Leikki-ikäisen lapsen erityisruokavaliot päiväkodissa : - henkilökunnan kokemuksia ravitsemuksesta
Elo, Outi (2013)
Elo, Outi
Hämeen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305107580
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305107580
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa päiväkodin henkilökunnan kokemuksia alle kouluikäisten lasten ravitsemuksesta ja erityisruokavaliota noudattavan lapsen hoidosta sekä ensiapuvalmiuksista. Lisäksi haluttiin saada tietoa päiväkodin henkilökunnan tekemästä yhteistyöstä neuvolan terveydenhoitajien kanssa ravitsemuksen erityistilanteissa. Työtä varten haastateltiin kahden kanta-hämäläisen päiväkodin kuutta työntekijää teemahaastattelun avulla. Tämän kvalitatiivisen tutkimuksen aineistoa analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla.
Tutkimusta varten kerättiin teoriatietoa alle kouluikäisen, 1–6-vuotiaan lapsen ravitsemuksesta sekä yleisimmistä ravitsemuksen haasteista ja erityisruokavalioista. Teoriaosuudessa käsiteltiin lasten ravitsemussuosituksia, ikätasoista ruokailua, päiväkodin ravitsemuksellista arkea ja erityisruokavalioiden osalta tarvittavia ensiapuvalmiuksia. Työssä käsiteltiin myös neuvolan terveydenhoitajan roolia ja yhteistyötä päiväkodin kanssa erityisruokavalioiden hoidossa. Aikaisempaa tutkimusta päiväkodin ravitsemuksesta ja erityisruokavalioista löytyi varsin vähän.
Haastattelun tuloksista ilmeni, ettei erityisruokavaliota noudattavan lapsen hoitamista pidetty kovinkaan haasteellisena. Ruuan saapuminen valmiina keskuskeittiöltä vaikutti paljon henkilökunnan kokemaan turvallisuuteen ruokailutilanteissa. Tuloksista ilmeni päiväkodin henkilökunnan ravitsemusosaamisen olevan paljolti oman tiedonhankinnan ja vanhempien ohjauksen varassa. Vanhempien antama ohjeistus oli tärkein esille nouseva asia lasten erityisruokavalioiden hoidossa. Neuvolan ja päiväkodin yhteistyön koettiin olevan todella vähäistä, ja sitä kaivattiin lisää. Ensiaputaitoja pidettiin haastattelijoiden keskuudessa hyvinä.
Yhteistyötä päiväkodin ja neuvolan välillä tulisi pyrkiä lisäämään, ja vanhemmille painottaa tiedonkulun tärkeyttä näiden välillä. Opinnäytetyö korostaa sitä, kuinka suuri merkitys vanhempien antamalla tuella ja ohjeistuksella on lapsen erityisruokavalioiden hoidossa.
Tutkimusta varten kerättiin teoriatietoa alle kouluikäisen, 1–6-vuotiaan lapsen ravitsemuksesta sekä yleisimmistä ravitsemuksen haasteista ja erityisruokavalioista. Teoriaosuudessa käsiteltiin lasten ravitsemussuosituksia, ikätasoista ruokailua, päiväkodin ravitsemuksellista arkea ja erityisruokavalioiden osalta tarvittavia ensiapuvalmiuksia. Työssä käsiteltiin myös neuvolan terveydenhoitajan roolia ja yhteistyötä päiväkodin kanssa erityisruokavalioiden hoidossa. Aikaisempaa tutkimusta päiväkodin ravitsemuksesta ja erityisruokavalioista löytyi varsin vähän.
Haastattelun tuloksista ilmeni, ettei erityisruokavaliota noudattavan lapsen hoitamista pidetty kovinkaan haasteellisena. Ruuan saapuminen valmiina keskuskeittiöltä vaikutti paljon henkilökunnan kokemaan turvallisuuteen ruokailutilanteissa. Tuloksista ilmeni päiväkodin henkilökunnan ravitsemusosaamisen olevan paljolti oman tiedonhankinnan ja vanhempien ohjauksen varassa. Vanhempien antama ohjeistus oli tärkein esille nouseva asia lasten erityisruokavalioiden hoidossa. Neuvolan ja päiväkodin yhteistyön koettiin olevan todella vähäistä, ja sitä kaivattiin lisää. Ensiaputaitoja pidettiin haastattelijoiden keskuudessa hyvinä.
Yhteistyötä päiväkodin ja neuvolan välillä tulisi pyrkiä lisäämään, ja vanhemmille painottaa tiedonkulun tärkeyttä näiden välillä. Opinnäytetyö korostaa sitä, kuinka suuri merkitys vanhempien antamalla tuella ja ohjeistuksella on lapsen erityisruokavalioiden hoidossa.