit Oy:n toimesta tutkimuksessa on keskitytty kolmeen tilaus-toimitusketjun osa-alueeseen: myynti, tuotanto ja kuljetukset. Työssä on kuvattu mahdollisemman tarkasti yrityksen tilaus-toimitusketjun prosesseja. Tämän jälkeen prosessien yhteenliittymiä on tarkasteltu ja selvitelty prosessien toimintoja. Näiden pohjalta kolmessa osa-alueessa on tarkasteltu ongelmakohtia ja pyritty löytämään niihin tehokkuutta parantavia kehitysehdotuksia.
Myynti on yrityksen toimielin, joka lähinnä pitää yhteyttä asiakkaisiin tarjoamalla heille tuotteita. Myyntiprosessia on tarkasteltu opinnäytetyössä ja ehdotettu uusia malleja toimintaan. Tuotantopuolta on tarkasteltu varaston näkökulmasta, koska itse tuotannon kehittäminen on vaikeaa, sillä tuotantoon liittyvät lihanleikkuuja ruhojen paloitteluprosessit eivät ole niin tuttuja. Tuotanto on yrityksen ydinprosessi ja prosessiajattelun näkökulmasta yrityksen on keskityttävä ydinosaamiseen.
Työn lopussa on arvioitu omaa työpanosta ja projektihankkeen etenemistä sekä projektihankkeen päättämistä. Lisäksi työssä on esitetty mahdollisia jatkotutkimusaiheita ja kehitysehdotuksia kohdeyritykselle.