Säilyvyyttä edistävät ainesosat kosmetiikassa
Ahola, Johanna (2013)
Ahola, Johanna
Laurea-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201302262629
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201302262629
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on selvittää, miten erilaisilla ainesosilla voidaan vaikuttaa kosmetiikan säilyvyyteen. Opinnäytetyössä ryhmitellään säilyvyyttä edistävät ainesosat kahteen ryhmään: Euroopan parlamentin ja neuvoston kosmetiikka-asetuksen mukaiset eli varsinaiset säilöntäaineet ja asetuksen ulkopuoliset säilyvyyttä edistävät ainesosat. Lain ulkopuoliset säilyvyyttä edistävät ainesosat voidaan edelleen ryhmitellä synteettisiin ja luonnosta saataviin aineisiin. Tämän luokittelun ulkopuolelta löydetään edelleen antioksidantit ja kelatoivat aineet. Säilyvyyttä edistävien ainesosien lisäksi työssä sivutaan muita tekijöitä, jotka edistävät kosmetiikan mikrobiologista säilymistä.
Työssä selvitetään, mitä kosmetiikan mikrobikontaminaatiolla tarkoitetaan ja mitä haittoja se voi aiheuttaa kosmetiikan käyttäjälle. Selvitetään yleisimmät kosmetiikkatuotteita kontaminoivat mikrobit. Kosmetiikan säilöntäaineiden tehokkuutta testataan mikrobien avulla.
Työssä pohditaan, miksi luonnonkosmetiikka on noussut maailmanlaajuiseksi megatrendiksi. Selvitetään, miksi luonnonkosmetiikka muodostaa mielikuvan säilöntäaineettomuudesta, ja minkälaisilla ainesosilla luonnonkosmetiikkavalmisteiden säilyvyys turvataan. Työssä vertaillaan luonnonkosmetiikkavalmisteissa ja muissa kosmetiikkavalmisteissa käytettävien säilyvyyttä edistävien ainesosien eroja.
Yhtenä aihealueena työssä ovat säilöntäaineallergiat, koska säilöntäaineet ovat hajusteiden jälkeen toiseksi suurin kosmetiikan allergiaa aiheuttava ainesosaryhmä. Työssä selvitetään yleisimpiä allergiaa aiheuttavia säilöntäaineita ja niiden yleisyyttä kosmetiikkavalmisteissa. Formaldehydi ja sen vapauttajat todetaan allergisoivimmaksi säilöntäaineiden ryhmäksi. Työssä selvitetään, onko formaldehydiallergialla yhteys allergisuuteen formaldehydin vapauttajille.
Opinnäytetyö on kirjallisuusselvitys, joka toteutettiin asiantuntijalähteiden avulla. Lähteinä käytettiin kirjallisuutta ja Internet-lähteitä. Tieteelliset artikkelit ja tilastot nousivat osaksi tärkeitä tietolähteitä.
Opinnäytetyö osoittaa, että kosmetiikan säilyvyyden turvaamiseksi on useita eri keinoja. Osa käytetyistä ainesosista saatetaan saantiongelmien, epätasalaatuisuuden, hinnan, allergiaa aiheuttavan ominaisuuden tai yhteiskunnallisen kriittisyyden takia korvata toisilla, koska vaihtoehtoja on.
Työssä selvitetään, mitä kosmetiikan mikrobikontaminaatiolla tarkoitetaan ja mitä haittoja se voi aiheuttaa kosmetiikan käyttäjälle. Selvitetään yleisimmät kosmetiikkatuotteita kontaminoivat mikrobit. Kosmetiikan säilöntäaineiden tehokkuutta testataan mikrobien avulla.
Työssä pohditaan, miksi luonnonkosmetiikka on noussut maailmanlaajuiseksi megatrendiksi. Selvitetään, miksi luonnonkosmetiikka muodostaa mielikuvan säilöntäaineettomuudesta, ja minkälaisilla ainesosilla luonnonkosmetiikkavalmisteiden säilyvyys turvataan. Työssä vertaillaan luonnonkosmetiikkavalmisteissa ja muissa kosmetiikkavalmisteissa käytettävien säilyvyyttä edistävien ainesosien eroja.
Yhtenä aihealueena työssä ovat säilöntäaineallergiat, koska säilöntäaineet ovat hajusteiden jälkeen toiseksi suurin kosmetiikan allergiaa aiheuttava ainesosaryhmä. Työssä selvitetään yleisimpiä allergiaa aiheuttavia säilöntäaineita ja niiden yleisyyttä kosmetiikkavalmisteissa. Formaldehydi ja sen vapauttajat todetaan allergisoivimmaksi säilöntäaineiden ryhmäksi. Työssä selvitetään, onko formaldehydiallergialla yhteys allergisuuteen formaldehydin vapauttajille.
Opinnäytetyö on kirjallisuusselvitys, joka toteutettiin asiantuntijalähteiden avulla. Lähteinä käytettiin kirjallisuutta ja Internet-lähteitä. Tieteelliset artikkelit ja tilastot nousivat osaksi tärkeitä tietolähteitä.
Opinnäytetyö osoittaa, että kosmetiikan säilyvyyden turvaamiseksi on useita eri keinoja. Osa käytetyistä ainesosista saatetaan saantiongelmien, epätasalaatuisuuden, hinnan, allergiaa aiheuttavan ominaisuuden tai yhteiskunnallisen kriittisyyden takia korvata toisilla, koska vaihtoehtoja on.