Att stödja hälsosamma matvanor för personer med utvecklingsstörning : En kvalitativ fallstudie
Pohjonen, Anne; Åhlgren, Karin (2013)
Pohjonen, Anne
Åhlgren, Karin
Arcada - Nylands svenska yrkeshögskola
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305087334
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305087334
Tiivistelmä
Syftet med undersökningen var att granska hur köksaktiviteter i grupp kan stödja hälsosamma matvanor för vuxna med utvecklingsstörning. Undersökningen utfördes i samarbete med Bo Bra-projektet. Som metod användes fallstudie, som beskrev fyra fall. Respondenterna var fyra personer med utvecklingsstörning som deltog i köksaktiviteter. Sju köksaktiviteter anordnades vid högskolan Arcada, grupptillfällena innehöll planering av måltider, att handla matvaror, tillredning av hälsosamma måltider och information om näringslära och hälsosamma matvanor. Köksaktiviteterna fokuserade även på att stödja deltagarnas rättigheter och möjligheter till att göra val. Genom gruppaktiviteterna ville vi få information gällande vilka arbetssätt som stöder inlärningen om hälsosamma matvanor hos gruppdeltagarna, samt vilken påverkan gruppen har på individens aktivitetsutförande i köksaktiviteter. Som metod i gruppaktiviteterna användes observation och diskussion under grupptillfällena, processdagböcker samt uppföljning i form av diskussioner med hjälp av stödfrågor. Den teoretiska referensramen som användes var hälsofrämjande. Resultaten visar att för att stödja gruppdeltagarnas matvanor behövdes både muntlig och konkret handledning. Information i form av bilder och text gynnade alla gruppdeltagare. Tillsammans med stöd i form av bildexempel visade sig påminnelser och upprepning vara fungerande arbetssätt för att stödja tankesättet om hälsosamma matvanor hos gruppdeltagarna. Vi upptäckte att deltagarna hade nytta av att praktiskt få öva och utföra aktiviteter. Alla gruppdeltagare upplevde det som positivt att köksaktiviteterna ordnades i grupp. Det spelade en stor roll vilka de andra gruppdeltagarna var, deltagarna uppskattade att de kände varandra sedan tidigare. Gruppen påverkade inte deltagarnas aktivitetsutförande negativt men koncentrationen försämrades ibland då sällskapet var bekant sedan tidigare. Det var ändå positivt att ordna köksaktiviteterna i grupp eftersom gruppdeltagarna inte var motiverade att delta individuellt. The aim of this study was to examine how kitchen activities in groups can support healthy food habits for adults with developmental disabilities. The study was done in collaboration with the Bo Bra-project and Arcada - University of Applied Sciences. The method used was case studies and four cases were described. Seven kitchen activities were arranged; they contained planning meals, buying groceries, making healthy meals and information about nutrition knowledge and healthy eating habits. The kitchen activities also focused on supporting the participants’ rights and possibilities to make choices. Through the kitchen activities we wanted to get information about which approaches supports learning of healthy eating habits and the impact of the group on individuals’ occupational performance in the kitchen. The methods used were observation and discussion during the kitchen activities, process diaries and an evaluation through discussion. The theoretical frame used was health promotion. The results show that to be able to support the participants’ eating habits, verbal and concrete guidance was needed. Information in form of pictures and written text was advantageous. Together with picture examples, reminders and repetition were shown as functional methods. It was shown that the participants benefited from doing activities in practice. All participants found it positive that the activities were done in a group. The participants appreciated that they knew each other from before, it was important to them. The group had no negative influence on the participants’ occupational performance but a slight influence on their concentration was observed. It was profitable to arrange kitchen activities in a group because the participants were not motivated to participate individually.