Jääsalaatin kasvuolojen ja laadun optimointi LED-valotuksessa
Ketola, Eveliina (2012)
Ketola, Eveliina
Hämeen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121719806
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121719806
Tiivistelmä
LED-valaisimet tulevat yleistymään ruukkuvihannestuotannossa lähivuosina muuan muassa niiden energiatehokkuuden ja valon spektrin säätömahdollisuuksien vuoksi. Tulevaisuudessa myös perinteisen kouruviljelyn ohelle saattaa tulla muita viljelytapoja kuten esimerkiksi kerrosviljely. Ongelmaksi tällaisessa viljelyssä saattaa koitua luonnonvalon vähäinen määrä, joka saattaa nostaa terveydelle haitallisen nitraatin määrää kasveissa.
Opinnäytetyön toimeksiantaja on Hämeen ammattikorkeakoulu, Lepaan yksikkö. Työn tavoitteena oli tarkastella erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat salaatin kasvuoloihin ja laatuun LED-valotuksessa. Työhön sisältyi kaksi ’Frillice’-jääsalaatilla toteutettua koetta, jotka suoritettiin Lepaan kasvihuoneen koeosastossa kevään ja alkukesän 2012 aikana. Ensimmäisessä kokeessa kasvatus tapahtui pimennetyissä olosuhteissa ilman luonnonvaloa pelkkien LED-valojen avulla ja toisessa kokeessa salaatit saivat LED-valotuksen ohella myös luonnonvaloa. Molemmissa kokeissa käytettiin suositusten mukaisen lannoiteliuoksen johtokykylukeman (2,0 mS/cm) lisäksi myös korkeampaa johtokykytasoa (2,8 mS/cm). Kokeiden päättyessä salaatit mitattiin ja ulkoista laatua arvioitiin silmämääräisesti. Salaateista otettiin myös kasvinäytteitä nitraattipitoisuuksien analysointia varten. Molemmissa kokeissa tehtiin erilaiset käsittelyt nitraattien vähentämiseksi lisäämällä luonnonvaloa sekä laimentamalla lannoiteliuosta.
Kokeiden tuloksista ilmenee, että LED-valoilla voidaan kasvattaa hyvälaatuista salaattia ilman luonnonvaloa ja luonnonvalon kanssa. Ulkoiselta laadultaan parempia salaatteja saatiin pimennetyssä kokeessa, mutta nitraattipitoisuudet olivat korkeampia kuin luonnonvalokokeessa. Lannoiteliuoksen laimentamisella viljelyn loppuvaiheessa todettiin olevan positiivinen vaikutus nitraattipitoisuuksien laskussa. Eri johtokykylukemien välillä ei näkynyt eroja salaatin kasvussa tai laadussa. Jatkossa tulisi tutkia erilaisia keinoja vaikuttaa salaatin sisäiseen laatuun LED-valotuksessa luonnonvalon määrän ollessa vähäistä.
Opinnäytetyön toimeksiantaja on Hämeen ammattikorkeakoulu, Lepaan yksikkö. Työn tavoitteena oli tarkastella erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat salaatin kasvuoloihin ja laatuun LED-valotuksessa. Työhön sisältyi kaksi ’Frillice’-jääsalaatilla toteutettua koetta, jotka suoritettiin Lepaan kasvihuoneen koeosastossa kevään ja alkukesän 2012 aikana. Ensimmäisessä kokeessa kasvatus tapahtui pimennetyissä olosuhteissa ilman luonnonvaloa pelkkien LED-valojen avulla ja toisessa kokeessa salaatit saivat LED-valotuksen ohella myös luonnonvaloa. Molemmissa kokeissa käytettiin suositusten mukaisen lannoiteliuoksen johtokykylukeman (2,0 mS/cm) lisäksi myös korkeampaa johtokykytasoa (2,8 mS/cm). Kokeiden päättyessä salaatit mitattiin ja ulkoista laatua arvioitiin silmämääräisesti. Salaateista otettiin myös kasvinäytteitä nitraattipitoisuuksien analysointia varten. Molemmissa kokeissa tehtiin erilaiset käsittelyt nitraattien vähentämiseksi lisäämällä luonnonvaloa sekä laimentamalla lannoiteliuosta.
Kokeiden tuloksista ilmenee, että LED-valoilla voidaan kasvattaa hyvälaatuista salaattia ilman luonnonvaloa ja luonnonvalon kanssa. Ulkoiselta laadultaan parempia salaatteja saatiin pimennetyssä kokeessa, mutta nitraattipitoisuudet olivat korkeampia kuin luonnonvalokokeessa. Lannoiteliuoksen laimentamisella viljelyn loppuvaiheessa todettiin olevan positiivinen vaikutus nitraattipitoisuuksien laskussa. Eri johtokykylukemien välillä ei näkynyt eroja salaatin kasvussa tai laadussa. Jatkossa tulisi tutkia erilaisia keinoja vaikuttaa salaatin sisäiseen laatuun LED-valotuksessa luonnonvalon määrän ollessa vähäistä.