Päiväkoti Metsäpolun ruokaohjeiden vakiointi ja reseptikansion kokoaminen
Tapanainen, Heini (2013)
Tapanainen, Heini
Saimaan ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305148336
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305148336
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli päivittää päiväkoti Metsäpolun keittiön jo olemassa oleva viiden viikon kiertävä ruokalista ja laatia keittiöön toimiva reseptikansio ruokalistalla olevista pääruoista tietyille ruokailijamäärille. Ruokaohjeet vakioitiin ja lisäksi koostettiin ns. ”salaattipankki” joka koostui erilaisista lasten ravitsemukseen soveltuvista salaateista ja raasteista, joita tarjotaan lounaalla pääruokien yhteydessä. Opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä Taipalsaaren Saimaanharjulla sijaitsevan päiväkoti Metsäpolun kanssa.
Reseptikansion ja ”salaattipankin” tavoitteena on toimia päiväkodin keittiössä niin emännän kuin sijaistenkin työkaluina helpottaen ruokalistan mukaisten ruokien valmistusta ja varmistaa ruokien tasalaatuisuus ja riittävyys valmistajasta riippumatta.
Työn aihepiiri rajoittui lasten ruokailuun päiväkodissa sekä leikki- ikäisten lasten ravitsemukseen. Teoriaosuudessa käsiteltiin myös ruokalistan laadinnan periaatteita sekä ruokaohjeiden vakiointia tietyille ruokailijamäärille.
Toiminnallisena opinnäytetyönä työ koostui suurimmalta osin käytännön työstä kuten reseptien suunnittelusta, muokkaamisesta sekä niiden syöttämisestä Aromi 2000- ohjelmaan, jota opinnäytetyön tekijä käytti käytännön työn apuna reseptien kirjaamisessa ja vakioinnissa tietyille ruokailijamäärille. Tästä syystä työn teoriaosuus jäi suppeammaksi kuin tutkimustyyppisessä opinnäytetyössä.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi 91-sivuinen reseptikansio, joka sisältää ruoka-ohjeet jokaisesta pääruokalajista 30:lle, 60:lle sekä 100:lle ruoka- annokselle ja ”salaattipankin”.
Reseptikansion ja ”salaattipankin” tavoitteena on toimia päiväkodin keittiössä niin emännän kuin sijaistenkin työkaluina helpottaen ruokalistan mukaisten ruokien valmistusta ja varmistaa ruokien tasalaatuisuus ja riittävyys valmistajasta riippumatta.
Työn aihepiiri rajoittui lasten ruokailuun päiväkodissa sekä leikki- ikäisten lasten ravitsemukseen. Teoriaosuudessa käsiteltiin myös ruokalistan laadinnan periaatteita sekä ruokaohjeiden vakiointia tietyille ruokailijamäärille.
Toiminnallisena opinnäytetyönä työ koostui suurimmalta osin käytännön työstä kuten reseptien suunnittelusta, muokkaamisesta sekä niiden syöttämisestä Aromi 2000- ohjelmaan, jota opinnäytetyön tekijä käytti käytännön työn apuna reseptien kirjaamisessa ja vakioinnissa tietyille ruokailijamäärille. Tästä syystä työn teoriaosuus jäi suppeammaksi kuin tutkimustyyppisessä opinnäytetyössä.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi 91-sivuinen reseptikansio, joka sisältää ruoka-ohjeet jokaisesta pääruokalajista 30:lle, 60:lle sekä 100:lle ruoka- annokselle ja ”salaattipankin”.