Joutsenmerkki ravintola Kesäkartanolle
Kolehmainen, Timo (2013)
Kolehmainen, Timo
Savonia-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304184629
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304184629
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää Kartano Golf Oy:n klubiravintola Kesäkartanon mahdollisuuksia saavuttaa pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki. Ympäristömerkinnällä ravintola pyrkii toteuttamaan yrityksen ympäristövastuuta sekä erottumaan kilpailijoista. Opinnäytetyössä kartoitetaan ravintola Kesäkartanon nykytilanne eli kuinka hyvin Joutsenmerkille määritellyt kriteerit nykyisellään täyttyvät ja ehdotetaan toimenpiteitä, joilla Joutsenmerkin saaminen mahdollistuu.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään Kartano Golf Oy:tä ja ravintola Kesäkartanoa, ympäristövastuullista liiketoimintaa, virallisia ympäristömerkkejä sekä Joutsenmerkkiä kriteereineen. Teoriaosuuteen on haettu tietoa aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta sekä internetistä. Tutkimusaineisto on kerätty haastattelemalla Kartano Golf Oy:n toimitusjohtajaa Petteri Ruuskasta sekä klubiravintola Kesäkartanon ravintolapäällikköä Sinikka Räisästä. Tutkimusmenetelmänä on käytetty sekä strukturoitua haastattelua että teemahaastattelua.
Opinnäytetyön tutkimustuloksista käy ilmi, että Joutsenmerkin saaminen ravintola Kesäkartanolle ei ravintolan nykyisillä toimintatavoilla ole mahdollista. Joutsenmerkin vaatimukset täyttyvät parhaiten ravintola Kesäkartanossa tällä hetkellä Joutsenmerkin kriteeristön osioissa ruoka ja juoma. Tässä osiossa ravintolan tulee ainoastaan lisätä luomutuotteiden käyttöä. Osio kemialliset tuotteet ja käyttötuotteet vaatii enimmäkseen helposti toteutettavia muutoksia: ravintolan on vaihdettava käyttämänsä kemialliset tuotteet ympäristöystävällisiksi. Osiossa jätteet ja niiden kierrätys merkittävimmät muutokset ravintolan tulee tehdä jätteiden lajitteluun, jota tulee monipuolistaa. Suurimpia toimenpiteitä vaatii Joutsenmerkin osio energia ja vesi. Vaaditut toimenpiteet aiheuttavat myös suurehkoja kustannuksia, mutta toisaalta nämä voidaan nähdä investointeina, jotka tuottavat pitkällä aikavälillä säästöjä. Myös ympäristöjohtamisen osio vaatii paljon toimenpiteitä, sillä Joutsenmerkkiin liittyviin käytäntöihin ollaan vasta tutustumassa ravintolassa. Nämä toimenpiteet ovat kustannuksiltaan pieniä, mutta vaativat paljon työtä johdolta.
Tutkimus osoitti, ettei Joutsenmerkin saavuttaminen ole ravintola Kesäkartanolle helppoa, mutta toisaalta kävi myös ilmi, että kaikki toimenpiteet, joita Joutsenmerkin saaminen ravintola Kesäkartanolta edellyttää, ovat täysin toteutettavissa, ja näiden muutosten jälkeen ravintolalla on hyvät mahdollisuudet saada Joutsenmerkki. Toteutettuaan muutokset ravintola Kesäkartano aikoo hakea Joutsenmerkkiä kevään 2013 aikana.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään Kartano Golf Oy:tä ja ravintola Kesäkartanoa, ympäristövastuullista liiketoimintaa, virallisia ympäristömerkkejä sekä Joutsenmerkkiä kriteereineen. Teoriaosuuteen on haettu tietoa aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta sekä internetistä. Tutkimusaineisto on kerätty haastattelemalla Kartano Golf Oy:n toimitusjohtajaa Petteri Ruuskasta sekä klubiravintola Kesäkartanon ravintolapäällikköä Sinikka Räisästä. Tutkimusmenetelmänä on käytetty sekä strukturoitua haastattelua että teemahaastattelua.
Opinnäytetyön tutkimustuloksista käy ilmi, että Joutsenmerkin saaminen ravintola Kesäkartanolle ei ravintolan nykyisillä toimintatavoilla ole mahdollista. Joutsenmerkin vaatimukset täyttyvät parhaiten ravintola Kesäkartanossa tällä hetkellä Joutsenmerkin kriteeristön osioissa ruoka ja juoma. Tässä osiossa ravintolan tulee ainoastaan lisätä luomutuotteiden käyttöä. Osio kemialliset tuotteet ja käyttötuotteet vaatii enimmäkseen helposti toteutettavia muutoksia: ravintolan on vaihdettava käyttämänsä kemialliset tuotteet ympäristöystävällisiksi. Osiossa jätteet ja niiden kierrätys merkittävimmät muutokset ravintolan tulee tehdä jätteiden lajitteluun, jota tulee monipuolistaa. Suurimpia toimenpiteitä vaatii Joutsenmerkin osio energia ja vesi. Vaaditut toimenpiteet aiheuttavat myös suurehkoja kustannuksia, mutta toisaalta nämä voidaan nähdä investointeina, jotka tuottavat pitkällä aikavälillä säästöjä. Myös ympäristöjohtamisen osio vaatii paljon toimenpiteitä, sillä Joutsenmerkkiin liittyviin käytäntöihin ollaan vasta tutustumassa ravintolassa. Nämä toimenpiteet ovat kustannuksiltaan pieniä, mutta vaativat paljon työtä johdolta.
Tutkimus osoitti, ettei Joutsenmerkin saavuttaminen ole ravintola Kesäkartanolle helppoa, mutta toisaalta kävi myös ilmi, että kaikki toimenpiteet, joita Joutsenmerkin saaminen ravintola Kesäkartanolta edellyttää, ovat täysin toteutettavissa, ja näiden muutosten jälkeen ravintolalla on hyvät mahdollisuudet saada Joutsenmerkki. Toteutettuaan muutokset ravintola Kesäkartano aikoo hakea Joutsenmerkkiä kevään 2013 aikana.