Irtomaidon kuluttajamyynti automaateista
Suominen, Samuli (2013)
Suominen, Samuli
Hämeen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305066391
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305066391
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoitus on perehtyä irtomaidon automaateista tapahtuvan kuluttajamyynnin edellytyksiin Suomessa. Etelä-Euroopassa raakamaidon automaattimyynnistä on vuosien kokemukset ja viime kesästä lähtien viro-lainen luomuosuuskunta Eesti Mahe on harjoittanut viiden luomumaitoa tuottavan jäsentilansa voimin automaattiliiketoimintaa neljässä Viron suu-rimmassa kaupungissa. Ulkomailla olemassa olevalle automaattiliiketoi-minnalle on tunnuksenomaista käsittelemättömän maidon myynti.
Työn toimeksiantajina ovat Luomuliitto ry ja Anssi Laamanen Oy. Työ alkoi tammikuussa 2013 tutustumismatkalla Viroon ja Latviaan, joissa nähtiin irtomaitoautomaatteja toiminnassa sekä tutustuttiin maidon- ja li-hanjalostukseen erikoistuneisiin yrityksiin. Työssä pohditaan raakamaidon myynnin riskejä sekä tuodaan esiin kannattavuuteen vaikuttavia seikkoja.
Työssä käytettiin raakamaidon riskien arvioimiseen aineistona Oulun seu-dun ammattikorkeakoulussa tehtyä opinnäytetyötä raakamaidon säilyvyy-destä sekä Elintarviketurvallisuusviraston selvitystä raakamaidosta.
Työn pohdinnan tuloksena todetaan raakamaidon myynnin kuluttajille olevan erittäin riskialtista. Yhdysvaltalaisen tutkimuskeskuksen mukaan suurin osa maitotuotteista peräisin olevista ruokamyrkytyksistä on peräisin raakamaidosta ja riski saada ruokamyrkytys on raakamaidossa 150-kertainen verrattuna pastöroituun maitoon.
Työssä etsitään pastöroinnille vaihtoehtoisia raakamaidon bakteerien tor-juntakeinoja, joista varteenotettavin on termisointi. Raakamaidon myynti olisi kieltämättä huomattavasti helpompaa kuin pastöroidun, sillä myytä-essä jalostamatonta maitoa, viranomaiset eivät vaadi esimerkiksi laitoslu-vallista tilaa maidon käsittelyyn. Jalostetun tuotteen, jollaiseksi termisointi maidon tekee, hygienia- ym. viranomaisvaatimukset ovat paljon jyrkem-mät. Tästä johtuen termisoidun tilamaidon automaattimyynti vaatii suu-rehkon alkupääoman, mikä karsii halukkaita kokeilijoita.
Työn toimeksiantajina ovat Luomuliitto ry ja Anssi Laamanen Oy. Työ alkoi tammikuussa 2013 tutustumismatkalla Viroon ja Latviaan, joissa nähtiin irtomaitoautomaatteja toiminnassa sekä tutustuttiin maidon- ja li-hanjalostukseen erikoistuneisiin yrityksiin. Työssä pohditaan raakamaidon myynnin riskejä sekä tuodaan esiin kannattavuuteen vaikuttavia seikkoja.
Työssä käytettiin raakamaidon riskien arvioimiseen aineistona Oulun seu-dun ammattikorkeakoulussa tehtyä opinnäytetyötä raakamaidon säilyvyy-destä sekä Elintarviketurvallisuusviraston selvitystä raakamaidosta.
Työn pohdinnan tuloksena todetaan raakamaidon myynnin kuluttajille olevan erittäin riskialtista. Yhdysvaltalaisen tutkimuskeskuksen mukaan suurin osa maitotuotteista peräisin olevista ruokamyrkytyksistä on peräisin raakamaidosta ja riski saada ruokamyrkytys on raakamaidossa 150-kertainen verrattuna pastöroituun maitoon.
Työssä etsitään pastöroinnille vaihtoehtoisia raakamaidon bakteerien tor-juntakeinoja, joista varteenotettavin on termisointi. Raakamaidon myynti olisi kieltämättä huomattavasti helpompaa kuin pastöroidun, sillä myytä-essä jalostamatonta maitoa, viranomaiset eivät vaadi esimerkiksi laitoslu-vallista tilaa maidon käsittelyyn. Jalostetun tuotteen, jollaiseksi termisointi maidon tekee, hygienia- ym. viranomaisvaatimukset ovat paljon jyrkem-mät. Tästä johtuen termisoidun tilamaidon automaattimyynti vaatii suu-rehkon alkupääoman, mikä karsii halukkaita kokeilijoita.