Taimien syönninestoaineiden testaus cafeteria-kokeella
Tuononen, Jarkko (2013)
Tuononen, Jarkko
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305107725
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305107725
Tiivistelmä
Hirvieläinvahingot taimikoissamme aiheuttavat vuosittain kustannuksia ja merkittäviä puuntuotannollisia tappioita. Näiden vahinkojen vähentämiseksi haetaan jatkuvasti entistä parempia menetelmiä. Taimien syönninestoaineiden tehokkuuden testaaminen on osa menetelmien kehittämistyötä, josta vastaa Metsäntutkimuslaitos.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, soveltuuko cafeteria-koemenetelmä taimien syönninestoaineiden testaamiseen, ja tutkia Jänisvex-syönninestoaineen toimivuutta taimien suojaamiseksi hirvituhoilta. Jänisvex-syönninestoaineen lisäksi kokeessa käytettiin Trico-hirvikarkotetta sekä Trico-Gardenia. Kokeessa, hirville tarjottiin yhdenmukaisissa oloissa syönninestoaineilla käsiteltyä ravintoa sekä käsittelemätöntä, niin sanottua kontrolliravintoa. Cafeteria-kokeessa käsittelemättömien kontrollitaimien syöntien määrää ja laatua verrattiin syönninestoaineilla käsiteltyjen taimien syönteihin. Tutkimus toteutettiin syksyn 2012 ja kevään 2013 välisenä aikana Liperissä sekä Muhoksella.
Tulosten perusteella cafeteria-kokeen avulla ei voitu tehdä merkitseviä päätelmiä eri syönninestoaineiden välisistä eroista, sillä havaintojen määrät jäivät liian vähäisiksi. Käsittelemättömät kontrollitaimet erottuivat kelpaavuudessa syöntimäärien ja syöntiläpimittojen perusteella, mutta syönninestoaineiden toimivuutta ei pystytty todentamaan.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, soveltuuko cafeteria-koemenetelmä taimien syönninestoaineiden testaamiseen, ja tutkia Jänisvex-syönninestoaineen toimivuutta taimien suojaamiseksi hirvituhoilta. Jänisvex-syönninestoaineen lisäksi kokeessa käytettiin Trico-hirvikarkotetta sekä Trico-Gardenia. Kokeessa, hirville tarjottiin yhdenmukaisissa oloissa syönninestoaineilla käsiteltyä ravintoa sekä käsittelemätöntä, niin sanottua kontrolliravintoa. Cafeteria-kokeessa käsittelemättömien kontrollitaimien syöntien määrää ja laatua verrattiin syönninestoaineilla käsiteltyjen taimien syönteihin. Tutkimus toteutettiin syksyn 2012 ja kevään 2013 välisenä aikana Liperissä sekä Muhoksella.
Tulosten perusteella cafeteria-kokeen avulla ei voitu tehdä merkitseviä päätelmiä eri syönninestoaineiden välisistä eroista, sillä havaintojen määrät jäivät liian vähäisiksi. Käsittelemättömät kontrollitaimet erottuivat kelpaavuudessa syöntimäärien ja syöntiläpimittojen perusteella, mutta syönninestoaineiden toimivuutta ei pystytty todentamaan.