Elintarvikevalvonnan ristiinauditointi Jyväskylän ja Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella
Rossi, Virpi; Pitkäkangas, Teija (2013)
Rossi, Virpi
Pitkäkangas, Teija
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304244957
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304244957
Tiivistelmä
Opintyön tavoitteena oli selvittää ristiinauditoimalla Jyväskylän ja Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueiden elintarvikevalvonnan yhtenäisyys ja tasapuolisuus. Ristiinauditointi toteutettiin kohdevierailuna, auditoijina toimivat molemmista yksiköistä kaksi Eviran auditointikoulutuksen saanutta tarkastajaa. Ristiinauditoinnin kohteita ovat laatujärjestelmän ajantasaisuuden varmistaminen, elintarvikevalvontasuunnitelman toteutuminen sekä valvontakirjanpidon ja kirjauksien yhtenäisyyden tarkastaminen tietojärjestelmissä.
Teoriaosuudessa on käyty läpi mm. auditointia koskevaa lainsäädäntöä, auditointiprosessia ja auditointi-kohdevierailua sekä auditointia kansainvälisestä näkökulmasta. Lisäksi teoriaosuudessa on käsitelty laa-dunvarmistusjärjestelmien hyviä käytänteitä viranomaisvalvonnan näkökulmasta.
Ristiinauditoinnit suoritettiin tammikuussa 2013 kyselylomakkeen avulla. Yhteistoiminta-alueiden elin-tarvikevalvontaa tekevät tarkastajat tiesivät ennakolta auditoinnista. Auditoinnissa käytiin läpi laatujärjestelmä, elintarvikevalvontasuunnitelma sekä valvontakirjanpito ja kirjaamiskäytännöt tietojärjestelmään. Kirjaamiskäytäntöjen yhdenmukaisuus tarkastettiin käymällä läpi kolmen myyntipaikan, tarjoilupaikan, suurtalouden ja leipomon kolme viimeisintä tarkastuskertomusta.
Kohdeauditointien jälkeen laadittiin auditointiraportit, jotka lähetettiin valvontayksiköihin kahden viikon kuluessa auditoinnista. Auditointiraportteihin on kirjattu positiiviset havainnot ja kunnossa olevat keskeiset seikat sekä kehittämiskohteet. Poikkeamia ei havaittu kummankaan yksikön toiminnassa. Yksiköt päättävät itse kehittämiskohteiden käsittelystä ja korjausaikataulusta.
Tulevaisuudessa samansuuruisten yhteistoiminta-alueiden tulisi ristiinauditoida toistensa toimintaa, joka edellyttää auditointikoulutuksen käynyttä henkilöstöä.
Teoriaosuudessa on käyty läpi mm. auditointia koskevaa lainsäädäntöä, auditointiprosessia ja auditointi-kohdevierailua sekä auditointia kansainvälisestä näkökulmasta. Lisäksi teoriaosuudessa on käsitelty laa-dunvarmistusjärjestelmien hyviä käytänteitä viranomaisvalvonnan näkökulmasta.
Ristiinauditoinnit suoritettiin tammikuussa 2013 kyselylomakkeen avulla. Yhteistoiminta-alueiden elin-tarvikevalvontaa tekevät tarkastajat tiesivät ennakolta auditoinnista. Auditoinnissa käytiin läpi laatujärjestelmä, elintarvikevalvontasuunnitelma sekä valvontakirjanpito ja kirjaamiskäytännöt tietojärjestelmään. Kirjaamiskäytäntöjen yhdenmukaisuus tarkastettiin käymällä läpi kolmen myyntipaikan, tarjoilupaikan, suurtalouden ja leipomon kolme viimeisintä tarkastuskertomusta.
Kohdeauditointien jälkeen laadittiin auditointiraportit, jotka lähetettiin valvontayksiköihin kahden viikon kuluessa auditoinnista. Auditointiraportteihin on kirjattu positiiviset havainnot ja kunnossa olevat keskeiset seikat sekä kehittämiskohteet. Poikkeamia ei havaittu kummankaan yksikön toiminnassa. Yksiköt päättävät itse kehittämiskohteiden käsittelystä ja korjausaikataulusta.
Tulevaisuudessa samansuuruisten yhteistoiminta-alueiden tulisi ristiinauditoida toistensa toimintaa, joka edellyttää auditointikoulutuksen käynyttä henkilöstöä.