KAHVIOTOIMINTA JA TUOTEVALIKOIMA OSANA KOULURUOKAPALVELUA, CASE: KITEEN KAUPUNGIN RUOKAPALVELUT KIPAKKA
Koukkunen, Saija (2013)
Koukkunen, Saija
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201301041061
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201301041061
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tuotteistaa Kiteen lukion yhteydessä toimivan Kipakan kahviossa myytäviä kahviotuotteita. Kahvio toimii Kiteen kaupungin ruokapalvelujen tuotantokeittiön ohessa. Opinnäytetyö koostuu lähinnä tuotekansion suunnittelusta ja toteutuksesta Kipakan kokousasiakkaille, ajankohtaisen työohjekorttipohjan suunnittelusta Kipakan työntekijöille ja kahviotuotteiden raaka-ainemäärien ja - kustannusten laskemisesta. Yhtenä työn lähtökohdista onkin, että kouluruokailutiloissa tapahtuva kahvilatoiminta voi tukea koululaisten ravitsemuskasvatusta, mutta sen tulee olla myös taloudellisesti kannattavaa.
Opinnäytetyössä Kipakan kahviotuotteiden raaka-aineiden laatu ja - käyttömäärät vakioitiin. Työohjekorttien avulla valmistustapoja selkeytettiin ja raaka-aineiden hävikkejä minimoitiin. Lisäksi nykyisin myynnissä olevista kahviotuotteista laskettiin tarkat hinnat, millä haluttiin varmistaa tuotevalikoiman kannattavuus. Opinnäytetyön myötä kokousasiakkaiden tilatessa kahvituksia he voivat helposti nähdä tuotevalikoiman ja tuotteiden raaka-ainesisällöt tuotekansiosta. Työohje- ja tuotekansiopohjaan on helppoa tehdä lisäyksiä, kun uusia tuotteita otetaan myyntiin.
Opinnäytetyö rajattiin suosituimpien kahviotuotteiden laadun tasaisuuden varmistamiseen ja raaka-ainekustannusten selvittämiseen. Opinnäytetyöhön liittyi myös tuote-esittelykansion suunnittelu. Siihen valittiin kahdeksan kahviotuotetta, joista kerrotaan tuotesisältö ja soveltuvuus erityisruokavalioihin. Tuotteista on myös selkeät kuvat. Tuotekansiota on helppo laajentaa uusilla tuotteilla.
Opinnäytetyössä Kipakan kahviotuotteiden raaka-aineiden laatu ja - käyttömäärät vakioitiin. Työohjekorttien avulla valmistustapoja selkeytettiin ja raaka-aineiden hävikkejä minimoitiin. Lisäksi nykyisin myynnissä olevista kahviotuotteista laskettiin tarkat hinnat, millä haluttiin varmistaa tuotevalikoiman kannattavuus. Opinnäytetyön myötä kokousasiakkaiden tilatessa kahvituksia he voivat helposti nähdä tuotevalikoiman ja tuotteiden raaka-ainesisällöt tuotekansiosta. Työohje- ja tuotekansiopohjaan on helppoa tehdä lisäyksiä, kun uusia tuotteita otetaan myyntiin.
Opinnäytetyö rajattiin suosituimpien kahviotuotteiden laadun tasaisuuden varmistamiseen ja raaka-ainekustannusten selvittämiseen. Opinnäytetyöhön liittyi myös tuote-esittelykansion suunnittelu. Siihen valittiin kahdeksan kahviotuotetta, joista kerrotaan tuotesisältö ja soveltuvuus erityisruokavalioihin. Tuotteista on myös selkeät kuvat. Tuotekansiota on helppo laajentaa uusilla tuotteilla.