Fosfaatin määrä joulukinkuissa sekä kinkku- ja kalkkunarullissa Suomessa 2011
Petäjäniemi, Anna (2012)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Petäjäniemi, Anna
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201301161474
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201301161474
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Suomessa myytävien joulukinkkujen sekä kinkku- ja kalkkunarullien sisältämän fosfaatin määrää vuonna 2011. Projekti toteutettiin yhteistyössä pääkaupunki seudun ympäristöterveydenhuollon yksiköiden kanssa, joista mukana olivat Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Helsingin ympäristökeskus, Vantaan ympäristökeskus ja Espoon seudun ympäristöterveys.
Näytteitä otettiin vähittäismyymälöistä, liha- ja varastolaitoksista yhteensä 80 kappaletta, joista joulukinkku ja kinkkurulla näytteitä oli 65 kpl ja kalkkunarulla näytteitä 15 kpl. Kinkku näytteistä 53 kpl oli suomalaisilta valmistajilta ja 12 kpl tanskalaiselta valmistajalta. Kalkkunanäytteistä 14 kpl oli suomalaisilta valmistajilta ja yksi puolalaiselta. Kaikki näytteet analysoitiin MetropoliLab Oy:ssä Helsingissä.
Näytteiden kokonaisfosfaatti määrä analysoitiin fosforipentoksidiksi laskettuna. Suomalaisten kinkkunäytteiden fosforipentoksidi tulokset olivat 3-7 g/kg välillä keskiarvon ollessa 5,4 g/kg. Tanskalaisten kinkkujen fosforipentoksidi tulokset olivat 1,5-4,2g/kg:n välillä keskiarvon ollessa 2,9 g/kg. Pakkausmerkintöjen perusteella tanskalaisvalmisteisiin kinkkuihin ei ollut lisätty fosfaatteja lisäaineena. Suomalaisvalmisteisista kinkkunäytteistä 34:een (64 %) oli lisätty stabilointiaineiksi lisäainefosfaatteja ja 15:een (28 %) ei ollut lisätty lisäainefosfaatteja. Neljästä (8 %) näytteestä ei ollut kirjattu lisäainetietoja näytteenotto todistukseen. Suomalaisten lisäaine fosfaatittomien kinkkunäytteiden fosforipentoksidi tulosten keskiarvo oli 4,5 g/kg ja kinkkujen, joihin oli lisätty lisäaine fosfaatteja 5,7 g/kg.
Suomalaisvalmisteisten kalkkunarullanäytteiden fosforipentoksiditulosten keskiarvo oli 6,5 g/kg Puolalaisen kalkkunarullanäytteen fosforipentoksidi tulos oli 5 g/kg. Kaikkiin suomalaisvalmisteisiin kalkkunarullanäytteisiin oli lisätty lisäainefosfaatteja.
Kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen (752/2007) mukainen raja-arvo lisätyille fosfaateille on 5 g/kg. Käytetyllä laboratoriolla ei ollut menetelmää lisätyn fosfaatin analysoinnille. Koska lihassa on luon-taisesti 4-5,5 g/kg fosfaatteja fosforipentoksidiksi laskettuna, ei lain asettamaa raja-arvoa todennäköisesti ylitetty.
Näytteitä otettiin vähittäismyymälöistä, liha- ja varastolaitoksista yhteensä 80 kappaletta, joista joulukinkku ja kinkkurulla näytteitä oli 65 kpl ja kalkkunarulla näytteitä 15 kpl. Kinkku näytteistä 53 kpl oli suomalaisilta valmistajilta ja 12 kpl tanskalaiselta valmistajalta. Kalkkunanäytteistä 14 kpl oli suomalaisilta valmistajilta ja yksi puolalaiselta. Kaikki näytteet analysoitiin MetropoliLab Oy:ssä Helsingissä.
Näytteiden kokonaisfosfaatti määrä analysoitiin fosforipentoksidiksi laskettuna. Suomalaisten kinkkunäytteiden fosforipentoksidi tulokset olivat 3-7 g/kg välillä keskiarvon ollessa 5,4 g/kg. Tanskalaisten kinkkujen fosforipentoksidi tulokset olivat 1,5-4,2g/kg:n välillä keskiarvon ollessa 2,9 g/kg. Pakkausmerkintöjen perusteella tanskalaisvalmisteisiin kinkkuihin ei ollut lisätty fosfaatteja lisäaineena. Suomalaisvalmisteisista kinkkunäytteistä 34:een (64 %) oli lisätty stabilointiaineiksi lisäainefosfaatteja ja 15:een (28 %) ei ollut lisätty lisäainefosfaatteja. Neljästä (8 %) näytteestä ei ollut kirjattu lisäainetietoja näytteenotto todistukseen. Suomalaisten lisäaine fosfaatittomien kinkkunäytteiden fosforipentoksidi tulosten keskiarvo oli 4,5 g/kg ja kinkkujen, joihin oli lisätty lisäaine fosfaatteja 5,7 g/kg.
Suomalaisvalmisteisten kalkkunarullanäytteiden fosforipentoksiditulosten keskiarvo oli 6,5 g/kg Puolalaisen kalkkunarullanäytteen fosforipentoksidi tulos oli 5 g/kg. Kaikkiin suomalaisvalmisteisiin kalkkunarullanäytteisiin oli lisätty lisäainefosfaatteja.
Kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen (752/2007) mukainen raja-arvo lisätyille fosfaateille on 5 g/kg. Käytetyllä laboratoriolla ei ollut menetelmää lisätyn fosfaatin analysoinnille. Koska lihassa on luon-taisesti 4-5,5 g/kg fosfaatteja fosforipentoksidiksi laskettuna, ei lain asettamaa raja-arvoa todennäköisesti ylitetty.