Pelburek-piiraan tuotekehitys
Viljanen, Minna; Ikonen, Emilia (2013)
Viljanen, Minna
Ikonen, Emilia
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305107610
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305107610
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli Pelburek-piiraan tuotekehitys. Työn tilaajana toimi suomalainen suurehko leipomoalan yritys, joka on mainittu työssä nimellä Yritys X. Tuote oli alun perin ideoitu venäläisille matkailijoille suunnatuksi tuotteeksi. Siksi tässä opinnäytetyössä on myös perehdytty venäläiseen ruokakulttuuriin sekä venäläisten matkailijoiden vierailuun Suomessa. Tilaajayritys näki Suomessa vierailevissa venäläisissä matkailijoissa potentiaalisen ostajakunnan. Tuotteelle uskottiin olevan markkina-aukko.
Tuotekehitysprosessi lähti liikkeelle kohderyhmän ruokakulttuurin ja makumieltymysten kartoittamisella, kirjallisuuden ja kyselyn avulla. Tilaajayritys myös asetti tuotteelle rajoituksia ja toiveita. Näiden tietojen pohjalta tuotetta lähdettiin kehittämään. Tuotteelle kehitettiin kuoritaikina, sekä kaksi eri täytevaihtoehtoa. Vakioidut reseptit sekä työselostukset annettiin tilaajayrityksen käyttöön. Opinnäytetyössä tutkittiin tuotekehitysprosessia yleisellä tasolla sekä elintarviketeollisuudessa. Prosessin aikana järjestettiin koemaistatuksia, joiden pohjalta tuotteita kehitettiin entistä paremmiksi ja kohderyhmää miellyttävämmäksi.
Tuotekehitysprosessin tuloksena syntyi onnistunut tuote, josta tilaajayritys voi muokata omaan tuotantoonsa sopivan tuotteen. Yrityksen päätettäväksi myös jää, saatetaanko tuote markkinoille saakka. Tähän ei aina riitä pelkkä onnistunut tuote, vaan prosessiin vaikuttavat monet tekijät. Opinnäytetyön päätavoitteena oli tuotekehitysprosessin ymmärtäminen kokonaisuutena, sekä tuottaa kaikkia osapuolia miellyttävä tuote. Nämä tavoitteet täyttyivät projektin aikana.
Tuotekehitysprosessi lähti liikkeelle kohderyhmän ruokakulttuurin ja makumieltymysten kartoittamisella, kirjallisuuden ja kyselyn avulla. Tilaajayritys myös asetti tuotteelle rajoituksia ja toiveita. Näiden tietojen pohjalta tuotetta lähdettiin kehittämään. Tuotteelle kehitettiin kuoritaikina, sekä kaksi eri täytevaihtoehtoa. Vakioidut reseptit sekä työselostukset annettiin tilaajayrityksen käyttöön. Opinnäytetyössä tutkittiin tuotekehitysprosessia yleisellä tasolla sekä elintarviketeollisuudessa. Prosessin aikana järjestettiin koemaistatuksia, joiden pohjalta tuotteita kehitettiin entistä paremmiksi ja kohderyhmää miellyttävämmäksi.
Tuotekehitysprosessin tuloksena syntyi onnistunut tuote, josta tilaajayritys voi muokata omaan tuotantoonsa sopivan tuotteen. Yrityksen päätettäväksi myös jää, saatetaanko tuote markkinoille saakka. Tähän ei aina riitä pelkkä onnistunut tuote, vaan prosessiin vaikuttavat monet tekijät. Opinnäytetyön päätavoitteena oli tuotekehitysprosessin ymmärtäminen kokonaisuutena, sekä tuottaa kaikkia osapuolia miellyttävä tuote. Nämä tavoitteet täyttyivät projektin aikana.