SAPERE-TOIMINTA RUOKA- JA KASVATUSMENETELMÄNÄ KÖNÖNPELLON PÄIVÄKODISSA
Björkstedt, Päivi (2013)
Björkstedt, Päivi
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304255091
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304255091
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Päivi Björkstedt. Sapere-toiminta ruoka- ja kasvatusmenetelmänä Könönpellon päiväkodissa. Pieksämäki, kevät 2013. 36 s.
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Itä Pieksämäki. Sosiaalialan koulutusohjelma, Sosionomi (AMK) muuntokoulutus+ LTO- kelpoisuus.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutustuttaa leikki-ikäisiä 4-5-vuotiaita lapsia Sapere menetelmän avulla ruoka-aineisiin toiminnallisesti ja monipuolistaa näin heidän ruokavaliotaan terveellisemmäksi. Tavoitteena oli kehittää uudenlaista ravitsemus- ja ruokakasvatusmenetelmää päiväkodin käyttöön sekä jakaa myös ravitsemustietoa perheille. Työn tarkoitus oli tuottaa myös lapsille iloisia ja myönteisiä kokemuksia ruoasta, jotta he rohkaistuisivat maistamaan erilaisia ruokia. Työntekijöille oli tarkoitus saada uusia ideoita ja innostaa heitäkin uudenlaisiin toteutusmenetelmiin.
Opinnäytetyön toteutin tammikuussa 2013 aistiratana Könönpellon päiväkodissa neljä- ja viisivuotiaiden kuntouttavassa pienryhmässä, jossa on 16 lasta. Aistirataan järjestin viisi erilaista toiminnallista rastipistettä, joita pienryhmät: kaksi tai kolme lasta kerrallaan kiersivät hoitajan johdolla. Rastipisteet tutustuttivat lapset ruokiin kuulo-, haju-, maku-, näkö- ja tuntoaistin avulla.
Aistirataa toteutettaessa lasten ilo ja tekemisen riemu tarttui aikuisiinkin. Lapset olivat rohkeita toimimaan eri rastipisteillä. Kaikkia tavoitteita ei kuitenkaan välttämättä nähdä heti vaan pidemmällä aikavälillä. Onko esim. ruokalautanen monipuolistunut tai lasten rohkeus maisteluun lisääntynyt? Asian eteenpäin vieminen nähdään vasta useiden toistojen jälkeen niin kuin lasten kasvatuksen tulokset muutenkin. Lapset tarvitsevat maistamiskertoja 15- 20 tullakseen tutuksi uuden ruoka-aineen kanssa.
Sapere menetelmän kokeilua jatketaan päiväkodissa ja suunnitteilla on keväälle vanhempainilta aistiradan ja liikunnan merkeissä.
Päivi Björkstedt. Sapere-toiminta ruoka- ja kasvatusmenetelmänä Könönpellon päiväkodissa. Pieksämäki, kevät 2013. 36 s.
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Itä Pieksämäki. Sosiaalialan koulutusohjelma, Sosionomi (AMK) muuntokoulutus+ LTO- kelpoisuus.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutustuttaa leikki-ikäisiä 4-5-vuotiaita lapsia Sapere menetelmän avulla ruoka-aineisiin toiminnallisesti ja monipuolistaa näin heidän ruokavaliotaan terveellisemmäksi. Tavoitteena oli kehittää uudenlaista ravitsemus- ja ruokakasvatusmenetelmää päiväkodin käyttöön sekä jakaa myös ravitsemustietoa perheille. Työn tarkoitus oli tuottaa myös lapsille iloisia ja myönteisiä kokemuksia ruoasta, jotta he rohkaistuisivat maistamaan erilaisia ruokia. Työntekijöille oli tarkoitus saada uusia ideoita ja innostaa heitäkin uudenlaisiin toteutusmenetelmiin.
Opinnäytetyön toteutin tammikuussa 2013 aistiratana Könönpellon päiväkodissa neljä- ja viisivuotiaiden kuntouttavassa pienryhmässä, jossa on 16 lasta. Aistirataan järjestin viisi erilaista toiminnallista rastipistettä, joita pienryhmät: kaksi tai kolme lasta kerrallaan kiersivät hoitajan johdolla. Rastipisteet tutustuttivat lapset ruokiin kuulo-, haju-, maku-, näkö- ja tuntoaistin avulla.
Aistirataa toteutettaessa lasten ilo ja tekemisen riemu tarttui aikuisiinkin. Lapset olivat rohkeita toimimaan eri rastipisteillä. Kaikkia tavoitteita ei kuitenkaan välttämättä nähdä heti vaan pidemmällä aikavälillä. Onko esim. ruokalautanen monipuolistunut tai lasten rohkeus maisteluun lisääntynyt? Asian eteenpäin vieminen nähdään vasta useiden toistojen jälkeen niin kuin lasten kasvatuksen tulokset muutenkin. Lapset tarvitsevat maistamiskertoja 15- 20 tullakseen tutuksi uuden ruoka-aineen kanssa.
Sapere menetelmän kokeilua jatketaan päiväkodissa ja suunnitteilla on keväälle vanhempainilta aistiradan ja liikunnan merkeissä.