Terveellisten välipalatottumusten edistäminen toiminnallisin keinoin Kuitinmäen yläkoululla
Hyökki, Teresa; Ebneth, Natalie; Korpi, Karoliina (2013)
Hyökki, Teresa
Ebneth, Natalie
Korpi, Karoliina
Laurea-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305219972
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305219972
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa monipuolinen interventio välipaloihin ja energiajuomiin Kuitinmäen yläkoululla. Tavoitteena oli lisätä yläkoululaisten tietoa välipaloista, auttaa heitä tiedostamaan energiajuomien ja epäterveellisten välipalojen haitallisia vaikutuksia sekä opettaa konkreettisesti välipalan valmistamista. Opinnäytetyö toteutettiin osana Kuitinmäen terveyden edistämisen hanketta, jossa yhteistyötä tekevät Laurea Otaniemi, Espoon kaupunki ja Kuitinmäen koulu. Hankkeen tavoitteena on parantaa nuorten terveys- ja hyvinvointikäyttäytymistä. Kuitinmäki-hanke on jatkunut vuodesta 2006 lähtien.
Aineisto kerättiin kyselylomakkeiden avulla, jotka sisälsivät avoimia ja monivalintakysymyksiä. Alkukyselyn tulosten perusteella muokkasimme kotitaloustuntien sisältöä ja välipalanäyttelyä nuorten tarpeiden mukaan. Loppukysely toteutettiin kotitaloustuntien ja välipalanäyttelyn jälkeen. Tällä kyselyllä haluttiin kartoittaa, olivatko nuoret oppineet uutta ja oliko energiajuomien kulutus vähentynyt. Tulokset analysoitiin SPSS-ohjelman avulla suljettujen kysymysten osalta.
Nuorten terveyskäyttäytymistä pyrittiin edistämään toiminnallisin keinoin. Kuitinmäen koululla vietettiin viikko, jonka aikana pidettiin yksi kotitaloustunti molemmille luokille. Kotitaloustuntien aikana pidettiin tietoisku energiajuomista sekä valmistettiin kahta terveellistä välipala vaihtoehtoa. Kaikille oppilaille oli nähtävillä välipalanäyttely koulun tiloissa kahden viikon ajan. Välipalanäyttelyssä oli esillä niin terveellisiä kuin epäterveellisiä välipalaesimerkkejä.
Kuitinmäen nuorten välipalatottumukset olivat yleisesti hyviä. Koulupäivän aikana nuoret hankkivat välipalansa välipalamyynnistä. Koulun välipalamyynnistä nuoret ostivat ennemmin vähemmän terveellisiä välipaloja kuten pullaa ja jäätelöä. Kotona nuoret tekivät terveellisempiä välipalavalintoja, he söivät muun muassa leipää ja hedelmiä.
Energiajuoma kulutus oli nuorten joukossa yllättävän maltillista. Kuitenkin nuorten tietämys energiajuomien sisällöstä ja vaikutuksista elimistöön oli puutteellista.
Loppukyselyn tulosten perusteella nuorten tietämys energiajuoman sisältämistä aineista sekä niiden liiallisen käytön haitallisista vaikutuksista terveydelle parani. Nuoret saivat tietoja ja taitoja terveellisten välipalojen valmistamiseen ja koostamiseen.
Opinnäytetyömme tulosten perusteella hyviä jatkotutkimusaiheita Kuitinmäen yläkoululle olisi välipalamyynnin uusiminen terveellisempään suuntaan. Kyseinen aihe olisi hyvä opinnäytetyön aihe esimerkiksi ravitsemusterapeutti-opiskelijoille. Terveydenhoitajaopiskelijat voisivat tukia laajemmin koko Kuitinmäen yläkoulun oppilaiden välipala- ja energiajuomatottumuksia sekä vanhempien käsityksiä terveellisistä välipaloista ja esitellä terveellisiä välipaloja koulun van-hempainilloissa.
Aineisto kerättiin kyselylomakkeiden avulla, jotka sisälsivät avoimia ja monivalintakysymyksiä. Alkukyselyn tulosten perusteella muokkasimme kotitaloustuntien sisältöä ja välipalanäyttelyä nuorten tarpeiden mukaan. Loppukysely toteutettiin kotitaloustuntien ja välipalanäyttelyn jälkeen. Tällä kyselyllä haluttiin kartoittaa, olivatko nuoret oppineet uutta ja oliko energiajuomien kulutus vähentynyt. Tulokset analysoitiin SPSS-ohjelman avulla suljettujen kysymysten osalta.
Nuorten terveyskäyttäytymistä pyrittiin edistämään toiminnallisin keinoin. Kuitinmäen koululla vietettiin viikko, jonka aikana pidettiin yksi kotitaloustunti molemmille luokille. Kotitaloustuntien aikana pidettiin tietoisku energiajuomista sekä valmistettiin kahta terveellistä välipala vaihtoehtoa. Kaikille oppilaille oli nähtävillä välipalanäyttely koulun tiloissa kahden viikon ajan. Välipalanäyttelyssä oli esillä niin terveellisiä kuin epäterveellisiä välipalaesimerkkejä.
Kuitinmäen nuorten välipalatottumukset olivat yleisesti hyviä. Koulupäivän aikana nuoret hankkivat välipalansa välipalamyynnistä. Koulun välipalamyynnistä nuoret ostivat ennemmin vähemmän terveellisiä välipaloja kuten pullaa ja jäätelöä. Kotona nuoret tekivät terveellisempiä välipalavalintoja, he söivät muun muassa leipää ja hedelmiä.
Energiajuoma kulutus oli nuorten joukossa yllättävän maltillista. Kuitenkin nuorten tietämys energiajuomien sisällöstä ja vaikutuksista elimistöön oli puutteellista.
Loppukyselyn tulosten perusteella nuorten tietämys energiajuoman sisältämistä aineista sekä niiden liiallisen käytön haitallisista vaikutuksista terveydelle parani. Nuoret saivat tietoja ja taitoja terveellisten välipalojen valmistamiseen ja koostamiseen.
Opinnäytetyömme tulosten perusteella hyviä jatkotutkimusaiheita Kuitinmäen yläkoululle olisi välipalamyynnin uusiminen terveellisempään suuntaan. Kyseinen aihe olisi hyvä opinnäytetyön aihe esimerkiksi ravitsemusterapeutti-opiskelijoille. Terveydenhoitajaopiskelijat voisivat tukia laajemmin koko Kuitinmäen yläkoulun oppilaiden välipala- ja energiajuomatottumuksia sekä vanhempien käsityksiä terveellisistä välipaloista ja esitellä terveellisiä välipaloja koulun van-hempainilloissa.